Iplus, SE GC89 gubi zasięg .... help
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Iplus, SE GC89 gubi zasięg .... help
Od jakis 2 miesiecy zauwazylem ze moj modem po prostu gubi zasieg. uzywalem go na oryginalnym sofcie sony ericssona i wszystko bylo ok przez bardzo dlugo az do czasu kiedy po prostu polaczenie zaczynalo przerywac. jedynym wyjsciem bylo wyciagac karte z portu i wkladac ponownie.... Ostatnio zrobilem format i wgralem oprogramowanie iplus manager. poczatkowo (moze niecaly tydzien) wszystko w miare chodzilo. Ale ostatnio prawie po kazdym nawiazaniu polaczenia mija 2 minuty i neta nie ma >> tak jakby gubil zasieg, zero kresek... jak to naprawic, pomocy help ... dzwonilem do iplusa to mnie jeszcze 'strofowali', ze nie wyciagalem modemu przed wylaczeniem systemu...
Ostatnio zmieniony 2007-11-25, 23:30 przez Karolus, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Re: Iplus, SE GC89 gubi zasięg .... help
To ja też cię upomnę za używanie takich słów i proszę edytuj posta bo tak pisać tu nie wolnoKarolus pisze:to mnie jeszcze <font color="#FF0000"><b>***Cenzura***</b></font>*i

Sprawdź z inną kartą sim. Zrób sobie dial-up według przykładu z

- mar_kow
- Mistrz bezprzewodowy
Sprawdź czy nie masz wirusów, dialerów, spyware itp. Nie zawsze sam antyvir działa na wszystkie zło. Ad-Aware sprawdza takie rzeczy i nie kłóci się z antywirem. Czasami dobrze jest co jakiś czas przeinstalować system.
-
Jezeli chodzi o antywirusa to uzywam avasta, na nic innego mnie nie stać:D reinstal systemu robilem 2 tygodnie temu. nie wiem jakie sterowniki sa w tym iplus managerze ale zainstalowalem jego najnowsza wersje wiec wydaje mi sie ze stery sa dobre. co do cenzury, przepraszam bardzo ale zakropkowalem czesc wyrazu tak aby zataic jego brzmienie ale zeby kazdy wiedzial o co chodzi (to tak jak z tuszowaniem przklenstw w telewizji) Okolica i btsy nie maja znaczenia bo z internetu korzystam w paru miejscach i w kazdym dzieje sie to samo.
[ Komentarz dodany przez: Jaco: 2007-11-26, 15:10 ]
[ Komentarz dodany przez: Jaco: 2007-11-26, 15:10 ]
Karolus poczytaj sobie regulamin gdzie pisze że nie wolno tak pisać nawet przez kropkowanie wyrazów: Punkt 7 c. wulgarne wypowiedzi (także ukrywane pod ***),co do cenzury, przepraszam bardzo ale zakropkowalem czesc wyrazu tak aby zataic jego brzmienie ale zeby kazdy wiedzial o co chodzi

- mar_kow
- Mistrz bezprzewodowy
To zależy z jakich stron korzystasz...Karolus pisze:Jezeli chodzi o antywirusa to uzywam avasta[...]

Poza tym ad-aware w wersji personal jest darmowe.
-
- Stary wyga bezprzewodowy
No i właśnie niekoniecznie, chyba 1.9 było ostatnią wersją z sterownikami do SE.Karolus pisze:nie wiem jakie sterowniki sa w tym iplus managerze ale zainstalowalem jego najnowsza wersje wiec wydaje mi sie ze stery sa dobre
Polecam wersję 1.8.
Co do samego opisu problemu - wszystko wskazuje jednak na jakieś szkodliwe oprogramowanie, skoro problem ujawnił się dopiero po jakimś czasie, tj. świeżo po formacie działało prawidłowo.
Poleca się wyciągać modem przed wyłączeniem komputera. Pewnie, można tego nie robić i z całą pewnością są setki użytkowników, którzy tego nie robią i działa, ale może to doprowadzić do "pogubienia" sterowników sprzętu.Karolus pisze:dzwonilem do iplusa to mnie jeszcze 'strofowali', ze nie wyciagalem modemu przed wylaczeniem systemu
Hmm, no nie wiem, czy tak bardzo ważne jest, na jakie strony się wchodzi. Zakładasz więc, że jeśli tylko będę się łączył i w ogóle nie otwierał przeglądarki i innych aplikacji wykorzystujących dostęp do internetu, to jestem w pełni bezpieczny?mar_kow pisze:Jak tylko wydarzenia na wp i horoskop to avast wystarczy

- mar_kow
- Mistrz bezprzewodowy
Na zwykłym horoskopie również bez problemu "złapiesz" robala, ale stopień ryzyka jest na pewno mniejszy jak np wejdziesz na bardziej "profesjonalne" kolorowe strony czy też jesteś szperaczem mało legalnego softu...Engelbert pisze:[...]Hmm, no nie wiem, czy tak bardzo ważne jest, na jakie strony się wchodzi. Zakładasz więc, że jeśli tylko będę się łączył i w ogóle nie otwierał przeglądarki i innych aplikacji wykorzystujących dostęp do internetu, to jestem w pełni bezpieczny?

Kolega ma również GC89 i "złapał" dialera. Oprócz tego że cięło mu połączenie to jeszcze oberwał od żony bo autostart uporczywej "kolorowej" stronki wyskakiwał co jakiś czas na ekran

-
Engelbert, Zanim zrobilem formata i zainstalowalem najnowszego iplus managera uzywałem oryginalnego programowania SE, na pewno wersja wczesniejsza od obecnej, czyli moze tak jak mowisz była to 1.8, ale nie dam sobie głowy uciąć.
Poza tym dosc czesto zauwazam ze modem po prostu zaczyna swirowac: Nie chce logowac do sieci, zdaza mu sie prosic zebym sprawdzil karte sim, no i wspomniane zrywanie polaczenia zwiazane z gubieniem zasiegu
wszelkie skanery nie wykrywaja obecnosci wirusow... nie wiem co mi pozostaje, chyba jedynie probowac z najnowszym oficjalnym softem SE ale czuje ze tez bedzie kapa;/;/ Moze powinienem zglosic sprawe do reklamacji, jakie mam szanse ?
PS. Wspomniane historie zaczynaja dziac sie coraz czesciej i coraz trudniej jest zalogowac sie do sieci. np zeby teraz polaczyc sie z netem i zalogowac do sieci musialem wykonac kombinacje praokrotnego wyciagania karty i restartowania iplus managera .... porażżżka
[ Dodano: 2007-11-27, 00:09 ]
a nie jest to z wiazane z utratami napiecia ?
Poza tym dosc czesto zauwazam ze modem po prostu zaczyna swirowac: Nie chce logowac do sieci, zdaza mu sie prosic zebym sprawdzil karte sim, no i wspomniane zrywanie polaczenia zwiazane z gubieniem zasiegu

PS. Wspomniane historie zaczynaja dziac sie coraz czesciej i coraz trudniej jest zalogowac sie do sieci. np zeby teraz polaczyc sie z netem i zalogowac do sieci musialem wykonac kombinacje praokrotnego wyciagania karty i restartowania iplus managera .... porażżżka
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Karolus, łącznie zmieniany 1 raz.
- matinati
- Stały użytkownik forum
Hmm Otóż tez miałem takie przeboje z modemem w moim przypadku była to awaria zasilacza. Teraz wymieniłem ten nic nie wart codegen na chiefteca 450W i jest teraz obecnie wszystko OK. Problem z zawieszaniem czasami potrafi wystąpić na win xp, nie wiem jak na vista bo nie testowałem. Obecnie korzystam z linuxa dystrybucja mandriva 2007 i wszystko z netem jest w porządku nie rozłącza stabilne transfery wszystko w jak najlepszym porządku. Łącze testowałem na linuxie przez 2 dni i wszystko było wzorowo. Powracjąc do XP problem z rozłączaniem bądź zawieszeniem modemu czasami potrafi wystąpić obecnie szukam wszelkich informacji dlaczego tak się dzieje przeglądam wszelkie fora ale niestety nigdzie nikt nie potrafi wyjaśnić dlaczego tak dzieje się na XP (przypuszczam że to wina sprzętowa samego modemu - pewnie SE coś nie wyszło bądź problem tkwi w samych sterownikach i firmware modemu)Karolus pisze:Engelbert,
SE GC89 + ATK 13,5 dBi = max~30 KB/s
iPlus
iPlus