internet na wsi
Moderator: Moderatorzy
internet na wsi
mam problem chce załozyc internet
a nie mam mozliwosci mieszkam 30 km od bydgoszczy próbowałem w neostradzie powiedzieli ze mam stare lacze tele.tzw.pcm podajcie jak moge inaczej zalozyc internet najlepiej stale lacze pr 512kb/s pomozcie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1
a nie mam mozliwosci mieszkam 30 km od bydgoszczy próbowałem w neostradzie powiedzieli ze mam stare lacze tele.tzw.pcm podajcie jak moge inaczej zalozyc internet najlepiej stale lacze pr 512kb/s pomozcie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1
Re: internet na wsi
tez ma,a problemBłazej pisze:mam problem chce załozyc internet
Ja jestem z innych okolic i mam łącze od pewnej sieci a ze sa jedynymi dostawcami to ceny kosmiczne maja. Powedzcie czy jest mozliwość założenia własnej sieci tpsa odpada dls tez macie jakes pomysly ?
hahahahaha
wszedzie jest ten sam problem ale jeszcze dlugo bedziemy na jaego rozwiazanie (w koncu to polska)
założyć własną radiówkę? Tylko jeśli sie mieszka daleko od miejscowosci gdzie neo lub jakas stalka jest dostepna to raczej ciezko. Jeśli natomias jest, to zrzuta na AP wystawiamy antenke po drodze pare Ap jako mosty i jaaazda. No chyba ze mamy zasięg jakiejs radiowki u siebie chocby minimalny to sie podlaczamy. Ja mieszkam na wsi nie ma tu neostrady ale 6km ode mnie jest radiówka. Zadzwoniłem do admina ten przyjechal oblukał sprawe, powiedzial że za daleko za mały zasięg i nie da rady, no to ja na allegro zamówiłem karte antene i kabel, zainstalowałem, przebrnołem przez <font color="#FF0000"><b>***Cenzura***</b></font> z MAC adressem no i stałka za free...
Nie po dobroci to samemu załozyłem

-
- Stały użytkownik forum
rozumiem Was:p mam to samo:P tzn miałem:P bo kupiłem w orange licencje edge czy jak to sei zwie:P tylko ze płace 120 zł miesiecznie;/ no i predkosc nie jest kosmiczna;/ no ale zawsze stałe łacze jest;[ pozdraiwam;D
anonimo dobre
jak niechciał założyć to ma <font color="#FF0000"><b>***Cenzura***</b></font> a jak poradziłeśsobie z podłączeniem sie do sieci???napisz mi na gadulca jak możesz 1648912
ja mam ten sm problem internet jest ale 6 km odemnie lipka aumnie nic niemożna ani sieci w -lan niema ani neostrady gsm-y mają ale to lipa za wolne zamieżam sieć zrobić bezprzewodową podajcie jak możecie jakieś info na gg wyżej podałem

ja mam ten sm problem internet jest ale 6 km odemnie lipka aumnie nic niemożna ani sieci w -lan niema ani neostrady gsm-y mają ale to lipa za wolne zamieżam sieć zrobić bezprzewodową podajcie jak możecie jakieś info na gg wyżej podałem

internet
hmm ja mieszkam w lublinie i mam takie same problemy niedosc ze mieszkam w srudmiesciu to <font color="#FF0000"><b>***Cenzura***</b></font> niemozna zalozyc zadnego radiowego jest siec ale juz niezakladaja radiowo tylko kablowo wiec lipa wykrywa sporo nadajnikow ale ztym tez lipa wiec tez sam podpiolem Maca i internet za free 

-
- Początkujący użytkownik forum
anonimo mozesz powiedziec mi jak to zrobiles? mam podobna sytuacje z tym, ze ode mnie w odleglosci 3 km jest radiowka. gg:7958697
Re: przyspieszenie
przeskanuj sobie cala siec i zobacz jakie grupy adresow chodza.. moze sa inne grupy adresow dla poszczegolnych IP??
jak nie ma Radiusa to nic prostrzego..!!
jak nie ma Radiusa to nic prostrzego..!!
Jak to się robi z tą radiówką za free, czekam na podpowiedź. Miaszkam na wsi,
neostrada się rwie
. Pomóżcie, please. Mój gg 5661986

tez mieszkam na wsi, tez radio jest chyba jakis 1km (sic!!!) ode mnie... nie wiem o co chodzi z adredem mac. jak przeskanowac siec bo jeszce nigdy tego nie robilem ale szybko sie ucze jesli o to chodzi, czy ktos wie jaka antene i jaki sprzet trzeba miec zeby sie podlaczyc??
Proszę was napiszcie mi jak ząłożyćtą radiówkę !!! U mnie też jest z 1km może mniej do radiówki ! Więc proszę waś o radę co trzeba kupić i jak się pobawić z Mackiem pisać na gg 7111205 proszę !!!
na wsi!!!!!!!!!!!1
co mam zrobić nie moge założyć neta!!! nigdzie nie ma zasięgu, czytałem że można kupić odpowiednią antenę i karte jakoś to zintegrować i bedzie śmigać. Tylko nie wiem jak to zrobić, jeśli ktoś wie i ma ochote pomóc to mail: [email protected]
- wojrep
- Użytkownik forum
Heh ... jesli mieszkacie w miejscowościach dalej połozonych niż 8-10km od miejscowości z DSL lub innym tanszym internetem to zostaje wam tylko zakupienie:
a) łącza satelitarnego dwukierunkowego - ale to drożyżna.
b) łącze satelitarne jednokierunkowe + kanał zwrotny (Dial-UP, ISDN, EDGE, GPRS)
W innych przypadkach to szukacie znajomego w miejscowości z DSL i wysoki punkt .... i przesyłacie sobie ten internet na te 10 km ... Jednak warto wtedy pomyslec o zrobieniu małej sieci, bo mije kasy wyjdzie na głowę ...
a) łącza satelitarnego dwukierunkowego - ale to drożyżna.
b) łącze satelitarne jednokierunkowe + kanał zwrotny (Dial-UP, ISDN, EDGE, GPRS)
W innych przypadkach to szukacie znajomego w miejscowości z DSL i wysoki punkt .... i przesyłacie sobie ten internet na te 10 km ... Jednak warto wtedy pomyslec o zrobieniu małej sieci, bo mije kasy wyjdzie na głowę ...
Smutna rzeczywistość

Re: Smutna rzeczywistość
chyba Cie pogielo...ja mieszkam na wsi i mam neta bezprzewodowego obecnie na cal nasza siec jest jakies 20Mbits ale caly czas zwiekszamy lacze..niestety jest przyciete do 640kbits/s na uzytkownika po to aby internet chodzil stabilnie..a i zeby Ci nie bylo glupio to place za tego net obecnie...nie 100zl miesiecznie a 35zl+vat czyli 42zl na miesiac..wiec jak widac nie wszedzie jest ta Twoja szara rzeczywistosc...pzdr dla kumatychuzi pisze:Smutną rzeczywistością jest fakt, że na Polskiej wsi nie przeżyje żaden internauta. Taka jest prawda. Na wsi dostęp do neta jest praktycznie 0% (poza modoemem). Nie ma się czym Polska pochwalić. Albo niema dostępu do internetu, a jak się już jakiś pojawi to jest znacznie powyżej 100zł miesięcznie i jakieś 50kb/s. Pozdrawiam wszystkich którzy uświadamiają sobie szarą rzeczywistość.
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
To może pochwalicie się jak to zrobiliście i ilu macie użytkowników,
myślę, że to może wielu osobom tu pytającym wiele pomóc.
Zachęcam do napisania parę słów więcej.
myślę, że to może wielu osobom tu pytającym wiele pomóc.
Zachęcam do napisania parę słów więcej.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
ja uważam, że troche przeginasz. Mieszkam na wsi i nie ma problemu z internetem. na okolice są dwie firmy świadczące usługi. ceny też mają przyzwoite za 128kb/s płace tylko 30zł miesięcznie. coprawda nie jest no najlepsza jakość sygnału bo najblizszy nadajnik jest odemnie jakieś 3km. ale net chodzi spoko.uzi pisze:Smutną rzeczywistością jest fakt, że na Polskiej wsi nie przeżyje żaden internauta. Taka jest prawda. Na wsi dostęp do neta jest praktycznie 0% (poza modoemem). Nie ma się czym Polska pochwalić. Albo niema dostępu do internetu, a jak się już jakiś pojawi to jest znacznie powyżej 100zł miesięcznie i jakieś 50kb/s. Pozdrawiam wszystkich którzy uświadamiają sobie szarą rzeczywistość.
- wojrep
- Użytkownik forum
Bardzo duże ma znaczenie podejście władz samorządowych do tematu oraz wyjście z inicjatywą mieszkańców.
Obecnie dostarczam internet do paru wsi, i powiem tak sam jako ISP bym się w życie nie porwał na ten pomysł.
Jednak po prawie rocznej współpracy z sarządami widzę te sprawy bardzo pozytywnie, warunek .... władze gminy muszę też chcieć wpółpracować na zasadach Partnerstwa Prywatno Publicznego z firmą.
Na dzień dzisiejszy głównie zaczynam lokować swoje inwestycje na wsi, jest to duże mniej opłacalne niż miasto ... ale bez kogoś kto chce tam wdrażać nowe technologie to duże gmin wiejskich same sobie nie poradzą.
Bo nie jest rozwiązaniem (mimi medialnej kampanii) postawienie półki ADSL (neostrada) czy DSL (InternetDSL) na 8 czy 16 modemów dla wioski z 500 gospodarstw domowych, a to jest hucznie nazywane TP .s.a inwestuje kupe szmalu na wsi. Tak naprawdę to małe lokalne ISP przykładają się do rozwijania internetu na terenach wiejskich.
Do sukcesu potrzeba informatyka gminnego, przychylności wójta i rady oraz szalonego ISP, który zainwestuje kase na wsi
PS:
Osoby zainteresowane rozwinieciem dyskusji, a zwłaszcza informatyków gminnych zapraszam na GG 3048403.
Obecnie dostarczam internet do paru wsi, i powiem tak sam jako ISP bym się w życie nie porwał na ten pomysł.
Jednak po prawie rocznej współpracy z sarządami widzę te sprawy bardzo pozytywnie, warunek .... władze gminy muszę też chcieć wpółpracować na zasadach Partnerstwa Prywatno Publicznego z firmą.
Na dzień dzisiejszy głównie zaczynam lokować swoje inwestycje na wsi, jest to duże mniej opłacalne niż miasto ... ale bez kogoś kto chce tam wdrażać nowe technologie to duże gmin wiejskich same sobie nie poradzą.
Bo nie jest rozwiązaniem (mimi medialnej kampanii) postawienie półki ADSL (neostrada) czy DSL (InternetDSL) na 8 czy 16 modemów dla wioski z 500 gospodarstw domowych, a to jest hucznie nazywane TP .s.a inwestuje kupe szmalu na wsi. Tak naprawdę to małe lokalne ISP przykładają się do rozwijania internetu na terenach wiejskich.
Do sukcesu potrzeba informatyka gminnego, przychylności wójta i rady oraz szalonego ISP, który zainwestuje kase na wsi

PS:
Osoby zainteresowane rozwinieciem dyskusji, a zwłaszcza informatyków gminnych zapraszam na GG 3048403.
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Ja proponuje jednak dyskusje prowadzić tutaj, zawsze więcej osób na tym skorzystawojrep pisze:PS:

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
własny biznes
najlepsze rozwiązanie dogadac sie z jakąs firmą , wykupujesz przesył jaki chcesz, troche inwestujesz łasnej kasy i jestes monopolistą na wsi, ja tak zrobiłem sam rozprowadzam neta
i dobrze jest, wszyscy do mnie ida , jeb** w du** tpsa./
---
*** - prosze nie przeklinać
Moderator, B.
i dobrze jest, wszyscy do mnie ida , jeb** w du** tpsa./
---
*** - prosze nie przeklinać
Moderator, B.
hehe, to chyba musi być jakaś większa wieś. Sam mieszkam na wsi i niby mają ludzie neo, ale rwie się i strasznie transfery się wahają. Radiówka niby też jest, ale tego to więcej nie ma niż jest (daleko od nadajnika) nawet na antenach kierunkowych kiepsko chodzi
. I jak tu żyć na polskiej wsi????

-
wlanie mnie tez neo nie siega radiowka tez nie siega wiec chcialem moze sam jakas firme zalozyc i rozprowadzac internet na wsi tylko za bardzo nie wiem jak moze ktos wie ?? [email protected] gg:2961179
-
Ludzie jak chcecie Neo to zbierzcie liste chętnych i zanieście do telekomuny. Nie muszą być z jednej wiochy byleby pod jedną centralę podpięci byli. U mnie tak zrobili rok temu i mieli neo, ale ja jestem pod inną centralę podpiety
i dopiero od niedawna mogłem założyć. A tak poza tym to po co od razu jakąś wielką sieć zakładać? Załóżcie sobie DSLa (jak nie u was to na sąsiedniej wsi albo tam gdzie jest) kupcie router, pare anten i ap i cieszcie się netem! Miałem tak u siebie robić (na jakieś 5 osób) ale mam za słabe parametry linii na DSLa (może kiedyś powyrywam kable i zadzwonie na hotline do tp że mi tel nie działa niech mi wymienią
).

-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
chcial bym sie dowiedziec od kolegi co ma na wsi 20 mega i placi 42 pln miesiecznie...SKAD MA LACZE??? choc pewnie juz na forum nie zawita - no to sie nie dowiem.
-
- Użytkownik forum
http://www.haking.pl/pl/tutorials/wardriving/index.html
Można za pomocą tej metody poznać adresy MAC
Najlepiej do używać do tego kart orinoco. Z tego co wiem nie nadają się do tego karty które chodzą pod ndiswrapperem np wszystkie na chipsecie broadcom. Zalecam też unikać wszelkich atmeli, nowych intel i innych wynalazków.
Można w sieci znaleźć również dużo informacji na temat łamania zabezpieczeń WEP i WPA. Nie odpowiadam ża użycie tych informacji. Miłej zabawy.
Można za pomocą tej metody poznać adresy MAC
Najlepiej do używać do tego kart orinoco. Z tego co wiem nie nadają się do tego karty które chodzą pod ndiswrapperem np wszystkie na chipsecie broadcom. Zalecam też unikać wszelkich atmeli, nowych intel i innych wynalazków.
Można w sieci znaleźć również dużo informacji na temat łamania zabezpieczeń WEP i WPA. Nie odpowiadam ża użycie tych informacji. Miłej zabawy.
-
Nie narzekaj. Nie wszędzie jest tak źle. Przez takie posty, wszyscy mieszkańcy naszych miast myślą, że polska wieś to zacofane cywilizacyjnie <font color="#FF0000"><b>***Cenzura***</b></font>.uzi pisze:Smutną rzeczywistością jest fakt, że na Polskiej wsi nie przeżyje żaden internauta. Taka jest prawda. Na wsi dostęp do neta jest praktycznie 0% (poza modoemem).
Mieszkam na wsi (podkarpacie). Są u mnie obecnie 2 możliwości podłączenia do internetu: radiówka (2 operatorów) i neostrada. Korzystam z radiówki 256 kbps (za 39 zł brutto miesięcznie). Działa znakomicie. 0 problemów. W pobliskich wsiach w promieniu ok 15 km, też nie ma większych problemów z podłączeniem do internetu.
pozdro