Belkin F5D6231-4 problem z konfiguracją ppoe
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Belkin F5D6231-4 problem z konfiguracją ppoe
Belkin F5D6231-4 problem z konfiguracją
witam serdecznie wszystkich i mam pytanie czy może ktoś ma taki router i czy ktoś mi pomoże skonfigurować to ustrojstwo aby zadziałało bo męczę się już trzeci dzień i nic wcześniej miałem stale ip podane przez dostawcę internetu i nie było problemów teraz zmienili typ połączenia na PPOE dostałem login i hasło i niestety nie mogę sobie poradzić z połączeniem . Chcę rozdzielić neta na dwa kompy jedel to laptop i połączenie wifi a drugi to stacjonarny i połączenie po kablu.
witam serdecznie wszystkich i mam pytanie czy może ktoś ma taki router i czy ktoś mi pomoże skonfigurować to ustrojstwo aby zadziałało bo męczę się już trzeci dzień i nic wcześniej miałem stale ip podane przez dostawcę internetu i nie było problemów teraz zmienili typ połączenia na PPOE dostałem login i hasło i niestety nie mogę sobie poradzić z połączeniem . Chcę rozdzielić neta na dwa kompy jedel to laptop i połączenie wifi a drugi to stacjonarny i połączenie po kablu.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Belkin F5D6231-4 problem z konfiguracją ppoe
Opowiedz co juz zrobiles i co dziala a co nie? Tzn routera takiego nie mam, ale ogladam manuala i z tego co widze to mozna bez problemu ustawic PPPoE, wiec rozumiem, ze to nie trybi?marc+marc pisze:nie mogę sobie poradzić z połączeniem .
ISP cos dal poza loginem/haslem?
Co sie konkretnie dzieje?
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Jeśli ISP nie dał nic po za loginem i hasłem, to proponuję zrobić tak. Ustawić PPPoE, podać otrzymane dane oraz ustawić na automatyczne pobieranie adresu IP. Chyba, że ISP wprowadził PPPoE ale nadal obowiązują stałe adresy IP, które były używane wcześniej.
Jeśli Internet, to tylko w Play, jeśli telefon, to tylko w Orange
-
moja konfiguracja wyglądała następująco
1)wybieram połączenie
http://images28.fotosik.pl/113/a8f5cb5312880bd2.jpg
2) wpisuję dane od dostawcy
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/3f4 ... c68dc.html
3) a całość po konfiguracji wygląda tak
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d9d ... 7a13a.html
od dostawcy nic poza hasłem i loginem nic nie dostałem
1)wybieram połączenie
http://images28.fotosik.pl/113/a8f5cb5312880bd2.jpg
2) wpisuję dane od dostawcy
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/3f4 ... c68dc.html
3) a całość po konfiguracji wygląda tak
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d9d ... 7a13a.html
od dostawcy nic poza hasłem i loginem nic nie dostałem
-
Po 1 - hasło trzeba wpisać w dwóch linijkach a nie w jednej jak na screenie. Po 2 może okazać się, że ISP wprowadził weryfikację MAC adresów. Najlepiej sprawdź czy Internet będzie działał kiedy podłączysz komputer z pominięciem routera i wpiszesz w konfiguracji Windowsa stosowne dane. Jeśli nadal nie będzie działać to znaczy, że coś jednak jest bardziej namieszane. Spróbuj skontaktować się z ISP i dowiedz się jak to dokładnie skonfigurować bo z tego co napisałeś, wszystko zrobiłeś dobrze.
-
1)oczywiście haslo wpisałem do dwóch linijek
2)nie ma weryfikacji po mac adresach
3)połączyłem się z internetem z pominięciem routera internet śmiga
2)nie ma weryfikacji po mac adresach
3)połączyłem się z internetem z pominięciem routera internet śmiga
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Skoro nie ma weryfikacji po MAC, to może Twój operator blokuje po >TTL<?marc+marc pisze:3)połączyłem się z internetem z pominięciem routera internet śmiga
Sprawdź, czy możesz podbić TTL u siebie na routerze i jeżeli tak to podbij o jeden.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
-
nic takiego nie ma dziwna. dziwna sprawa z tym routerem
-
Niestety, nie wszystkie routery to mają. Musisz się upewnić, czy to właśnie TTL jest przyczyną. Jeżeli okaże się to prawdą, to albo czeka Cię wymiana routera albo rozmowa z ISP.marc+marc pisze:nic takiego nie ma
Chociaż zastanawia mnie z drugiej strony czy na 100% wszystko w tym PPPoE dobrze masz ustawione.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
-
Z tego, co przedstawił kolega na screenach, wynika, że raczej wszystko dobrze poustawiał. Być może problem tkwi w bardziej zaawansowanej konfiguracji portu WAN (np. ustawienie pobierania IP automatycznie).BliSki pisze:Chociaż zastanawia mnie z drugiej strony czy na 100% wszystko w tym PPPoE dobrze masz ustawione.
I jeszcze jedno, co zwróciło moją uwagę. Nie wiem czy to może mieć jakieś znaczenie ale z moich obserwacji i doświadczeń wynika, że wartość MTU w przypadku połączeń za pośrednictwem "skrętki" ze wszelkimi modemami kablowymi czy sieciami osiedlowymi, wynosi zazwyczaj 1500. Tu widać, że jest wpisane (zgodnie z zaleceniami producenta) 1492. Może wartoby spróbować wpisać 1500 i zobaczyć czy przyniesie to poprawę

-
No też tak mi sie wydawało....przewaks pisze:Z tego, co przedstawił kolega na screenach, wynika, że raczej wszystko dobrze poustawiał.
Tak, to też może być przyczyna. Czujne oko maszprzewaks pisze:Może wartoby spróbować wpisać 1500 i zobaczyć czy przyniesie to poprawę
![:]](./images/smilies/splash.gif)
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
A ja watpie. Nizsze MTU raczej nie powoduje calkowitego zaniku neta. Moze spowolni, moze bedzie niestabilne. A dla PPPoE wartosc 1492 powinna byc OK, a jesli juz to mniejsza. Mozna ewentualnie sprobowac ustawic 1440 i zobaczyc co sie stanie.BliSki pisze:Tak, to też może być przyczyna. Czujne oko masz
Bardziej martwiace jest to, ze w status nie ma zadnego IP/maski/gateway'a na WAN. Moze sprobuj sie dogadac z ISPem, a nuz cos jest ustawione czego nie wymyslilismy

Co do TTL: jesli cos tutaj nie trybi to watro sprawdzic czy z routera idzie ping/traceroute na jakis adres zewnetrzny (domene i IP), np. www.google.pl i 64.233.183.99.
-
w poniedziałek pogadam z dostawcą i zobaczymy co on powie
-
Teoretycznie takJo_gurt pisze:Nizsze MTU raczej nie powoduje calkowitego zaniku neta

Czekamy zatem na dalsze info od marc+marc.Jo_gurt pisze:Bardziej martwiace jest to, ze w status nie ma zadnego IP/maski/gateway'a na WAN. Moze sprobuj sie dogadac z ISPem, a nuz cos jest ustawione czego nie wymyslilismy
Pozdr, (R) BliSki. (tm)