Huawei E800 vs E630

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
am_warszawa
Stały użytkownik forum

Huawei E800 vs E630

Post autor: am_warszawa »

Mam laptopa z ze złączem PCMCIA, i dotej pory byłem zdecydowany na Modem E630 bo obsługuje HSDPA 7.2 MB/s a na tym mi zależy :D
Ale na allegro znalazłem adapter ExpressCard na PCMCIA, i wpadł mi w oko E800. Różni się tym że ma uplink nie do 384 KB/s tylko do 7.2 mb/s.

No i powiedzcie mi co mam wybrać, mam jeszcze do was pytania:
Czy taki adapter nie ogranicza prędkości miedzy modemem a laptopem, a modem tak samo działa (szybka) jak by był wsadzony do normalnego ExpressCard?
Czy E800 do do wysyłania danych używa nie tylko UMTS jak e630 ale też HSUPA (przyszłość :D )
I czy jest jakaś różnica pomiędzy modemami upgradowanymi do 7.2 MB/s i normalnymi.

Dzięki wielkie/
Marcin
Ostatnio zmieniony 2007-11-21, 21:25 przez am_warszawa, łącznie zmieniany 1 raz.
Toshiba Core 2 Duo 2 ghz/2 GB ram/GF 7600/100 GB
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

Re: Huawei E800 vs E630

Post autor: mar_kow »

am_warszawa pisze:[...]znalazłem adapter ExpressCard na PCMCIA, i wpadł mi w oko E800. Różni się tym że ma uplink nie do 384 MB/s tylko do 7.2 mb/s. [...]
Adapter nie daje 100%-owej szansy że wszystko będzie śmigało jak należy... Jestem za żeby inwestować w najnowszy sprzęt, czasami nawet nie zważając za bardzo na cenę. Ale zawsze trzeba się liczyć z tym "ale"...
Tym uplinkiem to jeszcze bym się nie nakręcał ;) Niech uporządkują EDGE, HS a wtedy przyjdzie czas na HSUPA.
Jeżeli adapter będzie działał to na pewno prędkości nie ograniczy. Modem działa "fifty - fifty" przy każdej prędkości, od GPRS po HSDPA. Czyli: z jaką prędkością pobiera, z taką potrafi wysłać.
am_warszawa
Stały użytkownik forum

Osobiście wole inwestować w przyszłość, oile E800 obsługuje HSUPA 7.2 MB/s ponieważ już było na forum słychać że iplus prowadził testy HSUPA 1.9, więc pewnie pierszym, lub jednym z pierwszych miast będzie miała Warszawa dostęp do HSUPA 1.9. Czemu mi tak zależy? Przedewszystkim do Skype. Podejżewam że lepsza jakość będzie.
Tylko jezeli to wprowadzą w ciągu roku to wszysko fajnie.. ale jeżeli po 2 latach, to tylko przepłace za modem.

Martwi mnie ten adapter? naprawde on tak róznie działa?
Awatar użytkownika
SQ08
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: SQ08 »

E800...hmm miałem z nim problemy, niedawno wrócił z serwisu. Miał jakieś problemy z HSDPA i UMTS, prędkość jaką uzyskiwał to uwaga około 15 KB/s (moj stary 3G Quad z tego samego BTS z ta sama karta sim sciagal z predkoscia okolo 45KB/s) :gwiazdki: wiec E800 nie pracował dobrze teraz jest ok ... polecam ten sprzet bo to najnowszy modem i inwestycja w przyszłość. Ogólnie całkiem dobry sprzęt...
am_warszawa
Stały użytkownik forum

a ma wyjście na antenke zewnętrzną?
ODPOWIEDZ