planex konfiguracja - pomocy

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
pat72
Początkujący użytkownik forum

planex konfiguracja - pomocy

Post autor: pat72 »

Witam, mam urządzenie GW-AP54SP-P. Internet do niego dostarczony przez antenę. I mam sygnał po skrętce do kompa. Ale próbuję zrobić po wifi do notebooka. Z tego, co wyczytałem w instrukcji, to w trybie WISP jest taka możliwość, ma funkcje routera "added between the wireless WAN side and the ethernet LAN side" Z tego względu użytkownik może korzystać z połączenia WISP bez potrzeby dodatkowego routera /to jest tłumaczenie z instrukcji, w której nie ma jednak napisanego jak to zrobić/
Będę wdzięczny za podpowiedź.
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Re: planex konfiguracja - pomocy

Post autor: Jaco »

Tylko że aby rozdzielić z niego sygnał po wi-fi musiał by posiadać jeszcze jedną antenę(aby odbierać sygnał i wysyłać) lub do niego net doprowadzony po kablu. A u ciebie tak nie jest.
pat72

Rozumiem, że rozgałęzienie na wejściu antenowym nie pomoże...
Muszę kupić router, z tego, co wyczytałem na faq. I konfiguracja taka: antena - router - AP /jako klient czy AP, czy WISP?/ i dopiero po skrętce do kompa i po wifi do notebooka. Czy może coś innego? Jak to zrobić, żeby było najtaniej, bo ten AP trochę kosztował.
TIA
Awatar użytkownika
wikara
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: wikara »

pat72
Mam takiego samego AP co ty i mam kompa,puszczony z gniazda Rj45(Lan1) po skrętce do kompa a z drugiego (Lan2) też idzie kabel skrętka do mojego laptopa i internet odbieram w dość prosty i nieskomplikowany sposób,bez przepłacania!
Mi adresy przypisuje przez DHCP dynamicznie więc,jak by ten planex miał jeszcze z dwa wej Rj45 to spokojnie mógłbym podłączyć razem 4kompy a prędkość automatycznie by się dzieliła na równo!
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

wikara1 pisze:,puszczony z gniazda Rj45(Lan1) po skrętce do kompa a z drugiego (Lan2) też idzie kabel skrętka do mojego laptopa
Ale on chce po wi-fi to zrobić bez kabelków :hyhy:
pat72

Tak, dziękuję, tak też mam zrobione, ale jest to dość niewygodne, gdyż z laptopem pracuję w różnych miejscach w domu. PZDR

Powiedzcie mi, proszę jaki mam kupić router. Pełno jest tego, ale chcę coś, co będzie działało. Najwięcej jest WAN /to chyba do neostrady/. A ja chcę go podpiąć na kablu /skrętce/ do mojego AP i z niego rozsyłać sygnał wifi do notebooka. Jaki to ma być typ?
ODPOWIEDZ