No to plus pojechał... Prawie mi edge zrobił...

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Mikolaj211
Specjalista bezprzewodowy-senior

No to plus pojechał... Prawie mi edge zrobił...

Post autor: Mikolaj211 »

Tylko czy pamiętacie tą reklamę?? PRAWIE, robi wielką różnicę... A więc tak: niby mam edge, ale max to 70kb/s. Chciałbym, żeby było te 120. Byłbym w pełni zadowolony. Mam antenę kierunkową, ustawioną tam, gdzie to jest napisane na mapie (mój BTS). Ale od bardzo niedawna (kilku dni) mój telefon w plusie zaczął łapać stację bazową ze Szczekocin (również na mapie). Gdzieś tydzień temu, gdy byłem z kolegą bardzo blisko tych Szczekocin, ale jeszcze w Nakle, na jego nokii 6300 zamiast literki G wyświetlała sie literka E. Dlatego proszę, byście mi powiedzieli takie rzeczy:
1. Czy ten BTS, który jest w Szczekocinach ma EDGE??
2. Skąd jest EDGE w tym miejscu, w którym jest pytanie o t ona mapie??
3. Gdzie blisko mnie mogę ustawić antenę, żeby łapała EDGE, bo bts, z którego korzystam jest chyba bardzo przeciążony.

P.S. Próbowałem szukać tego w btsearh, ale mi to nie wychodziło. Nie wiem, jak sprawdzić, czy BTS ma edge.

Z góry dziękuje za pomoc!!
przewaks
Stary wyga bezprzewodowy

Re: No to plus pojechał... Prawie mi edge zrobił...

Post autor: przewaks »

Myślę, że najlepszym rozwiązaniem będzie poeksperymentowanie z telefonem w różnych miejscach. Mapy operatorów mają charakter jedynie poglądowy i trudno na ich podstawie cokolwiek wywnioskować, zwłaszcza jeśli jest się na pograniczu.
Jeśli Internet, to tylko w Play, jeśli telefon, to tylko w Orange
szalony

Post autor: szalony »

Sprawdz na mapie tu http://bts.phreak.pl/uke/plus jakie stacje masz wokół siebie i powinnes sie zorientowc ktore stacje jak Ci nadaja :cwaniak:

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2007-11-15, 09:21 ]
Poprawiłem linka na "klikalny".
Ostatnio zmieniony 2007-11-15, 09:21 przez szalony, łącznie zmieniany 1 raz.
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Ufo atakuje »

A więc tak...
1.Po pierwsze nie patrz na to co wyświetla telefon, chyba że to jest netmonitor. Te informacje sieciowe bardzo często wprowadzają w błąd. Najlepiej sprawdzić CID
mikolaj211 pisze:1. Czy ten BTS, który jest w Szczekocinach ma EDGE??
.
Tak, ale wątpie, żebyś bo złapał...
mikolaj211 pisze:2. Skąd jest EDGE w tym miejscu, w którym jest pytanie o t ona mapie??
Jak porównasz obie mapy to widać, że musi pochodzić z BTS-a w Szyszkach. Masz tam pas lasu, który tłumi sygnał na sporym odcinku, ale dalej znów się pojawia. To świadczy, że sygnał jest silny bo masz przecież bliżej BTS-a z GPRS. Teoretycznie gdybyś podniósł wysoko antenę ponad ten las powinieneś bez problemu go złapać.
Awatar użytkownika
Mikolaj211

A więc napisałem do Plusa gdzie znajduję się najbliższy mi nadajnik EDGE. Dostałem odpowidx, że zostało to przekierowane do działu planowania sieci. I nawet Pan, który odpowiadał na moje pytanie dodał na koniec: "Proszę o cierpliwość w oczekiwaniu na odpowiedź." I właśnie nie wiem, czy tej cierpliwości mi starczy, sądzę po moich wcześniejszych doświadczeniach z tym działem. Napisałem jeszcze drugiego maila, kiedy
mogę spodziewać się u siebie UMTS i HSDPA. Tzn. dokładniej, to zapytałem gdzie mogę uzyskać takie informacje. Dostałem odpowiedź, żebym podał mailem moją lokalizację. Właśnie piszę do nich z tym maila. Ale nie liczę na inną odpowiedź jak: "Uprzejmie informuję, że zapytanie zostało przekazane do działu planowania sieci.". Ciekaw jestem, czy ten Pan też pożyczy mi cierpliwości... Aha, oczywiście nie mam żadnych pretensji do tych Panów, bo nikt nie ma w głowie, kiedy będzie UMTS w Nakle, albo gdzie mam najbliższy EDGE. Tylko kilka razy czekałem parę miesięcy na odpowiedź z tego działu, a raz nie dostałem jej wcale.
Engelbert
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Engelbert »

To zadzwoń na 601101101, zapytaj, podadzą Ci numer zgłoszenia, odczekaj 2 dni i znów zadzwoń. Zazwyczaj nie trwa to dłużej.

A co do samych planów, o ile się orientuję, póki co Plus nie planuje 3G w miastach poniżej 20 tysięcy mieszkańców...
Awatar użytkownika
Mikolaj211

W okolicach Częstochowy, od strony Kielc (czyli od tej co ja), pokazuję się UMTS. Np. w miejscowości Olsztyn. Jeżeli by ktoś mógł, to niech zobaczy i powie skąd tam ten zasięg. Ja nie załączę niestety mapki, bo mi przycięli transfer, więc załadowanie mapki i wgranie jej na serwer trochę by trwało. Pozdrawiam!
ODPOWIEDZ