Nagle zaciekawiło mnie żeby zapytać konsultantów w BOK z oranżady o tą informację.
I tak:
W dniu xx.09.2007 godz. 22/xx dzwonie.Po kilku sekundach ktoś odbiera z drugiej strony przedstawia sie i mówi " witam w orang.... Kacper Kaszt.... .
Mówię proszę mi coś powiedzieć o telefonie Nokia E65.Pan pyta co szczególnie chę wiedzieć .Odpowiadam głównie mi chodzi o transmisje danych w tym telefonie.Pan odpowiada mi na moje pytanie mówiąc ten telefon UMTS-a, GPRS, EDGE, WIFI i podczerwień.Przerywam i pytam się, a jakiej klasy jest EDGE.Po chwili słyszę odpowiedz "nie mam takich dokładnych danych to trzeba zaglądnąć do instrukcji obsługi.Mówię że z tego co wiem to większość telefonów dostępnych teraz na rynku ma EDGE klasy 10 lub 12.Konsultant odpowiada to znaczy że obsługuje 12 kanałów.Ja na to że ten telefon ma chyba EDGE klasy 32.On na to no właśnie to obsługuje 32 kanały wiec będzie większy transfer przesyłu danych.Pytam jaki. Odpowiada no do 250kb/s.Pytam a EDGE klasy 10 ile będzie miał.Zapewne troszkę mniej .Wtedy zadałem pytanie " Telefon pozwala w teorii na ogromne prędkości, a sieć niestety ogranicza zapędy projektantów"i w Polsce jest EDGE max klasy 12 chyba że się myle .Nie proszę Pana będzie Pan miał 32 kanały. cdn...

Co o tym sądzicie?
Nie będę tego komentował.
Proszę o wasze wrażenia i opinie.