Pytanko o modem

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
adnim

Pytanko o modem

Post autor: adnim »

Witam jadę jutro do niemiec i chcę kupić takie modemy : http://www.t-mobile.de/shop/handy/0,485 ... -0,00.html -- tylko nie wiem czy maja one simlocka i jaka jest ich cena w ofercie prepaid ? Może ktoś z was wie jak to odczytać z tej strony ? Chce kupić własne te bo słyszłem że sa niedrogie ale ile kosztują?

Poprawa linka Jaco
Awatar użytkownika
sardo nunspa
Stary wyga bezprzewodowy

Re: Pytanko o modem

Post autor: sardo nunspa »

Na pewno ma, ponieważ T-mobil jest operatorem, a nie producentem tego modemu.
Latka lecą...
adnim

to nie oznacza że ma sima !!! ja konkretnie kupiłem modem od iplusa (nie jest on producentem :) ) a sima nie było , więc kolego jak nie wiesz to się nie oddzywaj --- ja jak czegoś nie jestem pewien to milcze :)
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

adnim pisze: Chce kupić własne te bo słyszłem że sa niedrogie ale ile kosztują?
Zapewne nie mniej jak u nas ale może mieć simlocka bo to T-Mobile je sprzedaje.
ja konkretnie kupiłem modem od iplusa (nie jest on producentem ) a sima nie było
Możesz podać jaki model modemu kupiłeś ?
Jest wiele informacji na forum które to modemy nie posiadają blokady simlock i w większości są to modemy na USB.

Dlatego wymieniony wyżej przez ciebie modem w sieci T-Mobile na USB również może nie posiadać simlocka.
Awatar użytkownika
sardo nunspa
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: sardo nunspa »

Rzeczywiście zbyt arbitralnie stwierdziłem, ze ma simlock. Przyjrzałem się, więc lepiej. Większość modemów, huawei E220 nie ma simlocka. I jest to napisane wyraźnie na Allegro i na niemieckim Ebay. Natomiast jest kilka aukcji modemów E220 gdzie nie ma napisane nic o simlocku. Wiec jest duże prawdopodobieństwo, że kupisz bez simlocka. Ceny na aukcjach w Polsce i w Niemczech porównywalne. A co do sklepu na cuda bym nie liczył skoro modem kosztuje 1 Euro ( nie wie ktoś, jaką kombinację klawiszy trzeba wcisnąć żeby wyskoczył symbol tej waluty) jest prawdopodobnie obciążony abonamentem i umową. W pre paidzie jeżeli będą dostępne, to nie za darmo. Cudów w nie ma. :|
Latka lecą...
adnim

Bede jeszcze szukał , wiem że na ebay sa po 99 euro , u nas na allegro są po mniej więcej 550 zł , a Ci którzy sprzedają na ebay też muszą zarobic :) , dlatego tak się zastanawiam gdzie oni to kupują ? ;)
Engelbert
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Engelbert »

OT
Możesz podać jaki model modemu kupiłeś ?
Bez locka w Plusie są na pewno GT GPRS i GT EDGE. Sprawdzę jeszcze resztę, ale chyba wszystkie Globetrottery w Plusie nie mają blokad.
ODPOWIEDZ