Darmowy internet przez Wlan

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Next3
Użytkownik forum

Darmowy internet przez Wlan

Post autor: Next3 »

Słyszałem ze da sie skonfigurować połączenie internetowe przez wlana teraz pytanie jak to zrobić i jakim programem sprawdić czy jest sie w zasięgu jakies sieci ??
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Re: Darmowy internet przez Wlan

Post autor: Jaco »

Next3 pisze:Słyszałem ze da sie skonfigurować połączenie internetowe przez wlana teraz pytanie jak to zrobić i jakim programem sprawdić czy jest sie w zasięgu jakies sieci ??
NetStumbler Program do wykrywania sieci bezprzewodowych. http://programy.internetstandard.pl/pc/7307.html

Dla sieci nie zabezpieczonej darmowej tu poczytaj: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=49432#49432
Awatar użytkownika
wikara
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: wikara »

A ja słyszałem że można się podłączyć pod nadajnik w NASA.
Dostępnośc sieci sprawdzasz programem [NASA LACZE SIę]

Kolego podłączanie na lewo to nie na tym forum,bo chyba oto ci chodzi...
Awatar użytkownika
Next3
Użytkownik forum

nikt tu nie mowi o lączeniu sie na lewo są takie miejsca gdzie mozna się połączyc jesli się odbiera sygnał legalnie
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

Next3 pisze:nikt tu nie mowi o lączeniu sie na lewo są takie miejsca gdzie mozna się połączyc jesli się odbiera sygnał legalnie
Tak i są to Hot-Spoty o których więcej tutaj: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=1679
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

Next3 pisze:nikt tu nie mowi o lączeniu sie na lewo są takie miejsca gdzie mozna się połączyc jesli się odbiera sygnał legalnie
W zasadzie wszystko robi się tak samo jak tu: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=48108#48108 (poza dzwonieniem do ISP) ;)
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
Next3
Użytkownik forum

a mogłbymi ktoś przybliżyć działanie tego programu tzn czy tam coś trzeba ustawić pisze mi na dole odmowa dostępu

jeszcze jedna rzecz <font color="#FF00FF"><b>»»korzystam««</b></font> z visty i <font color="#FF00FF"><b>»»nie wiem««</b></font> czy program działa poprawnie
a odmowa dostepu nie wiem do czego tam na dolnym pasku pisze Odmowa dostępu i na przemian miga wykrzyknik na żółtym znaku i niebieski rąb
Ostatnio zmieniony 2007-10-16, 14:18 przez Next3, łącznie zmieniany 2 razy.
zDaleKi

Next3 pisze:pisze mi na dole odmowa dostępu
Odmowa dostępu do czego?
Nic nie trzeba ustawiać. Najlepiej się odłączyć od wszystkich sieci WiFi (jeżeli byłeś podłączony).

Pytanie dodatkowe jaką masz kartę WiFi?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
Next3
Użytkownik forum

to jest karta wlan:Intel(R) PRO/Wireless 3945ABG Network Connection
Nie znam się na tym dlatego chce sie poradzić
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: mar_kow »

Tak się składa że akurat siedzę w Toruniu w hotelu i odpowiadam na posta korzystając z Hot-Spota... :lol: Nie trzeba używać żadnego specjalnego programu - Intel PROSet Wireless jest dołączony do sterowników laptopa. Włączając go automatycznie wyszukuje dostępne sieci informując dodatkowo czy jest to sieć zabezpieczona czy nie. Jeżeli to faktycznie darmowy Hot-Spot - klikamy połącz i bezproblemowo korzystamy z netu.
Awatar użytkownika
Next3
Użytkownik forum

Dzieki za info- więc chyba w zasięgu hotspot nie jestem
zDaleKi

mar_kow pisze:Nie trzeba używać żadnego specjalnego programu - Intel PROSet Wireless jest dołączony do sterowników laptopa.
Masz rację, ze nie trzeba. Ale jeżeli sieć jest ukryta, to jej nie znajdziesz ;) NetStumbler wykryje także taką sieć, dlatego go poradziłem. ;)
Co prawda Hot-Spot nie powinien być ukryty, ale to już inna para kaloszy ;)
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: mar_kow »

Coraz częściej spotyka się oznaczenia sieci - na plakatach, murach itp. Dwa nawiasy skierowane do siebie brzuszkami czyli )( lub takie same, ale przekreślone jedną lub dwoma liniami oznaczają sieć niezabezpieczoną, lub zabezpieczoną tak słabo, że zapory (czyli kreski) można bardzo łatwo ominąć. Drugi symbol - okrąg oznacza punkt, w którym można się połączyć z Internetem, ale sieć jest już całkiem dobrze zabezpieczona i nie pozwala na przeglądanie komputerów w tym otoczeniu. Natomiast okrąg z dowolnym symbolem w środku (kropką, literą, etc) oznacza bardzo dobrze zabezpieczoną sieć, której na pewno nie przeglądniemy, ani też za jej pomocą nie będziemy w stanie wejść do Internetu, ale nawet w ogóle się do niej nie zalogujemy...

Czasami takie znaki są namalowane farbą (a najczęściej kredą) na chodnikach przez wardriverów którzy informują innych wtajemniczonych użytkowników o dostępie do sieci...
Wardriving w dosyć swobodnym i slangowym przekładzie znaczy właśnie tyle co "pisanie kredą po murze".
Awatar użytkownika
Borg
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Borg »

ODPOWIEDZ