niedobradzidzia pisze:Mylisz się, nie jest to takie bardzo ważne. Laptopa zawsze można podłączyć do sieci i komp chodzi.
Oj niestety, ja się nie mylę tylko Ty

gdyż laptopa nie zawsze można podłączyć do sieci zasilającej! Taka jego specyfika, że korzysta się z niego w różnych miejscach

w tym także z dala od źródeł zasilania. Zresztą po to mamy internet "bezprzewodowy", który tu propagujemy na forum. No chyba, że ktoś używa laptopa tylko i wyłącznie jako
desktop replacement, to może wtedy praca na baterii mu nie jest potrzebna
niedobradzidzia pisze:Zresztą są funkcje do ustawianie zarządzania energią
Ano są i tu Intel bije na głowę AMD
niedobradzidzia pisze:Np. w podróży można obniżyć parametry i będą niższe
Dokładnie tak jak piszesz. Można użyć np. programu NHC, który obniży nam zarówno napięcie zasilania procesora jak też aktualny mnożnik.
niedobradzidzia pisze:Jeśli chodzi o jakąś pracę na komputerze np. z grafiką, to niestety parametry muszą być wyższe
I tu dochodzimy do sedna, czy potrzebny jest wtedy laptop

skoro pracuje jako desktop replacement.
niedobradzidzia pisze:za to jest o wiele wolniejszy we wszystkim. Dosłownie wszsytkim, chociażby otwieranie np. folderów
I wg. Ciebie to wszystko wina procesora?

a może zwyczajnie u niego dysk jest o wiele wolniejszy i dlatego szczególnie otwieranie folderów jest wolniejsze.
Napisze jeszcze tak, nie można porównywać posesorów mają do dyspozycji tylko jeden przykład jak to wynika z Twojego opisu. Chcą robić rzetelne porwanie należy mieć na obydwu takie same dyski + taki sam ran + świeżo zainstalowany system. Niestety nowe laptopy nie spełniają tego założenia, bo często fabrycznie notki mają instalowane masę zbędnego softu, który skutecznie go spowalnia (np. NIS).
Zresztą zapraszam na
http://forum.laptopy.info.pl/ tam chętnie o tym podyskutuję i mam wrażenie, że nie tylko ja.
[ Dodano: 2007-11-16, 12:53 ]
Jarek no.1 pisze:nie wiem czy ta dyskusja ma w ogóle sens?
Też tak mi się wydaje, że nie ma sensu. Bo nikt nikogo nie przekona

Jedni potrzebują sprzęt do mobilnej pracy w terenie - bo głównie po to jest laptop. A inni potrzebują desktop replacement - i tu faktycznie liczy się wydajność.
Ja tylko apeluję, że jeżeli już coś porównujemy, to przy zbliżonej konfiguracji. Bo jeżeli faktycznie dyski będą różne a system zaśmiecony, to takie testy polegające na przeglądaniu katalogów nie mają sensu.