Dziwny Problem w DI-524
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Dziwny Problem w DI-524
Witam
Mój problem dotyczy samego rutera a mianowicie ruter dzieli sygnał na 2 komputery po lanie i wtedy wszystko działało bez zarzutu.
Ruter to DI-524 rev/b firmware 2.04 sprawa dotyczy dołaczenia laptopa do sieci ale w wi-fi ustawiłem wszystko ok ale karta nie widziała mojej sieci ruter został odpiety na pare minut podłączony spowrotem i o dziwo wszystko zaczeło działac i tak w koło działa wszystko do czasu np.restartu rutera przy zmianie jakieś ustawień wtedy musze odłączyć go od zasilania i wszystkie wtyczki pare minut i po podłaczeniu wszystko działa jak należy.
Czy ktoś sie juz spodkał z podobną sytuacją ?
prosze o wszelkiego typu sugestie dodam dla informacji ze net jest z sieci kablowej /zklonowany adres MAC ruter stoi
za wszelkie sugestie bede ogromnie wdzieczny
Mój problem dotyczy samego rutera a mianowicie ruter dzieli sygnał na 2 komputery po lanie i wtedy wszystko działało bez zarzutu.
Ruter to DI-524 rev/b firmware 2.04 sprawa dotyczy dołaczenia laptopa do sieci ale w wi-fi ustawiłem wszystko ok ale karta nie widziała mojej sieci ruter został odpiety na pare minut podłączony spowrotem i o dziwo wszystko zaczeło działac i tak w koło działa wszystko do czasu np.restartu rutera przy zmianie jakieś ustawień wtedy musze odłączyć go od zasilania i wszystkie wtyczki pare minut i po podłaczeniu wszystko działa jak należy.
Czy ktoś sie juz spodkał z podobną sytuacją ?
prosze o wszelkiego typu sugestie dodam dla informacji ze net jest z sieci kablowej /zklonowany adres MAC ruter stoi
za wszelkie sugestie bede ogromnie wdzieczny
- wikara
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Re: Dziwny Problem w DI-524
Dzieje się to przez zwiechy routerka bo ten router ma to w sobie że jak masz soft do 2.04 to będziesz miał tego typu objawy,należy w takim wypadku wgrać nowe firmware i będziesz miał problem zgłowy,już nie będziesz musiał resetów robic ani odłączać wtyczek,zasilaczy itd
Skad ściągnać firmware i jak wgrać podałem w tym temacie:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9514
Po wgraniu i zrobieniu wszystkiego jak należy twój problem zniknie!
W razie pytań pisz!

Skad ściągnać firmware i jak wgrać podałem w tym temacie:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9514
Po wgraniu i zrobieniu wszystkiego jak należy twój problem zniknie!
W razie pytań pisz!

- MaxFM
- Stary wyga bezprzewodowy
Ja jak zwykle polecam soft wer. 3.02, chyba najbardziej stabilny z wyprobowanych.
- wikara
Jeśli bedziesz chciał wgrać ten soft 3.02 lub jeszcze jakiś starszy to tu link:
http://support.dlink.com/downloads
Tam wybierasz DI~~524
http://support.dlink.com/downloads
Tam wybierasz DI~~524
-
A wiec tak zro ze strony producenta tylko dalej to samo biłem upgrade do wersji fimweru 2.06 tylko dalej to samo
Pomaga tylko i wyłacznie wyłaczenie wszystkich wtyczek z lanu/wan/i zasilanie trzymanie tak z 10 -15 min i po podłaczeniu wszystko ok
ruter chodzi cały czas i wszystko w porządku do czasu jakiegoś resetu /upgradu albo tak jak dzisiaj wyłaczony był laptop na całą noc i rano to samo
Takie moje spostrzeżenie ze jak sie ostudzi to działa bo przecież samo odłaćzenie nic nie zmienia
ruter ma miesiąc wiec wydaje mi sie ze bedzie oddany do serwisu -
tylko czy gwarancja obejmuje mozliwośc zamiany firmwaru?
Pomaga tylko i wyłacznie wyłaczenie wszystkich wtyczek z lanu/wan/i zasilanie trzymanie tak z 10 -15 min i po podłaczeniu wszystko ok
ruter chodzi cały czas i wszystko w porządku do czasu jakiegoś resetu /upgradu albo tak jak dzisiaj wyłaczony był laptop na całą noc i rano to samo
Takie moje spostrzeżenie ze jak sie ostudzi to działa bo przecież samo odłaćzenie nic nie zmienia
ruter ma miesiąc wiec wydaje mi sie ze bedzie oddany do serwisu -
tylko czy gwarancja obejmuje mozliwośc zamiany firmwaru?
- wikara
By oddać do servisu na gwarancje musisz powrucić do ver:default czyli standardowej!
To jak wgrałeś najnowszą ver: to teraz wgraj najstarszą ver:firmware jak będzie to samo to znaczy że cchyba jest coś z routerkiem.
Zalecałbym przed oddaniem do servisu sprawdzić na jakimś innym Apczy to się dzieje.
Może wina zasilacza to jest może kondensator się rozładowywuje i nie daje napięcia na wyjściu z transformatora i dlatego takie objawy moim zdaniem.
Sprawdż też na innym zasilaczu tylko wiadomo musi być taki sam z polaryzacją wtyczki i napięć!
Działaj!
To jak wgrałeś najnowszą ver: to teraz wgraj najstarszą ver:firmware jak będzie to samo to znaczy że cchyba jest coś z routerkiem.
Zalecałbym przed oddaniem do servisu sprawdzić na jakimś innym Apczy to się dzieje.
Może wina zasilacza to jest może kondensator się rozładowywuje i nie daje napięcia na wyjściu z transformatora i dlatego takie objawy moim zdaniem.
Sprawdż też na innym zasilaczu tylko wiadomo musi być taki sam z polaryzacją wtyczki i napięć!
Działaj!

-
Na razie dzieki /dam znać jak sie coś z tym wyjaśni
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez marcinkoz1, łącznie zmieniany 1 raz.