Wifi - głośniki
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Wifi - głośniki
Jak znajdujecie przesył sygnału na głośniki (hifi, komputerwe, kino domowe) poprzez wifi? Słyszałem, że bywają zakłócenia i czasem dźwięk się wiesza, takie zakłócenia to standard czy raczej wyjątek?
Lubi? powie?ci sentymentalne
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Re: Wifi - głośniki
Przenoszę do Hyde Park bo temat nie związany z dostępem do internetu.
- mar_kow
- Mistrz bezprzewodowy
Pytanie lekko nie precyzyjne. Sygnału nie trzeba "znajdować". Nadajnik i odbiornik "widzą" się bez problemów...krasno pisze:Jak znajdujecie przesył sygnału...

Jeżeli nie ma przeciwskazań odnośnie montażu głośników na kablu to wybrałbym tę opcję jako znacznie tańszą i znośniejszą dla ucha...
Ostatnio zmieniony 2007-10-24, 05:32 przez mar_kow, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik forum
Dzięki za odp. Faktycznie, lekko nieprecyzyjnie zapytałem. Przez "jak znajdujecie" miałem na myśli "co sądzicie o", paskudna kalka językowa z angielskiego "how do you find", aczkolwiek spotykana i w polszczyźnie. 
O instalacji głośników przez wifi myślę właśnie dlatego, że nie bardzo mam którędy poprowadzić kable w dużym pomieszczeniu z dużą wolną przestrzenią wokół kanap i kącika multimedialnego, brakuje ścian (przejście do kuchni i jadalni) i dywanów do maskowania przewodów. Nie bardzo chciałbym przewiercać podłogę, więc pomyślałem o radiowych głośnikach do kina domowego (wpadł mi w oko model Samsung HT-X250 z opcją wifi, co o nim sądzicie?) Widzę, że przesył wifi nie jest dopracowaną technologią.
Nie ma żadnej możliwości zminimalizowania zakłoceń?

O instalacji głośników przez wifi myślę właśnie dlatego, że nie bardzo mam którędy poprowadzić kable w dużym pomieszczeniu z dużą wolną przestrzenią wokół kanap i kącika multimedialnego, brakuje ścian (przejście do kuchni i jadalni) i dywanów do maskowania przewodów. Nie bardzo chciałbym przewiercać podłogę, więc pomyślałem o radiowych głośnikach do kina domowego (wpadł mi w oko model Samsung HT-X250 z opcją wifi, co o nim sądzicie?) Widzę, że przesył wifi nie jest dopracowaną technologią.

- mar_kow
- Mistrz bezprzewodowy
Z tego co sobie przypominam u kolegi jakoś tam funkcjonowały i pewnie dalej tak jest. Nie zapytam, bo zaliczyłem przeprowadzkę prawie po przekątnej Polski kilka lat temu. W domku jednorodzinnym miał zestaw, chyba też samsunga. Zakłócenia były generowane ponieważ zestaw miał na piętrze a jeden z podwójnych zestawów głośników również na parterze. Ściany zniekształcały sygnał. Mikrofala w kuchni generowała piski w całym domu
Podejrzewam że na bliskich odległościach powinno być dobrze. Sporo jest opinii na temat słuchawek na WiFi - można poczytać, w końcu to ta sama technologia - tylko że moc wyjściowa nie pracuje tutaj na korzyść zestawu kina.

-
- Użytkownik forum
Odległość nie będzie bardzo duża, rzędu 3 metrów, może da się uniknąć przepięć z mikrofalą. zobaczy się, spróbuję wypożyczyć zestaw do przetestowania w warunkach bojowych. Już się nastawiłem na ten sprzęt, bo to w gruncie rzeczy niezły komplet, tylko trochę mnie martwią te głośniki.
- mar_kow
- Mistrz bezprzewodowy
Myślę że będzie dobrze 

-
- Użytkownik forum
Heh, dzięki. Okaże się, no ale jestem dobrej myśli co do tego sprzętu.
- mar_kow
- Mistrz bezprzewodowy
Oczekujemy w takim razie opinni na forum 

- Saracen
- Stały użytkownik forum
Ja ostrzegam przed głośnikami WiFi z mojego i kumpla doświadczenia. Stwarzają duże problemy a szczególnie jak się korzysta z sieci WiFi w domu. Niestety w naszym przypadku były straszne zakłócenia i w żaden sposób nie dało sie ich usunąć.
-
- Użytkownik forum
No ja też się nasłuchałem mrocznych opowieści. Mimo wszystko wierzę w Samsunga. 

- Saracen
- Stały użytkownik forum
Ja sie nie nasłuchałem tylko przeżyłem pomagając kumplowi rozwiązać ten problem i niestety polegliśmy.