Problem Comander 2 EDGE (comander Enfora EDGE modem) + iPlus

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
matx
Początkujący użytkownik forum

Problem Comander 2 EDGE (comander Enfora EDGE modem) + iPlus

Post autor: matx »

Od 2 dni jestem posiadaczem tego modemu i nie mogę się połączć z siecią. W iPlus Manager nie mam ani jednej kreski zasięgu i nazwy sieci (tam gdzie powinno pisac "Plus" jest kreska). W pudełku z modemem był iPlus Manager 1.8. Sciągnołem ze strony Iplusa wersje 1.91 i 1.92 i nic nie dało. Testowałem pod XP i Vista. Instalowałem tak jak pisało w instrukcji pdf. Najpierw opragramowanie, restart i dopiero podpinanie pod USB. Myśle że z modemem coś nie tak bo świeci się tylko czerwona dioda i jedna zielona obok niej miga, a reszta nic. To raczej nie brak zasięgu, bo włożyłem karte do K750i i jest full zasięg (łącze sie przez kabel usb albo bluetooth). Znajomy też ma ten modem i mówił że trzeba go podczas instalacji podłączyć bo też miał to samo ( w tej małej instrukcji z pudełka pisze, że pod koniec instalacji zostane poproszony o podłączenie modemu, ale nie ma żadnego komunikatu)? Byłem z tym modemem w sklepie, powiedzieli że działa (ale nie widziałem tego bo mi się spieszyło), ale widziałem jak się świeciły dwie zielone diody). Jak ktoś wie co się dzieje i jak temu zaradzić to proszę o pomoc?
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Re: Problem Comander 2 EDGE (comander Enfora EDGE modem) + iPlus

Post autor: Jaco »

Może z zasileniem portów masz coś nie tak.Szkoda że się spieszyłeś i dokładnie nie sprawdziłeś modemu w sklepie.Jeśli nadal jest że nie można go uruchomić pójdź do innego salonu(sklepu) i tam go sprawdź.
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: mar_kow »

...Po pierwsze trzeba sprawdzić czy firewall nie blokuje aplikacji do łączena z modemem. Na chwilkę wyłączyć go, sprawdzić czy się połączy - jeżeli działa dodać aplikację do wykluczeń i po sprawie... Jeżeli dalej nie działa odinstalować managera który w zasadzie i tak spowalnia łącze i wykonać czysty dial-up. Wszystko w poradniku FAQ...
matx
Początkujący użytkownik forum

Post autor: matx »

Już raczej wiem co jest.
To wina modemu. Znajomy ma taki sam to mu dałem żeby sprawdził. Na jego jest full zasięg a na moim tylko jedna na modemie i 3 w managerze. Firewall nie blokuje i z portami tez ok bo inne urządzenia na usb działają a z netem się łącze przez K750i. Oddam do gwarancji moze coś z nim zrobią... thx
ODPOWIEDZ