Pomoc w wyborze anteny do routera asmax 904g
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Pomoc w wyborze anteny do routera asmax 904g
Prosiłbym o pomoc w nastepującej kwestii. Otóż znajomy ma router asmax 904g, chciałbym się podłączyć do jego sieci bezprzewodowo, mieszkam ok 400m od niego. Pomiędzy naszymi domami są 2 domy na przeszkodzie, kilka drzew oraz tory kolejowe. Ostatecznie można by było umieścić antene na dachu (nie ma żadnych przeszkód na drodze wted), ale znajomy wolałby żeby była za oknem, ale w tej kwestii jeszcze bym się z nim dogadał. Zastanawiam się czy jest możliwość dokupienia anteny której sygnał bedzie wystarczający by sięgnął do mnie do domu oraz w jaki sposób miałbym ten sygnał odbierać. Chodzi o to, że mam laptopa z wbudowaną kartą wifi- czy wystarczyłaby onado tego? Co oprócz anteny musiałbym ewentualnie dokupić?
- morion
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Re: Pomoc w wyborze anteny do routera asmax 904g
pierwsza sprawa to taka ze ten laptop nie ma pewnie wyjscia na antene zewnetrzna...
druga to taka ze jesli znajomy nie wytarga anteny na dach to moze byc ciezko z dobrym sygnałem...
trzecia sprawa to taka że w zasadzie kazda antenka panelowa dobrej firmy o zysku 8dBi i mniejszym bedzie dobra na 400m przy dobrej widocznosci optycznej
czwarta... jesli chcesz zeby to dobrze działalo to:
1. u znajomego panel 8dBi na dach z kablem do routera
2. u ciebie panel 8dBi na dach z kablem do ovislinka 5450AP
3. z ovislinka skrętka do laptopa.
to najtansze z najefektywniejszych rozwiązań
druga to taka ze jesli znajomy nie wytarga anteny na dach to moze byc ciezko z dobrym sygnałem...
trzecia sprawa to taka że w zasadzie kazda antenka panelowa dobrej firmy o zysku 8dBi i mniejszym bedzie dobra na 400m przy dobrej widocznosci optycznej
czwarta... jesli chcesz zeby to dobrze działalo to:
1. u znajomego panel 8dBi na dach z kablem do routera
2. u ciebie panel 8dBi na dach z kablem do ovislinka 5450AP
3. z ovislinka skrętka do laptopa.
to najtansze z najefektywniejszych rozwiązań

jutro to dzis... tyle że jutro 

-
a jeśli bym użył mocniejszej anteny panelowej zamontowanej do routera to czy wifi z laptopa była by w stanie odebrac sygnal wyslylany przez ta antene, czy tez konieczne jest uzycie 2 anten i access pointa? chodzi mi o to zeby to w miare tanio zrobic. Czy moze mi ktos polecic jakis konkretny model anteny?
- morion
tak... możesz użyć na początek tego panela 8dBi z interline, podłączyć do routera i wycelować w Twój dom... jest szansa że to zadziała, ale nie gwarantuje jak... zawsze jest tak że póki nie sprawdzisz to sie nie przekonasz... jesli nie zadziała to dokupisz sprzęt dla siebie...

-
dzieki wielkie
A czy mozesz mi polecic jakiąś antenę jeszcze? Najlepiej z allegro albo jakiegoś sklepu internetowego. I jeszcze jedno pytanie czy duże znaczenie ma długość kabla od routera do anteny?

- morion
z allegro Ci nie polece bo to szajs... ale polecam zajrzeć do www.wirelesslan.com.pl albo do www.interprojekt.pl . Ja tam robie zakupy i jest ok i nie drogo...banson pisze:dzieki wielkieA czy mozesz mi polecic jakiąś antenę jeszcze? Najlepiej z allegro albo jakiegoś sklepu internetowego. I jeszcze jedno pytanie czy duże znaczenie ma długość kabla od routera do anteny?
Długość kabla MA znaczenie. Im dłuższy kabel tym wieksze tłumienie sygnału, ale panel 8dBi powinien ok działać z kablem do ok. 10m...

- MaxFM
- Stary wyga bezprzewodowy
zeby link był stabilny to musisz miec widocznosc, bez tego ani rusz. Jesli zamontujesz ant. na dachu i bedzie sie widziec z druga antena to bedzie działac bez problemu. Wystarczy panelik 8 dbi tylko nie z allegro. Mozesz wziac np z dipola lub interline'a
-
Dziekuje za pomoc. Jednak nie bede tego zakładał, bo znajomy juz jakies problemy teraz stwarza, to co dopiero bedzie potem. Póki co zostaje mi iplus...