Dziwna sprawa a zarazem wybór anteny :) Orange Free,XU870

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
paolo997
Użytkownik forum

Dziwna sprawa a zarazem wybór anteny :) Orange Free,XU870

Post autor: paolo997 »

Witam. Miesiąc temu zakupiłem Laptopa(maxdata i Merlin XU870) zasięg to EDGE (85 %), Albo czasem chwyta HSDPA ale zasięg jest bardzo mały,ale jak jest to chodzi jak 1 mb/s Ale to tylko czasem na chwile( 0- 6%) . Dziwną sprawą jest że jak w aplikacji orange zmienie na 3G to zasięg jest 0 % net chodzi ok. 250 kb/s a lampki co chwile się zmnieniają z Niebieską na Żółtą- Żółta na niebieską :P:P:P Dodam ze Mieszkam w Warszawie. Poniższa fotka pokazuje moją sytuację

Obrazek

Więc trzeba będzie jakąś antenkę zakupić? Tylko jaką ?:) Czekam na porady. Dziękuję i Pozdrawiam

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2008-01-16, 09:19 ]
Poprawa obrazka na miniaturkę.
Ostatnio zmieniony 2008-01-16, 09:17 przez paolo997, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Re: Dziwna sprawa a zarazem wybór anteny :) Orange Free,XU870

Post autor: Jaco »

Możesz pomyśleć o zakupie anteny kierunkowej na pasmo HSDPA/UMTS i skierować ją w stronę tegoż nadajnika. Jeśli masz okna wychodzące na ten nadajnik i mieszkasz dość wysoko to było by lepiej ze względu że nie musiał byś zasłaniać anteny od strony nadajnika z EDGE który może być w tym przypadku mocniejszy od tego z HSDPA. Poczytaj temat: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=5736
paolo997
Użytkownik forum

Post autor: paolo997 »

problem w tym, że nie mam okien wychodzących w stronę nadajnika HSDPA Ani tego EDGE. Ok czyli już wiem, że musze kupic antene kierunkową z obsługującą HSDPA/3G. Mozesz mi podac jakiegos linka do tej anteny? A i jeszcze jedno, czy zasięg się na pewno poprawi jeżeli zamontuje antenę na wysokości 1-go piętra? Pozdro:P

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2008-01-16, 08:55 ]
Poprawa ort.
Ostatnio zmieniony 2008-01-16, 08:54 przez paolo997, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

Mozesz mi podac jakiegos linka do tej anteny?
http://www.komputery-online.pl/index.php?cPath=90 Poszukaj :hyhy:
paolo997 pisze:A i jeszcze jedno, czy zasięg się na pewno poprawi jeżeli zamontuje antenę na wysokości 1-go piętra? Pozdro:P
Tego ci nie zagwarantuje na 100% ;)
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Jaco, łącznie zmieniany 1 raz.
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Ufo atakuje »

Antena musi być na zewnątrz (sygnał 3G jest silnie tłumiony ścianami) i tutaj zastanów się nad miejscem mocowania. Może da radę ustawić ją na dachu, byłoby najlepiej. Żadna antena na pierwszym piętrze(teren zabudowany) nie da tego co wolny tor dla sygnału na dużej wysokości. To jest priorytet, żeby nic nie zasłaniało.
Musisz się zastanowić jak dużą antenę możesz zainstalować (YAGI, Panel, dookólna) i gdzie możesz to zrobić. YAGI przy zasłoniętym budynkami terenie raczej bym nie stosował.

[ Dodano: 2007-11-04, 17:35 ]
A pozatym na pewno masz tam więcej stacji 3G, więc nie wiadomo czy to z tą się łączysz. Sprawdź CID przez hiperterminal (może będzie w bazie) i na mapie UKE. http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=51031#51031
ODPOWIEDZ