iPlus-Merlin-HU870 3G-problem nie do końca wiem z czym

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
agau

iPlus-Merlin-HU870 3G-problem nie do końca wiem z czym

Post autor: agau »

z góry przepraszam nie wiem czy nie dubluje tematu lub czy jest w dobrym miejscu... męcze sie z pewny problemem ok kilku dni.. nie jestem żadą specjalistką w tej dziedzinie i na całe szczęście dla mnie istnieją fora i mam nadziele że dobrzy ludzie mi jakoś pomogą..

oto mój problem:

od 1 pażdziernika mam bezprzewodowy internet przez iPlusa Modem ExpperssCard Merlin XU870 3G przez praktycznie 19 dni nie miałam żadnych problemów net działał nawet szybko... ale po 20 coś zaczeło się psuć tzn. pojawia mi się taki komunikat:

"Połączenie 3G/EDGE/GPRS nie powiodło się. Czy połączyć po CSD? Pamietaj że opłaty za połączenia CSD nie są rozliczane w ramach abonamentu iPlus. Kontynuawać?"

opłacam abonament za 60 zł. więc do 1G nie powinno być z limitem problemu a mam dopiero 120MB

czy to jest zpowodowane problemem z zasięgiem? powiem tyle że tzw. BTS'a mam z 300 m i mieszkam na górce.. no i już dwa razy instalowałam wszystko od nowa.. laptopa mam z Vistą..

jeśli to faktycznie zasięg to co mogę z tym zrobić??

pomocy..... :)
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

Re: iPlus-Merlin-HU870 3G-problem nie do końca wiem z czym

Post autor: mar_kow »

Możliwe że to awaria BTS'a - mozna zadzwonić na infolinię z pytaniem. Zakładamy że nie zmieniano ustawień modemu odnośnie punktu dostępowego (*99***1#).
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Ufo atakuje »

Nie łącz się przez CSD bo tylko koszty sobie nabijesz (połączenie płatne od minuty). Jeśli łączyłaś się przez UMTS/HSDPA poszukaj w opcjach modemu połączenia tylko na GPRS. Zgaduję że masz laptopa- spróbuj w innej lokalizacji, w innym miejscu. Jeśli to problem z siecą to powinno tam zadziałać.
Prawdopodobnie jest to coś z modemem. Zrób kwerende modemu, sprawdź czy przyjmuje jakiekolwiek komendy (instrukcje w FAQ). Następnie zainstaluj modem od nowa. Jeśli dalej nie chodzi spróbuj na innym laptopie, może w salonie u sprzedawcy, bo wtedy w grę wchodzi awaria modemu.
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: mar_kow »

Ufo atakuje pisze:... Jeśli dalej nie chodzi spróbuj na innym laptopie, może w salonie u sprzedawcy, bo wtedy w grę wchodzi awaria modemu.
To byłby niestety pech, nie tyle bolesny bo modem na gwarancji ile strata czasu... W każdym razie należy wykonać opisane przez Kolegę @Ufo atakuje czynności aby wykluczyć czynnik aplikacji i BTS'a.
agau

Post autor: agau »

nie znam się na tym wszystkim dobrze ale myśle że modem działa poprawnie.. dowiedziałam się że Plus w naszej okolicy miała jakąś awarie i nie działał nie tylko iPlus ale także gprsy na komórkach tylko podobno już to naprawili a ja nadal nie mam.... dzięki za info... będę chyba na infolinie dzwonić..

nie ma jak telefon do "przyjaciela" po 3 h net dział nawet szybciej niż przed tem ;)
ODPOWIEDZ