Uwaga na fałszywe maile z Fotka.pl!
Moderator: Moderatorzy
- Mikolaj211
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Uwaga na fałszywe maile z Fotka.pl!
Uwaga! Chciałbym wszystkich ostrzec przed fałszywymi mailami z serwisu Fotka.pl. Tzn. nie chodzi oczywiście o maile wysyłane przez administrację serwisu, tylko przez hakerów podszywających się pod ten serwis. Może niektórzy przeczytali o tym na stronie głównej allegro.pl - News na allegro. Ja jednak nie musiałem czytać o tym na allegro - przyszedł do mnie taki mail. I tu jest taka sprawa - jeżeli ktoś ma konto na fotce, to wiadomo, że kliknie w link. Ja np. nie mam - ale to nie znaczy, że taka osoba jak ja nie kliknie - będzie tym bardziej ciekawa, albo będzie się zastanawiać, czy ktoś sie na jej maila nie zarejestrował. Ja zanim kliknąłem zobaczyłem adres - www8.fotka.pl Od razu wiedziałem, że coś jest nie tak. Ale cóż, dla dobra sprawy kliknąłem, bo w końcu mam antyspyware i anyvirusa, więc się specjalnie nie bałem. I tu ukłon w stronę Firefoxa - to on mnie ostrzegł, że to może być fałszywa strona. Więc wtedy sobie darowałem. Ale teraz, gdy przeczytałem o tym na allegro postanowiłem sprawdzić tą stronę (oczywiście nie pobierałem tego pliku). A wiec strona jest identyczna z fotką, przynajmniej ja nie zauważyłem różnic. Ale niezależnie gdzie klikniemy Firefox chce pobrać plik - który nazywa się Flash Player. Więc radzę uważać na to. Pozdrawiam!
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Re: Uwaga na fałszywe maile z Fotka.pl!
Podobnei jest z z youtube
Ja ostatnio dostałem z niby banku. Tu również ostrzegł mnie FF i chwała mu za to.Napisałem do banku i już na drugi dzień na stronie logowania był komunikat o fałszywych mailach .
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
A nie masz zainstalowanego Flash Playera? Czy masz?mikolaj211 pisze:Ale niezależnie gdzie klikniemy Firefox chce pobrać plik - który nazywa się Flash Player
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
- Mikolaj211
Mam. Ale jest to ściema dla niedoświadczonych użytkowników. Każą im ściągnąć niby flash playera, a tak naprawdę trojana!!. Później, albo jutro (nowy okres rozliczeniowy) zamieszczę screna.
Podobna sytuacja występuje w viście jak ktoś zrobi format na dysku, a potem nie zaistaluje poprawki =>Capicom security update....coś tam<= (nie pamiętam dokładnie nazwy), system dziurawy aż miło, instaluje się samo wszystko co chce.
- niedobradzidzia
- Stały użytkownik forum
No, nawet na forum jest formułka: "Ta strona sieci WEB chce zainstalować Flasch Player, jeśli ufasz..." , czy jakoś tak. No i kochana siostrzyczka zainstalowała, ale na szczęście Vista nie puściła, przeskanowałam Windows Defender i nic nie wykryło. Na szczęście...mikolaj211 pisze:Mam. Ale jest to ściema dla niedoświadczonych użytkowników. Każą im ściągnąć niby flash playera, a tak naprawdę trojana!!.

heroiczna walka o lepsze jutro...
- pluskwa_skarzysko
naprawdę trzeba "ufać" 

Instrukcja została napisana tylko dla systemu Windows, bo użytkownicy Linuksa sami sobie poradzą, a użytkownicy Mac'ów przyzwyczajeni są, że ich wszyscy olewają 

- niedobradzidzia
- Stały użytkownik forum
Ja tam jakich szajsów nie instaluję niewiadomo skąd... Tylko 12 letnia siostrzyczka dorwała się do mojego lapa, choć ma swojego i zrobiła, co zrobiła, ale na szczęście szkody mi nie wyrządziłapluskwa_skarzysko pisze:naprawdę trzeba "ufać"

- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Moja kumpela ma dwie siostry wiek 12/13 lub 13/14 nie pamiętam. To wyobraźcie sobie co tam mają na kompie.
A mi się chyba przez przypadek udało to zainstalować. Ale do końca nie wiem co to robi bo komp z tym obecnie jest w częściach.
A mi się chyba przez przypadek udało to zainstalować. Ale do końca nie wiem co to robi bo komp z tym obecnie jest w częściach.
- niedobradzidzia
- Stały użytkownik forum
Nic mi nie mów bo od razu mam gorączę. Średnio siostrze wgrywam winda raz na pół roku bo kompletny syf tam jest, p2p, muza, teledyski Britey Sperac, Feela i Mandaryny, brak antywirusa bo nie da sobie nic powiedzieć, brak defragmentacji, pełno obrazków, YouTube, gry online. Że ten komp chodzi, wow...Sundance_kid pisze:Moja kumpela ma dwie siostry wiek 12/13 lub 13/14 nie pamiętam. To wyobraźcie sobie co tam mają na kompie.