Problem z AirCard875 pod VISTA Basic/Fujitsu Siemens

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
J@NO Bydgoszcz
Początkujący użytkownik forum

Post autor: J@NO Bydgoszcz »

Witam na forum... Mam Fujitsu-Siemens Amilo Pro V3505 z Vistą Basic. Kupiłem modem AirCard875 i po zainstalowaniu modemu w oknie aplikacji 3G Watcher był tylko napis że nie wykrył modemu. Sprawdziłem wszystko, trochę pokombinowałem i nic. Sprzedawca z Allegro twierdził że te modemy chodzą pod Vistą ale bez problemu wysłał drugi... Niestety to samo:(
Zainstalowałem na próbę w drugiej partycji XP i wszystko działa ok. Sprawdziłem modem u kolegi który ma LENOVO z Vistą Buisness i odziwo wszystko chodzi jak tzeba.
Po właczeniu komputera na Viście w menadzerze urządzeń pojawiają sie dwie pozycje z wykrzyknikiem w kontrolerach uniwersalnej magistrali szeregowej: Otwarty kontroler hosta PCI do USB NEC. Sam modem nie ma konfliktów. Tak się bawiłem i znalazłem że jak wyłącze i włącze w urządzeniach systemowych Mostek (bridge) to modem jest wykrywany i wszystko działa pięknie (nawet do 3,6Mb/s) ale do restartu. Jak ponownie włącze kompa to muszę te czynności powturzyć...

Czy jest na to jakiś sposób??? Niestety muszę mieć Vistę bo jest legal kupiona z kompem.
Pomocy ;)
przewaks
Stary wyga bezprzewodowy

Re: Problem z AirCard875 pod VISTA Basic/Fujitsu Siemens

Post autor: przewaks »

Proponuję ściągnąć najnowszą wersję aplikacji ze strony producenta, dokładnie stąd > K L I K <. Uruchom najpierw instalację aplikacji nie wkładając modemu do komputera. Dopiero po zakończeniu instalacji włóż modem - powinno zadziałać bez żadnych problemów.
Jeśli Internet, to tylko w Play, jeśli telefon, to tylko w Orange
J@NO Bydgoszcz

Niestety to nie jest rozwiązanie w moim przypadku bo mam dokładnie tą wersję aplikacji..
Tu jest raczej problem z konfliktem przerwań.. sprawdziłem wszystko łącznie z instalacją VISTY od nowa i z wyjętym modemem i z włożonym.
Jeśli ktoś wie jak to obejść to bardzo proszę..
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Re: Problem z AirCard875 pod VISTA Basic/Fujitsu Siemens

Post autor: Jaco »

J@NO Bydgoszcz pisze:Jeśli ktoś wie jak to obejść to bardzo proszę..
Możesz wypróbować dial-up zamiast aplikacji. Tu masz jak to zrobić: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7248
J@NO Bydgoszcz

:( Niestety Dial-Up nie zdaje egzaminu. Po odinstalowaniu aplikacji 3G i skonfigurowaniu internet działał, niestety po ponownym uruchomieniu kompa nie mógł połączyć. I tak jak w przypadku aplikacji musiałem wyłączyć i włączyć mostek bridge... :gwiazdki: :klnie:
ODPOWIEDZ