typ adresu IP w internecie bezprzewodowym.

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
am_warszawa
Stały użytkownik forum

typ adresu IP w internecie bezprzewodowym.

Post autor: am_warszawa »

Przeglądając strone Iplus.pl natrafiłem na strone:

http://www.iplus.pl/firmy-potrzeby-dost ... ym-ip.html

Do tej pory nie zastanawiałem się jakie są wady i zalety tych dwóch typów IP.

Powiedzcie mi jakie są wady i zalety tych typów, czy warto takie coś zakupić (wydaje mi się że się płaci 5 lub 15 zł (w zależności od typu IP) miesięcznie, i z jakiego typu korzystałem do tej pory?

Dzięki z góry

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2007-11-20, 08:36 ]
Dodałem do tematu: statyczny, dynamiczny, publiczny...
Ostatnio zmieniony 2007-11-20, 08:36 przez am_warszawa, łącznie zmieniany 1 raz.
Toshiba Core 2 Duo 2 ghz/2 GB ram/GF 7600/100 GB
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Re: typ adresu IP w internecie bezprzewodowym.

Post autor: zDaleKi »

am_warszawa pisze:Do tej pory nie zastanawiałem się jakie są wady i zalety tych dwóch typów IP
W skrócie:
- statyczny - zawsze będziesz miał ten sam IP,
- dynamiczny - za każdym razem inny (czasami się przydaje).

Ale moim zdaniem ten statyczny ma tylko sens jak ma się adres IP publiczny (który też może być statyczny i dynamiczny), a w tym wypadku chyba nie jest on publiczny, gdyż jesteśmy za NATem. Dopiero tu >KLIK< piszą o publicznym IP.

Dzięki publicznemu IP możemy np. postawić u siebie serwerek FTP (ale na internecie komórkowym ma to mały sens), możemy także zarządzać swoim komputerem z internetu.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
ODPOWIEDZ