Beznadziejny internet w orange 3G/EDGE

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Szympanz
Początkujący użytkownik forum

Beznadziejny internet w orange 3G/EDGE

Post autor: Szympanz »

Witam, mam internet w Orangutanie poprzez modem usb OPTION Globesurfer ICON 1.8 obsługujący zarówno GPRS,EDGE,3G i HSDPA.

3G/HSDPA mój modem odbiera bardzo słabo, ledwo i lampa świeci, a hterminal wskazuje koło 3,99. I połączenie to było tragicznie niestabilne, o ile po mnóstwie prób uda mi się <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> połączyć.. co jest cięzkie. A mapka operatora wyraźnie pokazuje że jestem w zasięgu tej technologii. Ich ndajnik znajduje się może max 500m ode mnie (h76CF) za pagórkiem.

Takie połączenie nie pozwalało mi nawet oglądać stron, więc kupiłem antenę: http://www.bestpartner.pl/index.php?art ... tegorie=10

Mniej więcej ukierunkowaną zamocowałem na strchu pod dachem, tak że otrzymałem stabilne 4/5 lampek i koło 16,99 zasięgu 3G/HSDPA. Ucieszyło mnie to bardze ale cóż... W efekcie nie pomogło to prawie nic. Dalej wykonuje milion prób żeby móc się połączyć z Orangutanem, a potem mam jakieś marne 20kb , 30, 50, albo wcale z pingiem kilkusetnym, i z przerwami co kilkanascie sekund. Dalej stron nie da się normalnie przeglądać nawet. Oczywiście cały czas mam ustawione wymuszanie 3G/HSDPA i nie daję możliości przełączania na EDGE.

Czy ktoś może mi to wytłumaczyć czemu przy tak dobrym zasięgu i stabilnym, połączenie jest takie tragiczne i niestabilne?

Zauważyłem też że np. po 24:00 to hsdpa i 3g śmiga dużo lepiej na ponad megabicie i niskim pingu...

Podobnie sytuacja wygląda gdy próbuję używać internetu porzez wymuszony EDGE/GPRS. Zasięg w hterminalu jest kolo 20,99 (h76CC) a efekty identyczne jak podczas wyzej opisanego uzywania 3G. Tyle że częściej traci połączenie "na amen".

Pomocy
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Re: Beznadziejny internet w orange 3G/EDGE

Post autor: Ufo atakuje »

Albo twój sprzęt, albo sieć Orange. :cfaniak: Obstawiam raczej to drugie, bo jak mówisz po 24.00 prędkość się zwiększa. To klasyczne objawy przeciążenia. Poszukaj innej stacji 3G Orange w swoim pobliżu i przestaw antenę, żeby ją złapać:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=51031#51031
Antenę masz dobrą, podniosła zasięg zawodowo. To jest kierunkowa więc działa selektywnie, w zależności od kierunku ustawienia.

[ Dodano: 2007-11-05, 21:56 ]
Po CID-ach można zauważyć, że EDGE i HSDPA ciągniesz z tej samej stacji. Zmień stację. :]
Szympanz
Początkujący użytkownik forum

Re: Beznadziejny internet w orange 3G/EDGE

Post autor: Szympanz »

Czyli jest to przciążenie stacji mojej czy może serwerów orange?

A obawiam się że innego nadajnika nie złapię bo machałem już anteną we wszystkie kierunki ;p
ODPOWIEDZ