Dial-up problem

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
998

Dial-up problem

Post autor: 998 »

Witam

Korzystałem z instrukcji tworzenia nowego połączenia:

http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=38078#38078

I niestety u mnie dochodzę do pewnego momentu i nie mogę zaznaczyć opcji (pierwszej na liście) którą trzeba zaznaczyć zgodnie z instrukcją.

Poniżej zrzut ekranu.

Proszę o poradę co z tym zrobić. Z góry dzięki.

Obrazek
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Re: Dial-up problem

Post autor: zDaleKi »

998 pisze:I niestety u mnie dochodzę do pewnego momentu i nie mogę zaznaczyć opcji (pierwszej na liście) którą trzeba zaznaczyć zgodnie z instrukcją.
Wynika z tego, że w Twoim systemie nie ma zainstalowanego żadnego modemu i dlatego nie możesz tej opcji wybrać.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

Zapewne musisz tak mi się wydaje dodać numer kierunkowy dla połączeń modemowych i myślę że wówczas okno się uaktywni.Ale mogę się mylić.Z jakiego systemu korzystasz?
998

Mam zainstalowane dwa modemy: jeden był już jak kupowałem laptopa a drugi to Nokia 6230i jako modem. I system ją wykrywa.

Mam WinXP.
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

A możesz przeprowadzić diagnostykę modemu?
Przez co się łączysz?
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

998 pisze:Mam WinXP.
Zdaje mi się że bez doinstalowania SP2 lub SP1 się nie obejdzie.
998

Łącze sie przez kabel a diagnostykę chyba mogę zrobić jeśli jest to w Opcjach w Menadżerze urządzeń.

Nie wiem czy to ma znaczenie ale jak chcę w Panelu sterowania uruchomić "Opcje telefonu i modemu" to wyskakuje mi komunikat: "Nie można otworzyć apletu Opcje telefonu i modemu w Panelu sterowania. Może wystąpić problem z uruchomieniem telefonii".

WinXP mam z zainstalowanym SP2.
zDaleKi

998 pisze:"Nie można otworzyć apletu Opcje telefonu i modemu w Panelu sterowania. Może wystąpić problem z uruchomieniem telefonii".
Nie bawiłeś się usługami systemowymi? Może zwyczajnie usługa telefonia lub inna od niej zależna jest wyłączona?

Start -> uruchom -> services.msc i zobacz czy jest uruchomiona telefonia i inne usługi odpowiedzialne za obsługę modemów.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
998

BliSki pisze:Nie bawiłeś się usługami systemowymi? Może zwyczajnie usługa telefonia lub inna od niej zależna jest wyłączona?

Start -> uruchom -> services.msc i zobacz czy jest uruchomiona telefonia i inne usługi odpowiedzialne za obsługę modemów.
Problem rozwiązany, dzięki
zDaleKi

998 pisze:Problem rozwiązany, dzięki
Czyli rozumiem,że to było to? :?:
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
ODPOWIEDZ