Od pewnego czasu mieszkam w Bursie szkolnej ... z powodu szkoły. Jak to bywa w takich miejscach czasami nudno... więc razem z ziomkami postanowilśmy zrobić sieć Wi-Fi... Do sedna...
W sieci będzie max 15 osób... większość to laptopy... Sieć miała by słuzyć głównie do wymiany plików... ewentualnie grania w gierki typu CS
Maciek.K pisze:W sieci będzie max 15 osób... większość to laptopy... Sieć miała by słuzyć głównie do wymiany plików... ewentualnie grania w gierki typu CS[...]
Dostęp do internetu też tam ma być?
Maciek.K pisze:Czy ten router jest dobry jak na sieć takiego typu...
Może się nada zobaczymy co odpowiesz na moje powyższe pytanie
Pozdr, (R) BliSki. (tm) Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Wszystko zależy jakiego "dawcę" znajdziecie. Prezentowany D-Link ma wejście ADSL. Do "neozdrady" jak znalazł.
Można popytać o dostawców radiowych (raczej kabli nikt tam nie pozwoli ciągnąć), wtedy kupić inny router z radiowym WWAN (2 antenki).
Lub wziąć usługę ze sprzętem od dostawcy RJ-45 pociągnąć do DLink'a 524 (radio + 4 porty switch) i po sprawie. Kombinacji jest dużo a wszystko zależy niestety od tego nieszczęsnego "dawcy"...
Maciek.K pisze:Nie... Przynajmniej chwilowo na bank internetu nie będzie
Ale jak potem się rozmyślicie, to z tym routerem będzie kłopot. Ja bym jednak polecał jakiś z wejściem WAN RJ45. Łatwiej do tego potem coś podpiąć, choćby nawet APC dla ISP radiowego.
Zresztą jak nie przewidujecie podłączenia do internetu, to teoretycznie sam AP Wam wystarczy. No chyba, że będą potrzebne te porty pod kabel....
Nie wiem też, czy przy tej ilości użytkowników i tego co chcecie nie będziecie zapychali tego routera.
Pozdr, (R) BliSki. (tm) Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Jak dla mnie na 15 ssaczy pewnie DC++ to ten D-link będzie się zapychał, tym bardziej że chcecie grać jeszcze grać. Poza tym potrzeba "mocnego" radia bo te 15 osób pewnie nie mieszka w dwóch pokojach koło siebie .
Jak dla mnie można spróbować WRT54GL z tomato -jeszcze lepszy byłby WRT54GS 1.0 albo 2.0 z 32 MB ramu, ale i tak gwarancji nie ma że "pokryje" całą bursę.