Gdzie można niedrogo kupić modem?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Gdzie można niedrogo kupić modem?
Gdzie można za rozsądną cenę kupić modem usb? Może ktoś zna jakiś sklep na terenie Poznania? komis? lub ma jakiś inny pomysł 

- Fanta
- Mistrz bezprzewodowy
Re: Gdzie można niedrogo kupić modem?
Aukcje, sklepy internetowe... A modem chcesz nowy czy używany, z simlockiem czy bez?? Zajrzyj też do naszego działu z Ogłoszeniami...brudna_harriet pisze:jakiś inny pomysł
- DJ1910
- Specjalista bezprzewodowy-senior
na allegro najlepiej...pojawila sie aukcja z merlinami z umts/gprs za 209 zł z wysylka...chociaz ja trafilem taniej bo za 177 (bez simlocka oczywiscie)
- Fanta
- Mistrz bezprzewodowy
Ale ma być na USB, a nie widziałem Merlina na USB na allegro...
-
może być używany, USB lub expresscard
- DJ1910
- Specjalista bezprzewodowy-senior
nie zauwazylem ze USBFanta pisze:Ale ma być na USB, a nie widziałem Merlina na USB na allegro...

- Fanta
- Mistrz bezprzewodowy
Teraz to już nie wiem. A jaki masz komputer? PC czy laptop?
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Myślę że chodzi o PC choć mogę się mylić. Nie polecam ED 77 bo za każdym startem Systemu nie ma go w systemie i trzeba odświeżać wszystkie urządzenia i dopiero się pojawia jako modem. Jest to trochę uciążliwe. Zaletą tego modemu jest brak blokady simlock i podłączenie anteny zewnętrznej.
-
laptop z wejściem expresscard
- canidy
- Stary wyga bezprzewodowy
Ciekawa opinia. Tym bardziej, że korzystałem z 3 różnych modeli ED 77, na PC i 2 różnych laptopach.Jaco pisze:Nie polecam ED 77 bo za każdym startem Systemu nie ma go w systemie i trzeba odświeżać wszystkie urządzenia i dopiero się pojawia jako modem.
Po pierwsze nigdy nie zaobserwowałem tej konkretnej sytuacji o której piszesz, modemy były wykrywane automatycznie.
Po drugie działały dość stabilnie nawet bez zewnętrznego zasilacza.
Ogólnie oceniam je jako bardzo dobre modemy na USB, pod warunkiem, że wystarcza nam prędkość takiego modemu.
Fakt, nie ma simlocka fabrycznie i to zaleta, ale możliwość podłączenia anteny zewnętrznej ma każdy modem. Chyba, że chodzi Ci o rodzaj i jakość tego podłączenia.Jaco pisze:Zaletą tego modemu jest brak blokady simlock i podłączenie anteny zewnętrznej.
Zdecydowanie wygodniejszy będzie modem na ExpressCard.brudna_harriet pisze:laptop z wejściem expresscard
- Jaco
Zgadzam się z tobą ale spróbuj to zrobić bez aplikacji ED Dialer a przekonasz się że zaraz po starcie systemu nie ma go jako modem.canidy pisze:Ciekawa opinia. Tym bardziej, że korzystałem z 3 różnych modeli ED 77, na PC i 2 różnych laptopach.
Po pierwsze nigdy nie zaobserwowałem tej konkretnej sytuacji o której piszesz, modemy były wykrywane automatycznie.
Tak prawie każdy modem ale są wyjątki jak ZTE MF330 o którym tu na forum było dość sporo pisane.canidy pisze: ale możliwość podłączenia anteny zewnętrznej ma każdy modem.
- canidy
Fakt w przypadku tego modemu korzystałem tylko z EDGE Dialera, bo mi nie przeszkadzałJaco pisze:Zgadzam się z tobą ale spróbuj to zrobić bez aplikacji ED Dialer a przekonasz się że zaraz po starcie systemu nie ma go jako modem.canidy pisze:Ciekawa opinia. Tym bardziej, że korzystałem z 3 różnych modeli ED 77, na PC i 2 różnych laptopach.

O takich przypadkach tak samo jak o Merlinie U530 nie ma co wspominaćJaco pisze:Tak prawie każdy modem ale są wyjątki jak ZTE MF330 o którym tu na forum było dość sporo pisane.canidy pisze: ale możliwość podłączenia anteny zewnętrznej ma każdy modem.

- Jaco
A ja testowałem sobie BC i wkurzało mnie po restarcie szukać ponownie modemu w systemie.Niestety pomoc techniczna [email protected] nie umieli mi odpowiedzieć na to pytanie dlaczego tak się dzieje i kazali zassać najnowszy ED Dialer aby zrobić połączenie.canidy pisze:Fakt w przypadku tego modemu korzystałem tylko z EDGE Dialera, bo mi nie przeszkadzał

- canidy
Nie ma co, to była odpowiedź "fachowców"