Prawda cyz fałsz - nowe laptopy a Windows XP
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Prawda cyz fałsz - nowe laptopy a Windows XP
Mam zamiar kupic laptop z portem rozszerzen PCMCIA i czce zainstalowac na nim Windowsa XP , ale facet z elektronicznego powiedział ze 90% laptopow pojdzie mi tylko na Viscie. Czy to prawda czy mnie oszukuje????
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2007-11-13, 16:12 ]
Zmieniłem tytuł dodając ->- nowe laptopy a Windows XP
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2007-11-13, 16:12 ]
Zmieniłem tytuł dodając ->- nowe laptopy a Windows XP
Ostatnio zmieniony 2007-11-13, 16:12 przez Mania, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Re: Prawda cyz fałsz - nowe laptopy a Windows XP
Nie chodzi o sam system operacyjny, bo XP pójdzie na większości obecnie produkowanych laptopów. Problem jest z driverami do laptopa. Niestety wielu producentów lapków dla nowych modeli nie dostarcza już driverów do XP. A tym samym jesteśmy skazani na VistęMania pisze:ale facet z elektronicznego powiedzieal ze 90% laptopow pojdzie mi tylko na Viscie

Ponieważ temat jest bardziej o lapku i XP niż o internecie, to przenosze do "Hyde-Parku"
A po więcej szczegółów odsyłam na >KLIK - forum laptopów<
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
A nie prościej kupić laptop z już zainstalowanym fabrycznie xp?Mania pisze:Mam zamiar kupic laptop z portem rozszerzen PCMCIA i czce zainstalowac na nim Windowsa XP....
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2007-11-13, 19:17 ]
Poprawiłem cytowanie.
Ostatnio zmieniony 2007-11-13, 19:17 przez Jarek no.1, łącznie zmieniany 1 raz.
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Niekoniecznie. Ostatnio szukałam laptopa i bardzo mała ilość miała xp. 9/10 miało Vistę:/.Jarek no.1 pisze:A nie prościej kupić laptop z już zainstalowanym fabrycznie xp?
dzięki BliSki za korektę mojego poprzedniego posta
co do laptopa: byłem wczoraj w media, większość stanowiła jednak xp, relatywnie sprzęt staniał, myślę że spokojnie można coś wybrać

co do laptopa: byłem wczoraj w media, większość stanowiła jednak xp, relatywnie sprzęt staniał, myślę że spokojnie można coś wybrać
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Ja akurat w Komputroniku najbardziej szukałam. Patrząc na ceny laptopów bez/z systemem to jest różnica mniej więcej 300 złotych, więc można kupić laptopa bez, dołożyć trochę i kupić sobie osobno XP. Ja niestety mam z Vistą 

-
- Stary wyga bezprzewodowy
Można zawsze próbować szukać sterowników na stronach producentów. Ja tak właśnie aktualizowałem sobie sterowniki bo kochana (czyt. znienawidzona) firma Acer nie oferuje aktualizacji sterowników do swoich laptopów.
Jeśli Internet, to tylko w Play, jeśli telefon, to tylko w Orange
- crow6
- Stały użytkownik forum
To ja tez sie dolacze do dyskusji (w koncu sprzedaje lapki w jakims sklepie :D )...
Z XP na laptopach sa dwa problemy:
a) wspomniany juz problem ze sterownikami. Wiekszosc nowych laptopow jest juz "Vista Ready" i plytki sa tylko dla Visty. Rozwiazanie: sciagasz stery i soft ze strony producenta. Problemem moga byc drivery do np kart graficznych na GF serii 8xxx, ale jak sie dobrze poszuka to i te sa w sieci (podpowiedz: strony asusa i - uwaga - intela :) ). A jesli na www producenta nie ma driverow? Spoko - hardware w laptopach jest dosc uniwersalny i spokojnie mozna mieszac sterowniki z roznych modeli laptopow. Wazne jest aby wiedziec co jest w notebooku, a potem po prostu szuka sie dla tego sterownika w sieci. Dziala na 100% - sprawdzona na takim Benq R56: stery z acera, hp i asusa ;)
b) tryb dostepu do dysku twardego SATA. Trzeba przestawic w biosie na: "native", "IDE mode", "legacy" lub cos w tym stylu (zalezy od biosu). Problem pojawia sie, gdy takiej opcji nie ma w biosie, a instalator WinXP uparcie twierdzi, ze w lapku nie ma HDD. Wtedy ratunkiem jest podlaczenie do laptopa stacji FDD na USB i dyskietka ze sterami do AHCI lub sciagniecie nowego biosa do laptopa (tak jest np w nowych acerach z serii 5x20 na i965 tj. 5220, 5320, 5620) z zaimplementowana opcja :)
Ogolnie jest tak, ze na 100% nowych laptopow _DA_SIE_ZAINSTALOWAC_WIN_XP_ i - najczesciej - chodzi on o niebo lepiej niz Vista!
PS. Win XP Home OEM SP2 kosztuje <300zl wiec na prawde oplaca sie wziac laptopa bez systemu i dokupic Windowsa. Zwlaszcza w Acerach gdzie ich "genialny" instalator formatuje CALY dysk twardy podczas instalacji (plus zostawia na HDD jakies ukryte partycje zajmujace XX GB) !!!
Z XP na laptopach sa dwa problemy:
a) wspomniany juz problem ze sterownikami. Wiekszosc nowych laptopow jest juz "Vista Ready" i plytki sa tylko dla Visty. Rozwiazanie: sciagasz stery i soft ze strony producenta. Problemem moga byc drivery do np kart graficznych na GF serii 8xxx, ale jak sie dobrze poszuka to i te sa w sieci (podpowiedz: strony asusa i - uwaga - intela :) ). A jesli na www producenta nie ma driverow? Spoko - hardware w laptopach jest dosc uniwersalny i spokojnie mozna mieszac sterowniki z roznych modeli laptopow. Wazne jest aby wiedziec co jest w notebooku, a potem po prostu szuka sie dla tego sterownika w sieci. Dziala na 100% - sprawdzona na takim Benq R56: stery z acera, hp i asusa ;)
b) tryb dostepu do dysku twardego SATA. Trzeba przestawic w biosie na: "native", "IDE mode", "legacy" lub cos w tym stylu (zalezy od biosu). Problem pojawia sie, gdy takiej opcji nie ma w biosie, a instalator WinXP uparcie twierdzi, ze w lapku nie ma HDD. Wtedy ratunkiem jest podlaczenie do laptopa stacji FDD na USB i dyskietka ze sterami do AHCI lub sciagniecie nowego biosa do laptopa (tak jest np w nowych acerach z serii 5x20 na i965 tj. 5220, 5320, 5620) z zaimplementowana opcja :)
Ogolnie jest tak, ze na 100% nowych laptopow _DA_SIE_ZAINSTALOWAC_WIN_XP_ i - najczesciej - chodzi on o niebo lepiej niz Vista!
PS. Win XP Home OEM SP2 kosztuje <300zl wiec na prawde oplaca sie wziac laptopa bez systemu i dokupic Windowsa. Zwlaszcza w Acerach gdzie ich "genialny" instalator formatuje CALY dysk twardy podczas instalacji (plus zostawia na HDD jakies ukryte partycje zajmujace XX GB) !!!
Gott ist ein Popstar ]:->
-
Lub integracja sterowników "SATA" z instalką XP, np. takcrow6 pisze:tryb dostepu do dysku twardego SATA. Trzeba przestawic w biosie na: "native"[...] Problem pojawia sie, gdy takiej opcji nie ma w biosie, a instalator WinXP uparcie twierdzi, ze w lapku nie ma HDD. Wtedy ratunkiem jest podlaczenie do laptopa stacji FDD

Generalnie wszystko się da, tylko trzeba mieć odpowiednie drivery )o czym już pisałem). Często jest natomiast tak, że pod Vistę nie ma driverów do niektórych urządzeń w stylu modemy "komórkowe". I w takim wypadku XP bardziej nam się przyda. Jaco coś o tym wie.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Oj wiemBliSki pisze:Jaco coś o tym wie.

- Maciek
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Panowie ... 2 miesiące temu kupiłem lapka... HP Pavilion DV6426 który na standardzie miał Viste.. Sterowników szukałem 3 dni ... ale znalazłem
Po prostu trzeba szukać... i jeszcze raz szukać ...

Dawno mnie tutaj nie było 

-
- Początkujący użytkownik forum
crow6 pisze:a) wspomniany juz problem ze sterownikami. Wiekszosc nowych laptopow jest juz "Vista Ready" i plytki sa tylko dla Visty. Rozwiazanie: sciagasz stery i soft ze strony producenta. Problemem moga byc drivery do np kart graficznych na GF serii 8xxx, ale jak sie dobrze poszuka to i te sa w sieci (podpowiedz: strony asusa i - uwaga - intela). A jesli na www producenta nie ma driverow? Spoko - hardware w laptopach jest dosc uniwersalny i spokojnie mozna mieszac sterowniki z roznych modeli laptopow. Wazne jest aby wiedziec co jest w notebooku, a potem po prostu szuka sie dla tego sterownika w sieci. Dziala na 100% - sprawdzona na takim Benq R56: stery z acera, hp i asusa
![]()
Masz(lub ktos ma) dostepne sterowniki na XP z do laptopa BenQ R56 ? Szukam juz drugi dzien i dalej nic nie mam

Dziekuje, Pozdrawiam [/b]
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Spot, zajdz na http://forum.laptopy.info.pl i poszukaj, jesli nie znajdziesz dokladnie gdzie co i jak to przynajmniej dowiesz sie jak sie zachowac i od czego zaczac. Jest tam wydzielone subforum na ktorym wlasnie porusza sie problem sterownikow (w 99% chodzi o ich brak pod XPkiem)
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
napis próbny
-
A co to jest??kedi pisze:napis próbny
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
- DJ1910
- Specjalista bezprzewodowy-senior
no nie widzisz?? napisz probny
inacze mowiac TEST