Kolejne pytanie laika :)

Zagadnienia dotyczące technice w szerokim tego pojęcia znaczeniu czyli luźne dyskusje o zagadnieniach technicznych ale nie związanych z główną tematyką forum, m.in, komputery, oprogramowanie, systemy operacyjne - techniczny Hyde-Park.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
reilord
Specjalista bezprzewodowy-senior

Kolejne pytanie laika :)

Post autor: reilord »

Witam,

zostalem zmuszony do wymiany plyty glownej z ASUS'a P5VDC-MX na GIGABYTE GA-73PVM-S2 GF7100 S775 lub ABIT (Fatal1ty) F-I90HD S775, jeszcze nie zdecydowalem.
Zasilacz mam Modecom Feel II - 350 W, aktualnie ten ASUS to plyta w rozmiarach ATX, za to potencjalnie nowe to microATX, zreszta prawie wszystkie plyty z VGA maja standard microATX.
Czy w takim wypadku musze zmienic rowniez zasilacz na taki co w sklepie oznaczony jest jako mATX? A poza tym, ktoras z wymienionych plyt przypada Wam bardziej do gustu?
Mnie korci Fata1ity po przeczytaniu: http://pclab.pl/art26293.html, ale Gigabyte bardziej mi pasuje pod katem parametrow technicznych.

Pozdrawiam,
Rei
Awatar użytkownika
wikara

Re: Kolejne pytanie laika :)

Post autor: wikara »

Płyte główną weś tą: GIGABYTE GA-73PVM-S2
PSU proponuje zmienić na coś bardziej markowego z PFC i odpowiednim zapasem mocy,zależy jaki masz proc i grafe!
Jak nie jesteś ovelcrockerem to zasiłka starczy zależy przez co wymieniasz płyte główna,czy spaliła ci się czy co?
Bo w innym wypadku będziesz musiał kupić coś wydajniejszego jak płyta ci sie spaliła to mogła uszkodzić zasilacz!Więc podaj więcej szczegułów!
Awatar użytkownika
reilord

To ja poprosze o info co to sa PSU i PFC. Procesor Pentium D 935 3,2 GHz, grafiki nie mam, tzn. mam Radeon'a X1050 (GeCube), ale na AGP, wiec przy nowej plycie raczej bede musial troche pociagnac na zintegrowanej. Dwie pamieci 533 CL4, dwa dyski SATA, nagrywarke DVD i CD i jeden HUB USB. Nie podkrecam, wystarczy mi to co mam :)
Jesli chodzi o ASUS'a to problem jest dosc specyficzny, ogolnie nie bylo z plyta zadnych problemow do momentu gdy zaktualizowalem BIOS do wersji obslugujacej moj procesor. Problemy byly tego typu: raz na (moze) miesiac komputer sie zrestartowal (towarzyszyla temu temperatura procesora ~50 stopni, wiec myslalem, ze tutaj jest winowajca), potem zrobilo sie raz na tydzien (caly czas z zamontowana karta graficzna wspomniana powyzej), potem kilka razy na tydzien, potem kilka razy dziennie, potem niebieskie ekrany (MACHINE_CHECK_EXCEPTION), pisalem do ASUS'a, stwierdzili, ze plyta do wymiany, ale wiem, ze ten blad moze oznaczac uszkodzenie praktycznie wszystkiego. Sprawdzilem dyski, pamieci i wyjalem karte graficzna i zrobilem downgrade BIOS'u. Nie pomoglo, a jeszcze bardziej zaszkodzilo, bo wlozylem spowrotem tego Radeon'a i komputer zaraz po odpaleniu windy sie wieszal (ze 2 sekundy po pokazaniu sie pulpitu), wyjalem karte, zainstalowalem sterowniki (Catalyst, wczesniej OMEGA), wlozylem karte i znow to samo. Oddalem karte do serwisu, okazalo sie, ze jest sprawna. Teraz ciagne na zintegrowanej i wprawdzie nie mam biuescreen'a ale potrafi zawisnac i pokazac ekran caly zielony, czerwony lub niebieski albo czarny. Zintegrowana grafika chyba ma problem z RGB, a port AGP wariuje. Gdy np. przegladam PDF'a i ciagne za pasek (sidebar) w dol to w momencie trzymania LPM komputer wydaje odglos piszczenia jak zuzyty pasek klinowy w samochodzie.
Mysle, ze troche naswietlilem sytuacje.
Oczywiscie bylo robione juz wszystko: antywirusy, check'i, swieza instalacja, format dysku itp. Jest to problem ewidentnie sprzetowy, acha i procesor tez testowalem pod katem obciazenia, dlatego jestem pewien, ze to wina plyty i chce ja wymienic.
Aktualnie pisze z tego komputera, ale przed chwila zrestartowal mi sie gdy chcialem otworzyc WORD'a. Najczesciej ma problemy z otwieraniem plikow Office, MSPaint, rysowaniem rectangle'a w Illustrator'ze itd. Jezeli nie robie nic konkretnego tylko przegladam internet to jest ok. A poza tym od jakiegos czasu nie moge wklepac literki "ci" :(
BTW: a dlaczego ten Gigabyte jest lepszy?
Awatar użytkownika
wikara

Dlaczego Gigabyte bo wszystkie płyty tej firmy są bardzo dobre w O/C i jest bardzo stabilna w porównaniu do takiego Asusika!
PSU-zasilacz PFC-tryb przeciw przepięciowy!
Lekturka: http://72.14.221.104/search?q=cache:mu1 ... lr=lang_pl

Może to i dobry pomysł z wymianą płyty ale nie do końca,jak jeszcze jej nie sprawdzałeś to musiałbyś sprawdzic na jakiejś ala podobnej i wtedy jak nie będzie się to działo to kupić nową!

Ale ja bym zrobił tak.
Zrobiłbym nowe partycje z pod DOS'U programem part244.exe z dyskietki odpalasz,pużniej robisz format nie gruntowy tylko szybki poleceniem format c:/q /c po tym zabiegu instalujesz winde zwykła xp z sp2 po instalacji instalujesz sterowniki tylko do płyty głównej i grafiki i łaczysz się z netem i patrzysz co się dzieje!i tu musisz mi napisać jaki objaw czy znowu występują problemy takie same,bardzo wazne musisz napisać!
Musisz zrobić tak jak ci pisałem innego wyjścia niema z formatem nie inaczej ;)
Załóżmy że po tych czynnościach co opisałem wszystko jest ok to wtedy instalujesz dalej do dżwiękówki i drukarek i innych podzespołów!
Jeżeli znowu występuja takie błędy po tym co pisałem to prawdopodobieństwo jest że masz na dysku badsectory i należy je sprawdzić programem HDtune jeżeli wykryje to musisz je niezwłocznie usunąć, być może ze pierwsza jednostka alokacji twojego dysku jest uszkodzona i trzeba by było zerować dysk do zera ,ale tym się na razie nie przejmuj:)zainstaluj też winde na innym hdd,na koniec przeklęty zasilacz który też niewykluczone może powodować tyle szumu,jak nie sprawdzałeś na innym zasilaczu to też radze sprawdzić i nawet jak będzie działało wszystko ok na innym PSU to proponowałbym wymienić tą tandete,która przy nowej płycie może narobić bałaganu!
Na razie tyle działaj kolego :D

PS:Czy podczas instalowania programów i windowsa też masz resety kompa lub się komp zawiesza!jeżeli tak to wymień taśmy ATA na nowe i sprawdż!

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2007-11-26, 13:40 ]
Poprawiłem link na klikalny.
Ostatnio zmieniony 2007-11-26, 13:39 przez wikara, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
reilord

Może to i dobry pomysł z wymianą płyty ale nie do końca,jak jeszcze jej nie sprawdzałeś to musiałbyś sprawdzic na jakiejś ala podobnej i wtedy jak nie będzie się to działo to kupić nową!
Tutaj nie do konca rozumiem o co chodzi :)

Schemat z szybkim formatem juz byl, robilem/formatowalem partycje za pomoca narzedzia z windy, acronis os selector oraz powerquest partition magic. Po pojawieniu sie pierwszych problemow instalowalem juz ponownie XP, Longhorn Milestone oraz Kubuntu. LH mi sie nie podobal wiec polecial, Kubuntu zaczal mi sie sypac (za duzo grzebalem jako SU :P), a na XP wciaz te same rzeczy. Potem kupilem dysk i znow zainstalowalem na nim XP i znow to samo. Dyski sprawdzalem programem FreshDiagnose i DiskDoctor (Norton), ale zaraz sciagne sobie HDtune.
Czy podczas instalowania programów i windowsa też masz resety kompa lub się komp zawiesza!jeżeli tak to wymień taśmy ATA na nowe i sprawdż!

Nie, zreszta jak pisalem wczesniej dyski mam na SATA.
nawet jak będzie działało wszystko ok na innym PSU to proponowałbym wymienić tą tandete,która przy nowej płycie może narobić bałaganu
jaki zasilacz moglbym kupic? Oczywiscie za jakas sensowna cene :)
Bo jak widac po wybranych plytach glownych - mam ograniczone fundusze.
Awatar użytkownika
wikara

To rozumiem że jak masz na SATA to też takie błędy nie występują!To w takim razie czeka cię wymiana zasilacza na pewno na coś markowego myśle że chieftec400W zPFC starczy patrz allegro!
Bo płyty głównej niepodmieniałeś na inną,hhd zmieniałeś i to sam na xp to samo jednak będzie to płyta główna ale zasilacz i tak musisz kupić bo jeżeli pozostaniesz przy tym samym to będzie anowu zoonk!
Robiłeś reset cmos.
Jakie masz temperatury teraz bez stresu i w stresie!!napisz:)
Awatar użytkownika
reilord

Znalazlem na allegro za jakies 130-140 zl, ale lepiej juz chyba dolozyc te 20 zl i kupic 450 W. Jesli chodzi o temp. to normalnie mam ok. 40 stopnina CPU (BOX'owy cooler), w stresie do 56 stopni. Plyta ma troche mniejsze temperatury dzieki radiatorom na mostkach i dodatkowym wentylatorom w obudowie choc air-flow nie jest zbyt optymalny.
Nie robilem resetu zworkowego ani poprzez wyciagniecie baterii natomiast ppodczas aktualizacji biosu jest opcja "clear CMOS memory before flashing EEPROM (lub EPROM)", ktora ostatnio mialem wlaczona.
Awatar użytkownika
wikara

Ja mam Chiefteca 450Wi pracuje na nim 2 rdzeniowy proc 3GHz możesz jak najbardziej kupić 450W a nawet zalecane to jest,bo może się przydać w przyszłości przy modernizacji kompa!

To i tak zrób dla pewnośći reset biosu poprzez zworke,a temperaturki masz dobre,czy paste termo.. dawałeś nową sprawdzałeś czy jest na każdym z podzespołów mających wiatraki,jeżeli nie robiłeś tego to zobacz jeżeli bedzie pasta zesuszona twarda na którymś z podzespołów to znalazłeś problem,pod radiatorami też patrzysz!

ps:To sprawdzałeś na innej płycie czy to się dzieje,ram sprawdzałeś memtestem...
A zrób kolego taki test zainstaluj taki benchmark 3dmark2003 i puśc go aż się skończy i pokaże wynik i mi powiedz czy coś się działo :roll:
Awatar użytkownika
reilord

Paste mam nowa (sprzed pol roku), niestety nie mam mozliwosci sprawdzenia na innej plycie, ale dlatego chce kupic czesci przez internet, by moc ewentualnie oddac sprzed wciagu kilku dni. Sprawdzalem pamieci memtest'em i zero bledow (dociagnalem do ok. 400%). Z edmarkiem2001 se nie bylo problemow, ale z wersja 2003 na czyms sie wysypywal, ale nie pamietam gdzie, niestety nie mam instalki a na edge'u pociagnat taka paczke to troche trwa :)
Awatar użytkownika
wikara

Reset bios nie pomógł.
Co się działo przy 3dmarku2003 pamiętasz,grafike teraz masz zintegrowaną tak!
Kompa w ogóle nie podkręcałeś.
Zasilacz wkładałeś inny niż ten co masz teraz!
Awatar użytkownika
reilord

Tak, teraz mam zintegrowana, a testy robilem na Radeonie, ale w serwisie robili na nim wszystkie wersje 3d marka poza '06 i byl ok, wiec nie robi. W 2003 na ktoryms tescie po prostu wylaczal sie program 3dmark. Komputer (procesora) nie podkrecalem. Troche podkerilem tego radeona (o jakies 80% :D) ale dziala stabilnie bez zadnych artefaktow czy zwisow, ale jak sie zaczely jazdy to przywrucilem ustawienia fabryczne. Poza tym nic nie ruszalem, nie brzebalem z pamiecia czy z napieciami. Niesety nie mam zadnego sensownego zasilacza pod reka poza jakims starym (sprawnym) 300W, ale nie ryzykowalbym spalenia podzespolow.
Awatar użytkownika
wikara

No to w takim razie sprawdż na tym 300W jeżeli jest sprawny na 30minut możesz załozyć go i posprawdzać co się dzieje.I w tedy będziesz miał odpowiedż zrób jeszcze wymianke PSU I powiedz co było.A jeżeli nie chcesz jej wkładać to jak najszybciej załatw jakieś PSU i sprawdż czy też to się dzieje jeżeli bedzie się to działo to wymiana płty ci pozostaje i zasilacza na lepszy!
ODPOWIEDZ