Sieć do gier przez WiFi
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Sieć do gier przez WiFi
Chcę sobie z sąsiadem grac w gry przez sieć. Sąsiad mieszka ok 150m ode mnie, a po drodze zasłaniać mogą co najwyżej nie liczne gałęzie różnych drzew, więc nie będą sie widzieć bez całkowicie żadnych przeszkód. Czy potrzebne są anteny zewnętrzne? Jeśli tak to jakie?
Jakie karty kupić?
Myślę, że przeznaczymy na to max 100zł - na 2 karty i ewentualne anteny.
Jakie karty kupić?
Myślę, że przeznaczymy na to max 100zł - na 2 karty i ewentualne anteny.
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Re: Sieć do gier przez WiFi
Trochę za mało .daniel93 pisze:Myślę, że przeznaczymy na to max 100zł -
- morion
- Specjalista bezprzewodowy-senior
100zł to na dwie karty wifi na PCI... ale na 150m miedzy domami+drzewa+sciany to bez antenek zewnetrznych moze boleć... dołóżcie do tego po malej antence panelowej 8dBi z interline+kabelek i bedzie ok... koszt niestety ze 100zł wzrosnie do ok 300zł 

jutro to dzis... tyle że jutro 

-
- Użytkownik forum
pokoje z kompami są na rogu, czyli sygnał przejdzie tylko przez 1 moją i jego 1 ścianę, a te drzewa tylko częściowo przysłaniają - same gałęzie. Praktycznie jest możliwa do uzyskania widoczność anten. Nie wystarczy zwykła do okólna na okno?
- morion
a po kiego grzyba ci dookólna? przecież do połaczenia dwóch kompów służą anteny kierunkowe a panel JEST anteną kierunkową...

-
- Użytkownik forum
Panelowa z 0,5m kablem to 15zł, a kazdy dodatkowy 1m to 2,5zł, czyli jak mi trzeba 5m to za kabel więcej niż za antene.
- morion
ciekawe skąd masz panel za 15zł... no pewnie wynalazek z allegro... bo ta http://www.wirelesslan.com.pl/urzadz.ph ... 24&idx=755 jest troche droższa, za to porządna... a tak w ogóle to nikt nie powiedział że wifi jest tanie... pamietaj że do ceny kabla musisz jeszcze doliczyć cene końcówek i zarobienie.... 10m dobrego kabla z końcówkami to ok 40-50zł

-
- Użytkownik forum
http://allegro.pl/item272997207__antena ... azja_.html
Może być?
Mi nie trzeba 1km zasięgu tylko 150m przy widoczności anten
Może być?
Mi nie trzeba 1km zasięgu tylko 150m przy widoczności anten
- MaxFM
- Stary wyga bezprzewodowy
Jesli masz troche zdolnosci manualnych to mozesz sobie zrobic biquady. Dobrze zrobione maja ok 7 dbi wiec wystarczajaco na Twoje potrzeby. Jak zrobic ? google.pl
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Jak zrobić to nawet u nas w FAQ by się coś znalazło.MaxFM pisze:mozesz sobie zrobic biquady. .... Jak zrobic ?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
-
- Użytkownik forum
Nie wiem czy dam rade je tak dokładnie wykonać. A taka na pcb?
- MaxFM
- Stary wyga bezprzewodowy
mozesz i na pcb, narysuj lub nadrukuj i wytraw ewent. kup na allegro juz gotowe wytrawione laminaty
-
- Użytkownik forum
Macie może mozaikę ścieżek w eagle?
- Borg
- Specjalista bezprzewodowy-junior
To zacznij od zakupu samych kart - zobaczcie może na samym fabrycznych pałkach będzie sygnał, jeżeli nie będziecie wtedy kombinować z panelami. Wszystko zależy od okolicy jak duży jest śmietnik w eterze i jak daleko komputer będzie stał od okna - musi być widoczność.daniel93 pisze: Mi nie trzeba 1km zasięgu tylko 150m przy widoczności anten
Ze swojej strony zamiast kart sieciowych polecam tanie AP - plusy są takiego że urządzenia mają mocniejsze sygnały, nie trzeba martwić się o sterowniki pod różne systemy bo komputer jest podłączony przez zwykłą kartę sieciową, taki access point można ustawić na parapecie przy oknie i jeżeli faktycznie jest 150 m widzialności to będą sobie śmigać. Minusy to cena około 110-130 zł w zależności od marki i modelu.
np : EDIMAX EW-7206APG albo trochę droższy ale lepiej wyposażony OvisLink WL-5460
ps. Do takich AP zawsze można zawsze w przyszłości podłączyć anteny zew. gdyby okolica zaczęła zarastać