problem z podzialem neta (moze zabezpieczenie ttl? )

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Cactus
Początkujący użytkownik forum

problem z podzialem neta (moze zabezpieczenie ttl? )

Post autor: Cactus »

Witam, mam neta z pewnej sieci osiedlowej (ale ogromnej). Mialem jednego kompa i wszystko ok ale teraz zamiast niego chce dac router i podzielic sygnal na jeden stacjonarny i jeden laptop (po wi-fi). Oczywiscie jakos sie bronia przed podzialem (nie wiedziec czemu) i przy moich probach (dzieleniu neta na windzie przez udostepnianie polaczenia) nie ma neta na kompie na ktory udostpniam polaczenie. Kompy sie normalnie pinguja itd tylko net nie chodzi na tym drugim. Z tego co czytam to najczesniej bronią sie przed dzieleniem ustawiajac parametr TTL na 1 jednak jesli ja pinguje jakas strone np onet z kompa na ktorym jest net to pakiet mi wraca z TTL = 51. Wiec blokuja czy nie ?
Drugie pytanko to czy ktos moglby poradzic jakis najtanszy router wi-fi z mozliwoscia podbijania ttl ? Ten sprzedawca odpisal mi ze niby ten router to obsluguje http://www.allegro.pl/item226432573_pro ... s_24h.html ale nikt na necie tego nie potwierdza a raczej ludzie ktorzy go maja zaprzeczaja.
Da sie jakos podbij ttl korzystajac wylacznie z windy ? jesli nie to jaki router najlepiej kupic? I ostatnie pytanko : jakie moga jeszcze sztuczki stosowac zabezpieczajac sie przed podzialem neta? Dziwne w obecnych czasach postepowanie bo skoro place za jakies lacze to powienien móc z nim robic co chce o ile nie wychodze poza wlasne mieszkanie.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Re: problem z podzialem neta (moze zabezpieczenie ttl? )

Post autor: zDaleKi »

Jeżeli chodzi o podbijanie TTL, to czy ma taką opcje ten router, to nie pamiętam muszę sprawdzić.
Co do zabezpieczeń ISP, to tak jak napisałeś głównie TTL i blokowanie MAC adresu.
Wcale się nie dziwię, że robią takie zabezpieczenia, niestety nie wszyscy to wykorzystują w dobrej wierze. Mój ISP przykładowo po jednorazowej opłacie 5zł nadaj drugi IP dla drugiego kompa w domu. A przy wyższych planach taryfowych nawet do 5 IP. Wtedy do rozdzielenia netu wystarczy switch w domu :D i wszystko jest legalnie.
Zapytaj, może i u Ciebie jest taka możliwość?

EDIT:
Z tego co się dowiedziałem od osoby, która ma ten router, to na 90% nie ma on podbijania TTL+1.
Natomiast jeżeli chodzi o D-Linka, to na 99% TTL+1 ma DI 604.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Cactus
Początkujący użytkownik forum

Re: problem z podzialem neta (moze zabezpieczenie ttl? )

Post autor: Cactus »

moj isp tez pozwala na podpiecie drugiego kompa ale za doplata 10zl miesiecznie czyli zdzierstwo. Ja potrzebuje tylko czasem odpalic neta na laptopie np jesli leze sobie w lozku i przez te pare minut dziennie nie bede doplacal do abo miesiecznego za pasmo ktore juz oplacam. Stad moje kombinacje, skoro jedynym zabezpieczeniem jest ttl to mysle ze taki router ktory potrafi to ominac rozwiaze problem. Tylko dziwne ze pingujac jakis adres zewn. wraca mi ttl =51 :|
ODPOWIEDZ