Przedłużenie przewodu o 5m

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Chatownik
Użytkownik forum

Przedłużenie przewodu o 5m

Post autor: Chatownik »

Witam! Mam antenę zewnętrzną z przewodem 13 metrowym. Chciałbym ją umocować w inne miejsce, trochę wyżej, bo trochę zasłania mi jedno drzewo. :) Wystarczy mi dodatkowe 5m przewodu a więc razem byłoby 18m. Takie przedłużenie nie popsuje parametrów? Zaznaczę, że w terminalu mam 25.99 na 31. To i tak chyba nie jest źle?
Proszę o pomoc czy warto przedłużyć kabel? A może ktoś miał podobnie to proszę powiedzieć o efekcie końcowym.
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Re: Przedłużenie przewodu o 5m

Post autor: Jaco »

Nie jest źle ale jak przedłużysz może być gorzej.Jeśli net ci działa,nie zrywa połączeń, masz zadowalające transfery to nie ma potrzeby zmieniać miejsca na wyższe bo późniejszy efekt może być odwrotny.
Powiem ci na własnym przykładzie.Do anteny do okólnej miałem 20 m kabla i efekt był jaki był.Net za szybko nie działał.Skróciłem go do 15 m i już była różnica widoczna.
Także pamiętaj im krótszy kabel tym mniejsze straty.
Na twoim miejscu nic bym nie robił. Ale jeśli lubisz eksperymentować to proszę bardzo.
Chatownik
Użytkownik forum

Dzięki za odpowiedź i poradę. Eksperymentować można ale zawsze wiąże się to z kosztami. Z czego zdążyłem się zorientować taki przewód z łączami kosztowałby mnie ok 20 zł + przesyłka. Sam już nie wiem! Chyba zetnę te drzewo i zostanę przy tym kablu! :D
Awatar użytkownika
Fanta
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Fanta »

Przeczytaj sobie co >TUTAJ< napisałem.
[center]!! Zaczynaj od: FAQ -> Szukaj tematów-> GOOGLE
Regulamin i Netykieta[/center]
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Ufo atakuje »

Ja uważam, że zawsze im wyżej jest antena tym lepiej. Miałem taki przypadek, że podniosłem antenę o metr i złapałem nadajnik, któego w ogóle wcześniej nie było (był zasłonięty drzewami, choć blisko).
W twoim przypadku jeśli zasłania drzewo podniesienie jest wskazane, choć jak już masz 25 CSQ, to chyba bardzo nie przeszkadza. Wątpie natomiast, że przedlużenie o 5m kabla spowoduje znaczące pogorszenie transmisji, przy jednoczesnym podniesieniu anteny. Może przewód 20m do anteny dookólnej to kiepski pomysł, ale jeśli masz antenę YAGI to raczej gorzej nie będzie. Zresztą najlepiej kupić przedłużacz z odpowiednimi wtykami i zobaczyć. Po co od razu ścinać drzewo? :)
RUMCAJS

Post autor: RUMCAJS »

Ale po co narażać się na zbędne koszty.Jeśli sygnał jest dobry to po co kombinować. Później okaże się że antena zaczęła po jej przeniesieniu wyżej lub w inne miejsce łapać inny nadajnik który stoi w tej samej linii prostej i net zacznie się sypać. Będą kolejne pytania jak to wymusić aby nie łączyło sie z innym tylko tym. Tego kolego @Ufo atakuje nie wziąłeś pod uwagę :wink:

Z jakiej sieci korzystasz?
Awatar użytkownika
Fanta
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Fanta »

RUMCAJS pisze:Ale po co narażać się na zbędne koszty [...] net zacznie się sypać.
Po pierwsze 20 zł to chyba nie aż takie koszty, po drugie zawsze może być lepiej i trzeba próbować.
RUMCAJS pisze:Z jakiej sieci korzystasz?
A jaki to ma związek z przedłużaniem kabla? :shock: Dla iPlusa jest jakiś inny wzór niż dla Orange? :lol:
[center]!! Zaczynaj od: FAQ -> Szukaj tematów-> GOOGLE
Regulamin i Netykieta[/center]
RUMCAJS

Chatownik pisze:Dzięki za odpowiedź i poradę. Eksperymentować można ale zawsze wiąże się to z kosztami. Z czego zdążyłem się zorientować taki przewód z łączami kosztowałby mnie ok 20 zł + przesyłka.
Myślę że tyle kabla z końcówkami będzie kosztować więcej niż 20 zł :wink:

Jeśli chodzi o sieć to jak już tu często pisał @Ufo atakuje ciężko jest wywnioskować przy ORANGE na jakim paśmie jest EDGE i tym się sugerowałem.
Dlatego moje pytanie o sieć. Zapewne wiesz że Plus ma najgorzej rozwiniety zasięg EDGE niż inne sieci i to też brałem pod uwagę. Dużo czytam forum w wolnych chwilach jak mogę tu wejść i dlatego takie a nie inne moje odpowiedzi. :wink:

Tyle że nadal nie wiemy z jakiego operatora korzysta.
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Ufo atakuje »

RUMCAJS pisze:Myślę że tyle kabla z końcówkami będzie kosztować więcej niż 20 zł :wink:
5 metrów z końcówkami? :wink:

Jeśli autor tematu ma dobry stabilny transfer (a to jest najważniejsze) to bałbym sobie spokój z przeróbkami.
RUMCAJS pisze: Później okaże się że antena zaczęła po jej przeniesieniu wyżej lub w inne miejsce łapać inny nadajnik który stoi w tej samej linii prostej i net zacznie się sypać. Będą kolejne pytania jak to wymusić aby nie łączyło sie z innym tylko tym. Tego kolego @Ufo atakuje nie wziąłeś pod uwagę Wink

Może tak być, ale jest to mało prawdopodobne w przypadku kierunkowych YAGI. U mnie było tak, że ten inny nadajnik wyłapała Yagi tylko dla jednego, innego położenia. Gdy chciałem mogłem przestawić z powrotem antenę i korzystać z dotychczasowego BTS-a. Podałem to jako przykład nowych możliwości po podniesieniu, nie jako problem. :)
Oczywiście inaczej może być z dookólną, która inaczej działa.
Chatownik
Użytkownik forum

Dzięki wszystkim za porady. Widzę, że niektórzy mówią tak a niektórzy inaczej. Ale myślę, że warto spróbować, bo nie będzie to aż taki duży koszt. Przewód chyba najtaniej jest na www.agrolan.wirt.pl Chyba, że jeszcze gdzieś?
Jeszcze raz dzięki za wskazówki.

Poprawa linka Jaco
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

Chatownik pisze: Przewód chyba najtaniej jest na www.agrolan.wirt.pl
Chyba nie najtaniej bo aby kupić 5 m przewodu musisz kupić go 8 m :lol: A gdzie końcówki Aby je założyć potrzeba aż po 1,5 metra z każdej strony :lol: Doliczyć koszt wysyłki i wyjdzie chyba ponad 20 zł.Sami popatrzcie :
Przykład: Potrzebujesz 5m przedłużacza czyli kupujesz 5m+3m=8m
Chyba że koszt tych 3 m kabla to koszt końcówek.

Najlepiej udaj się do sklepu gdzie sprzedają CB Radia i zapytaj o przewód i końcówki. Może takowe będą mieli i po problemie.
RUMCAJS

Ufo atakuje pisze:Jeśli autor tematu ma dobry stabilny transfer (a to jest najważniejsze) to bałbym sobie spokój z przeróbkami.

I oto mi najbardziej chodzi. A z tą ceną za 5 m kabla + końcówki to może przesadziłem choć to co napisał Jaco różnie można odbierać. :lol:
Chatownik
Użytkownik forum

Tak właśnie jest-kupując np 5 metrów przewodu płacisz za 3 m dodatkowo-to jest koszt za złączki. Chodzi mi o ten sklep Agro-Lan. Tylko czytałem już gdzieś, że można długo czekać na tą przesyłkę! Ale może warto.
Awatar użytkownika
sardo nunspa
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: sardo nunspa »

Chatownik pisze: Widzę, że niektórzy mówią tak a niektórzy inaczej.
Jak to na forum :) .
Kolego nie napisałeś chyba najważniejszej rzeczy, jaki masz transfer i jakiego transferu spodziewasz się po zakupie kabla i podwyższeniu anteny. Bo jeżeli transfer jest stabilny powyżej 80% tego co modem może wyciągnąć, to moim zdaniem łudzisz się tylko na darmo.
Latka lecą...
Chatownik
Użytkownik forum

a wiec z transferem bywa roznie, ale jest przewaznie na poziomie 18 kB Bywa i tez, że jest na poziomie 22 kB. Max pewnie w edge jest 27 kB?
Awatar użytkownika
sardo nunspa
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: sardo nunspa »

A może droga do lepszego transferu wiedzie tędy, a nie przez antenę czy kabel.
MTU

Accelerate przyspiesza transfer
Latka lecą...
Chatownik
Użytkownik forum

dzieki, jutro to zobacze i dam relacje jak bedzie dzialac.
Chatownik
Użytkownik forum

Accelerate przyspiesza transfer. A więc wgrałem ten program do przyspieszania. Nie wiem ale może odrobinę jest lepiej. Może to przez tą antenę, którą przestawiłem w inne miejsce, wyżej (na komin). Okazało sie jednak, że kabel starczył na styk, bez przedłużacza. Teraz mam w terminalu 28.99. Myślę, że to dobry wynik? Ale warto było popisać na temat przedłużacza, zawsze można jeszcze to zrobić :)
ODPOWIEDZ