TP-LINK TL-WR542G POMOCY !!!

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
birdieee
Początkujący użytkownik forum

TP-LINK TL-WR542G POMOCY !!!

Post autor: birdieee »

Witam. Bardzo proszę o pomoc ponieważ nie wiem w czym tkwi usterka.
Posiadam Access Pointa TP-LINK TL-WR542G. Mam do niego podłączone dwa komputery:
1. Laptop model:Asus A6R
2. Stacjonarny komputer z płytą główna ASUS ze zintegrowaną kartą sieciową.
Laptop podłączony jest bezprzewodowo, a komputer stacjonarny kablem do Access Pointa. Wykupiona mam usługę Chello Light.
Problem polega na tym, że po nocy zrywa się połączenie z internetem. W dzień normalnie wszystko działa (na dwóch komputerach), a po nocy muszę resetować modem i Access Pointa, żeby internet ponownie działał. Oczywiście jak komp. był podłączony bez pośrednio do modemu kablem to wszystko działało, problem sie pojawił kiedy na drodze stanął TP-LINK.
Bardzo proszę o pomoc, co zrobić aby TP-LINK nie zrywał połączenia.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Re: TP-LINK TL-WR542G POMOCY !!!

Post autor: zDaleKi »

birdieee pisze:Posiadam Access Pointa TP-LINK TL-WR542G.
TP-LINK TL-WR542G nie jest AP tylko routerem z wbudowanym AP.
birdieee pisze:Problem polega na tym, że po nocy zrywa się połączenie z internetem. W dzień normalnie wszystko działa (na dwóch komputerach), a po nocy muszę resetować modem
Czy Twój operator nie zmienia Ci w nocy adresu IP? Może to jest tutaj problemem?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
przewaks
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: przewaks »

A ja myślę, że problem może leżeć troszkę gdzie indziej. Może być tak, że router nie radzi sobie poprostu z odnowieniem adresu IP przydzielanego przez modem. Sam mam taką sytuację (modem z sieci TV kablowej i router Fritz!Box). Parametry musiałem wpisać na sztywno (IP, maska, brama, DNSy) i od tej pory wszystko zaczęło działać. Gorzej jeśli IP jest za każdym razem zmienne ale nie zaszkodzi spróbować.
Jeśli Internet, to tylko w Play, jeśli telefon, to tylko w Orange
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

przewaks pisze:A ja myślę, że problem może leżeć troszkę gdzie indziej. Może być tak, że router nie radzi sobie poprostu z odnowieniem adresu IP przydzielanego przez modem.
Jak gdzie indziej?? To właśnie ja to maiłem na myśli :lol: tylko zwyczajnie nie byłem pewien czy kolega zadający pytanie ma zmienne IP wiec wolałem się upewnić :D
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
ymon86

Post autor: ymon86 »

Witam mam problem tzn:

Mam router TP-LINK TL-WR542G i mam podłączonego jednego kompa przez kabel a drugi komp łączy się za pośrednictwem karty ASUS WL-138G v2

Problem jest następujący na komputerze który łączy sie bezprzewodowo kiedy przeglądam strony internetowe czasami zerwie połączenie w tym czasie drugi jest wylączony

2. gdy oba komputery są włączone i przeglądam strony to na tym który lączy sie bezprzewodowo częście zrywa połączenia niż w pierwszym przypadku

3. Jak przez przypadek komputer który jest podłączony za pośrednictwem kabla do routera jest na stronie np. poczta.interia.pl a komputer który się łączy bezprzewodowo też wejdzie na tą samą strone to na komputerze podłączony za pomocą kabla wyskakuje okienko "kabel sieciowy odląłczony" ale po chwili znów sie włancza

odległośc miedzy kompem a routerem około 10m. Siła sygnału z karty sieciowej jest doskonała. Komputer który łaczy sie bezprzewodowo ma zainstalowany win98

PROSZE O POMOC
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

ymon86 pisze:TP-LINK TL-WR542G
mozliwe przyczyny to:
1 - uszkodzony router/uszkodzony jego zasialcz
2 - uszkodzone kable ethernet
3 - zła konfiguracja routera
4 - w pobliżu ktoś ma WiFi na tym samym kanale- zmień kanał/sprawdź router u kolegi w innej lokalizacji
Nie pomagam na PW!
ymon86

Post autor: ymon86 »

mozliwe przyczyny to:
1 - uszkodzony router/uszkodzony jego zasialcz
2 - uszkodzone kable ethernet
3 - zła konfiguracja routera
4 - w pobliżu ktoś ma WiFi na tym samym kanale- zmień kanał/sprawdź router u kolegi w innej lokalizacji

Odłączyłem wszystkie kable sieciowe z router zmieniłem kanała tak jak radziałeś bo w pobliżu muj dostawca przesyła internet za pomocą radiówki i chciałem zobaczyc czy też będzie przerywać i sie okazało że dalej przerywa

Nie wiem czy konfiguracja jest dobra ale praktycznie wszystko na auto nie powinno być żadnych problemów ponieważ jak miałem podlaczone 2 komptery ino na kablach to wszystko chodziło

Są jeszcze jakieś opcje a moze to wina sieciówki ?
ODPOWIEDZ