Router TP-link WRG542G

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
tadzos
Początkujący użytkownik forum

Router TP-link WRG542G

Post autor: tadzos »

Witam.Jestem nowy na tym forum.Odkąd podłącżyłem routeur TP-LINK WRG542G mam problem z pingami.Pod router podłączony mam komputer stacjonalny i laptop.Mam zainstalowany program cFosSpeed i co jakiś czas otrzymuję komunikat na stacjonalce i laptopie:
Pakiet ping wysłany z cFosSpeed nie wraca.Bez nich modelowanie ruchu przez cFosSped nie będzie możliwe.Gdy wejdę na konsole cFosSpeed i wpiszę komende tracert www.cfos.de nie otrzymuje wyniku pozytywnego tylko coś takiego:
Przewyższa maksymalną liczbę przeskoków 30
Trasa śledzenia do www.cfos.de Nr.IP
1 * * * Upłynął limit czasu żądania
Tak kilkanaście razy.
Gdy nie miałem podłączonego routera wszystko było OK.Firewall mam zainstalowany systemowy i on na pewno nie blokuje,bo gdy wyłączę firewall nic się nie zmienia.Dlatego wiem,że to jest problem z routerem,trzeba coś odblokować,ale co i jak to zrobić to nie wiem.
Pozdrawiam.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Re: Router TP-link WRG542G

Post autor: zDaleKi »

Przenoszę na "radiówkę" gdyż tam dyskutujemy o routerach.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
tadzos

OK
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

tadzos pisze:Dlatego wiem,że to jest problem z routerem,trzeba coś odblokować,ale co i jak to zrobić to nie wiem
Nie znam tego routera, dlatego nie podam Ci dokładnej zakładki i nazwy menu. Ale powiedz mi jedno, czy masz tam jakiegoś FireWalla włączonego na tym routerze? Nie ma tam opcji dotyczących np. filtrowania ICMP? Jeżeli tak, to włącz możliwość przepuszczania pakietów ICMP. http://pl.wikipedia.org/wiki/ICMP
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
tadzos

Na str. http://www.atel.com.pl/produkt.php?hash=05466
pod instrukcją obsługi jest konfiguracja,gdybym ja znał angielski,albo miał o routerach jakieś pojęcie to może bym coś zrozumiał,ale ja jestem zielony.Może Tobie cos pomoże ta konfiguracja i mi pomożesz,za co byłbym bardzo wdzięczny.
tadzos

Jak do tej pory nie rozwiązałem tego problemu.Czyżby na forum nie było nikogo kto znałby ten router.Sam próbowałem tak na oko,ale nic z tego nie wyszło.Gdybym miał forse to zamówiłbym kogoś z punktu i by mi to zrobił,ale u mnie z forsą krucho.
ODPOWIEDZ