Laptop - blueconnect na czas nieokreślony/48 zł - Nokia6151
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Laptop - blueconnect na czas nieokreślony/48 zł - Nokia6151
Witam wszystkich!
Jestem nowy a więc zielony. Czytałem dużo na Waszym/teraz również moim forum, ale i tak mam kilka pytań wiążących się z sytuacją, która zaistnieje w krótkim czasie (ok. 2 tygodnie):
Moja sytuacja wygląda tak:
- w mieszkaniu w którym mieszkam (Poznań/studia) nie mam możliwości załatwienia sobie internetu (z różnych względów o których szkoda pisać - co by nie zanudzać;) Tak czy siak net mi będzie potrzebny bo pisanie pracy mgr już się zaczęło).
- muszę kupić laptopa a jednoczesnie muszę mieć neta. Wymysliłem sobie, że kupię sobie nokie 6151/PLUSGSM która ma UMTS/EDGE/GPRS (akurat kończy mi się umowa z Era a w Plusie ten aparat w abonamencie "55" kosztuje 149 zł) i ten tel. będzie mi służył za modem. Żeby było bardziej skomplikowane to będę w sieci Plus a net chce sobie załatwić z Ery ponieważ ma tańszy od Plusa o ok. 12 zł (era umowa na czas nieokreślony abonamentu 48 zł limit m-czny 500MB, plus 60 zł).
Czy warto?, ile mogę zapłacić za zdjęcie simlocka?
Czy ten telefon dobrze będzie współpracował z laptopem i dobrze będzie ściągał neta? Na co zwrócić uwagę? co musi mieć laptop aby nie było problemu z podłączeniem do telefonu?
Czy będę musiał dokupić jakieś akcesoria?
Dużo tych pytań, ale jak człowiek nie chce błądzić (co w moim przypadku może wiązać się z kosztami) to pyta...
Pozdrawiam wszystkich dobrych ludzi!
PS. Nie chce wyjść na lizusa, ale to forum i ilość "fajnych informacji" jakie można tutaj uzyskać jest po prostu super! (powiedziałbym zaje...ta ale nie chce wyjść na wulgarnego chama).
PS2. Nie napisałem nic o laptopie jaki chciałbym kupić:
Asmobile S96Jm o parametrach:
Procesor: Intel® Core 2 Duo T5500
- Taktowanie: 2 x 1.66 GHz
- FSB: 667 MHz
- Cache: 2MB L2
Chipset: Intel 945PM
Pamięć: 1024MB DDR2 SDRAM (2 sloty z możliwością rozbudowy do 2GB)
Dysk twardy: Rozmiar: 2.5"
Pojemność: 120 GB
Prędkość obr.: 5400 obr/min
Bufor: 8 MB
Interfejs: SATA
System S.M.A.R.T.
Napęd optyczny: DVDRW DUAL Double Layer
Wyświetlacz: Rozmiar: 15.4" TFT
Rozdzielczość: WXGA (1280 x 800)
Matryca GLARE zapewniająca większy kontrast i intensywność barw wyświetlanego obrazu oraz szerszy kąt widzenia
Karta graficzna: ATI Mobility Radeon X1600 + 256MB (GDDR2)
HM do 512MB
Multimedia: 2 głośniki stereo
Czytnik kart multimedialnych
Audio: Intel High Definition Audio
2x głośnik
Wsparcie AC-3
Czytnik kart: Czytnik kart multimedialnych 4-in-1:
- Memory Stick (MS)
- Memory Stick Pro (MS Pro)
- MultiMedia Card (MMC)
- Secure Digital (SD)
Komunikacja: Wbudowany fax/modem 56K V.90/92
Zintegrowana karta sieciowa FastEthernet 10/100 Mbps
Karta Intel PRO/WIreless 3945AGM2
Wbudowany moduł Bluetooth
Interfejsy: 5x port USB 2.0
1x port IEEE1394
1x port S-Video (TV-out)
1x port D-Sub VGA
1x wyjście słuchawkowe
1x wejście mikrofonu
1x port RJ-45 LAN
1x eSATA
1x port RJ-11 Modem
1x PCI Express Card
1x czytnik kart 4-in-1
Oprogramowanie: Sterowniki
Wymiary: 363x268x28,5-39 mm
Waga: ~2.9 kg
Akcesoria w zestawie: Sterowniki do systemu Windows
Zasilacz, kabel do zasilacza
Gwarancja: 24 miesiące
Jestem nowy a więc zielony. Czytałem dużo na Waszym/teraz również moim forum, ale i tak mam kilka pytań wiążących się z sytuacją, która zaistnieje w krótkim czasie (ok. 2 tygodnie):
Moja sytuacja wygląda tak:
- w mieszkaniu w którym mieszkam (Poznań/studia) nie mam możliwości załatwienia sobie internetu (z różnych względów o których szkoda pisać - co by nie zanudzać;) Tak czy siak net mi będzie potrzebny bo pisanie pracy mgr już się zaczęło).
- muszę kupić laptopa a jednoczesnie muszę mieć neta. Wymysliłem sobie, że kupię sobie nokie 6151/PLUSGSM która ma UMTS/EDGE/GPRS (akurat kończy mi się umowa z Era a w Plusie ten aparat w abonamencie "55" kosztuje 149 zł) i ten tel. będzie mi służył za modem. Żeby było bardziej skomplikowane to będę w sieci Plus a net chce sobie załatwić z Ery ponieważ ma tańszy od Plusa o ok. 12 zł (era umowa na czas nieokreślony abonamentu 48 zł limit m-czny 500MB, plus 60 zł).
Czy warto?, ile mogę zapłacić za zdjęcie simlocka?
Czy ten telefon dobrze będzie współpracował z laptopem i dobrze będzie ściągał neta? Na co zwrócić uwagę? co musi mieć laptop aby nie było problemu z podłączeniem do telefonu?
Czy będę musiał dokupić jakieś akcesoria?
Dużo tych pytań, ale jak człowiek nie chce błądzić (co w moim przypadku może wiązać się z kosztami) to pyta...
Pozdrawiam wszystkich dobrych ludzi!
PS. Nie chce wyjść na lizusa, ale to forum i ilość "fajnych informacji" jakie można tutaj uzyskać jest po prostu super! (powiedziałbym zaje...ta ale nie chce wyjść na wulgarnego chama).
PS2. Nie napisałem nic o laptopie jaki chciałbym kupić:
Asmobile S96Jm o parametrach:
Procesor: Intel® Core 2 Duo T5500
- Taktowanie: 2 x 1.66 GHz
- FSB: 667 MHz
- Cache: 2MB L2
Chipset: Intel 945PM
Pamięć: 1024MB DDR2 SDRAM (2 sloty z możliwością rozbudowy do 2GB)
Dysk twardy: Rozmiar: 2.5"
Pojemność: 120 GB
Prędkość obr.: 5400 obr/min
Bufor: 8 MB
Interfejs: SATA
System S.M.A.R.T.
Napęd optyczny: DVDRW DUAL Double Layer
Wyświetlacz: Rozmiar: 15.4" TFT
Rozdzielczość: WXGA (1280 x 800)
Matryca GLARE zapewniająca większy kontrast i intensywność barw wyświetlanego obrazu oraz szerszy kąt widzenia
Karta graficzna: ATI Mobility Radeon X1600 + 256MB (GDDR2)
HM do 512MB
Multimedia: 2 głośniki stereo
Czytnik kart multimedialnych
Audio: Intel High Definition Audio
2x głośnik
Wsparcie AC-3
Czytnik kart: Czytnik kart multimedialnych 4-in-1:
- Memory Stick (MS)
- Memory Stick Pro (MS Pro)
- MultiMedia Card (MMC)
- Secure Digital (SD)
Komunikacja: Wbudowany fax/modem 56K V.90/92
Zintegrowana karta sieciowa FastEthernet 10/100 Mbps
Karta Intel PRO/WIreless 3945AGM2
Wbudowany moduł Bluetooth
Interfejsy: 5x port USB 2.0
1x port IEEE1394
1x port S-Video (TV-out)
1x port D-Sub VGA
1x wyjście słuchawkowe
1x wejście mikrofonu
1x port RJ-45 LAN
1x eSATA
1x port RJ-11 Modem
1x PCI Express Card
1x czytnik kart 4-in-1
Oprogramowanie: Sterowniki
Wymiary: 363x268x28,5-39 mm
Waga: ~2.9 kg
Akcesoria w zestawie: Sterowniki do systemu Windows
Zasilacz, kabel do zasilacza
Gwarancja: 24 miesiące
- Fanta
- Mistrz bezprzewodowy
Re: Laptop - blueconnect na czas nieokreślony/48 zł - Nokia6151
Witaj @maxmszauto!
A więc tak, na początek najlepiej by było skombinować od kogoś lapka i telefon/modem bez simlocka z GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA, kupić wszystkich opów, lub wykorzystać już posiadane karty i sprawdzić jak na każdej z nich internet chodzi, bo różnica niby 12 zł, ale później mogą być problemy...
Czy warto to się okaże...
ale nie widzę zastrzeżeń.
Co do simlocka to proponuję forum o komórkach.
Jeśli od strony operatora będzie wszystko ok (nie będzie przeciążeń) to i u Ciebie będzie wszystko oki.
Co do akcesoriów, to proponuję zapatrzeć się w dobrego BT i dual-sim'a, żeby nie zmieniać w kółko kart.
EDIT:
A więc tak, na początek najlepiej by było skombinować od kogoś lapka i telefon/modem bez simlocka z GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA, kupić wszystkich opów, lub wykorzystać już posiadane karty i sprawdzić jak na każdej z nich internet chodzi, bo różnica niby 12 zł, ale później mogą być problemy...
Czy warto to się okaże...

Co do simlocka to proponuję forum o komórkach.
Jeśli od strony operatora będzie wszystko ok (nie będzie przeciążeń) to i u Ciebie będzie wszystko oki.
Co do akcesoriów, to proponuję zapatrzeć się w dobrego BT i dual-sim'a, żeby nie zmieniać w kółko kart.
EDIT:
Czyli BT masz już z głowy o ile weźmiesz tego lapka.maxmszauto pisze:Wbudowany moduł Bluetooth
-
- Mistrz bezprzewodowy
Najpierw dowiedz się, czy ze zdjęciem simlocka nie będzie problemu. Jeśli nie kup prepaidy Simdata i Orange free na kartę, a w Erze uaktywnij sobie pakiet 50MB. Przetestuj na tym telefonie przez miesiąc wszystkich 3 operatorów: rodzaj dostępnej transmisji (najlepiej 3G), zasięg, prędkość i stabilność łącza itp. Wtedy będziesz mógł wybrać. Pamiętaj też o różnicach w limicie- w Erze jest 12 zł taniej, ale w iPlusie za 60zł masz 1GB, nie 500MB.
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Ja dodam jeszcze że jeśli zostaniesz abonentem Plusa to możesz sobie uruchomić usługę iPlus za 60 zł miesięcznie bez umowy na czas nie określony z limitem 1GB. Wówczas odchodzi ci myślenie o zdjęciu simlocka i zostaje ci w kieszeni opłata aktywacyjna w Erze.
- mar_kow
- Mistrz bezprzewodowy
...Koledzy dobrze radzą... - warto przemyśleć zagadnienie...
- regedit
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Zastanów się nad tym laptopem - to kadłubek (tzw. oem), chyba, że Ci to nie przeszkadza...
Może warto przejrzeć ofertę Fujitsu-Siemens - sprawdzona marka (nie jakiś tam kadłubek) no i niektóre modele mają wbudowany modem GPRS/EDGE/UMTS...
Telefon jest dużo mniej wygodny niż modem. Trzeba cały czas ładować baterię i każdorazowo nawiązywać poł przez BT...
500MB mies na codzienne korzystanie z neta to tro... zdecydowanie za mało za mało. Warto zapłacić te 12zł za 1GB limitu i mieć spokój.
Może warto przejrzeć ofertę Fujitsu-Siemens - sprawdzona marka (nie jakiś tam kadłubek) no i niektóre modele mają wbudowany modem GPRS/EDGE/UMTS...
Telefon jest dużo mniej wygodny niż modem. Trzeba cały czas ładować baterię i każdorazowo nawiązywać poł przez BT...
500MB mies na codzienne korzystanie z neta to tro... zdecydowanie za mało za mało. Warto zapłacić te 12zł za 1GB limitu i mieć spokój.
ZTE MF60 HSPA+ @ T-Mobile
Linksys WAG200G & Neostrada 10Mb/s
Linksys WAG200G & Neostrada 10Mb/s
- mar_kow
- Mistrz bezprzewodowy
...Warto przyjrzeć się tym laptopom: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=8260 A tak jak Kolega radzi telefon nie jest tak wygodny jak modem - sam zrezygnowałem z telefonu na rzecz dobrego modemu...
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Zaczynając przygodę z netem komórkowym równiez planowałem korzystać z fona jako modem ale po miesiącu kupiłem modem.mar_kow pisze: sam zrezygnowałem z telefonu na rzecz dobrego modemu...
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Simensiaki maja taka tandetną obudowę, że szkoda gadać!regedit pisze:Może warto przejrzeć ofertę Fujitsu-Siemens - sprawdzona marka (nie jakiś tam kadłubek) no i niektóre modele mają wbudowany modem GPRS/EDGE/UMTS...
Wszystko się gnie pod na naciskiem dłoni...
I nie zaprzeczaj, bo mój kumpel to sprzedaje i przeprowadził mi małą demonstrację tych obudów robionych ze stopionych pudełek po margarynie

Simens odpada!
Uważam,że w grę wchodzi tylko HP, Asus, Toshiba...