Jaki modem PCMCIA do 100 zł
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Jaki modem PCMCIA do 100 zł
Witam,
Forum czytam już parę tygodni, ale to mój pierwszy post. Mam prośbę o poradę jaki modem kupić do 100 zł z Allegro? Używać będę go sporadycznie z kartą prepaid Simdata lub Orange free z notebookiem IBM T40, bardziej niż na szybkich połączeniach zależy mi na trwałości urządzenia (antenka nie dająca się łatwo wyłamać/zgubić), stabilności i szybkości nawiązywania połączenia. W cenie do 100 zł są SE GC75, GC85, GC89, Globetrotter GPRS, i Aircard 750 - który z nich najlepiej spełni moje wymagania? Z góry dziękuję za odpowiedź.
wilcham
Forum czytam już parę tygodni, ale to mój pierwszy post. Mam prośbę o poradę jaki modem kupić do 100 zł z Allegro? Używać będę go sporadycznie z kartą prepaid Simdata lub Orange free z notebookiem IBM T40, bardziej niż na szybkich połączeniach zależy mi na trwałości urządzenia (antenka nie dająca się łatwo wyłamać/zgubić), stabilności i szybkości nawiązywania połączenia. W cenie do 100 zł są SE GC75, GC85, GC89, Globetrotter GPRS, i Aircard 750 - który z nich najlepiej spełni moje wymagania? Z góry dziękuję za odpowiedź.
wilcham
- mar_kow
- Mistrz bezprzewodowy
Re: Jaki modem PCMCIA do 100 zł
Nie wiem czy uda się kupić do 100 zł GC 85 czy 89. Z simlockiem to może i tak ale bez będzie trudno - ale spróbować warto. AirCard 750 poza tym że to tylko GPRS ma znacznie lepsze mocowanie anteny od SE z serii GC (oprócz 89 która ma stałą antenę). Wybór bardzo ograniczony - można jeszcze wziąć pod uwagę GT (gprs). Kolega kiedyś używał zarówno GC 75 jak i 85 i sobie chwalił. Podobno tylko nie współpracują z procesorami AMD.
- Mikolaj211
- Specjalista bezprzewodowy-senior
To ja tez mam podobny problem, więc żeby nie zakładać nowego tematu napisze tu... Mam niby komputer stacjonarny i z niego na ogół korzystam. Jednak moja siostra ma laptopa. Gdy przywozi tego laptopa to ja sobie z niego korzystam. Wtedy i tak nie korzystam z anteny kierunkowej, bo wiecie, antenę mam u siebie, a z laptopem to sobie siadam np. przy tv, czy z kimś mogę rozmawiać. Tylko to trochę nie wygodne jest - modem jest na zewnątrz, trzeba uważać, żeby sienie odłączył i do tego antena (magnetyczna, dookolna). Nieraz ktoś przez przypadek na modemie usiądzie nawet... Dlatego myślę nad zakupem jakiegoś modemu do tego laptopa. Wystarczy, że będzie miał GPRS, bo EDGE mam tylko z anteny kierunkowej. Nie musi mieć także Wlan. I jakie propozycje?? Ja myślę o takim do 70zł. Na allegro są jakieś tam, nie bardzo się na nich znam... Jakieś są CG75, GC85.. Nie wiem który bym miał kupić... A co sadzicie o Optionie GPRS?? Ktoś nawet na forum chyba chce sprzedać taki o ile pamiętam. Proszę o w miarę szybką opinie na ten temat, który lepiej kupić. Aha, dodam tylko, że laptop nie jest pierwszej nowości... Ibm 600e, 128ram, PII 366mhz, ale ma Xp. Internet tak na nim śmiga przez netboxa. Pozdrawiam i czekam na pomoc!
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Zależy jakie jest wejście w lapku PCMCIA czy ExpresCard.Mikolaj211 pisze:Nie wiem który bym miał kupić...
- Mikolaj211
No w takim lapku expres to nie bardzo
Jak go produkowali, to o takim czymś raczej nikt nie słyszał. Więc wejście oczywiście PCMCIA. Ale jeszcze tylko takie pytanie: Czy szkodziło by to bardzo jednemu i drugiemu modemowi, gdybym wyciągał kartą sim gdzieś powiedzmy co tydzień??

- Jaco
A jak w telefonach zmieniasz to szkodzi? Ważne aby bezpiecznie usuwać modem z laptopa.Mikolaj211 pisze:Czy szkodziło by to bardzo jednemu i drugiemu modemowi, gdybym wyciągał kartą sim gdzieś powiedzmy co tydzień??
- Mikolaj211
Ok. To czekam na propozycję, bo chciałbym go właściwie dzisiaj kupić, żeby mieć na koniec tygodnia....
- Jaco
Jest jeszcze bardzo ważna sprawa kompatybilności sprzętu (modemu) i lapka. To też należy wziąć pod uwagę.
- Mikolaj211
Tu Jest pełna specyfikacja tego laptopa.
- Jaco
Nie masz nikogo znajomego na przetestowanie instalacji i pracy modemu? To było by dobre rozwiązanie. Możesz również pojechać z lapkiem do salonu i wyrazić chęć kupna.Zainstalują ci ,pokażą jak działa a ty się nie zdecydujesz bo nie masz kasy ale będziesz wiedział czy to będzie działać czy nie z tym czy innym modemem. 

- Mikolaj211
Przetestować u znajomego nie ma szans... Nikt nie ma takich "wynalazków". Do plusa... Hmm... W moim najbliższym salonie pracuje taki gość, że... Pisałem gdzieś tu, że nie przywozi moim sąsiadom modemów. To dodam tylko, że o tej pory nie przywiózł. Ale tak właściwie co może nie działać?? Iplus menager działa, netbox działa, wejście pcmcia działa. Jest tam karta usb i ew. karta sieciowa. W mieście, gdzie na stałe jest laptop, jest sieć 4mb/s. I laptop świetnie sobie działa na tym właśnie przez kartę sieciową pcmcia. Więc co jeszcze może nie działać?? Oczywiście ja nie chce, żeby mi ktoś poręczył, że będzie działać, tylko może coś pominąłem...
- Jaco
Kompatybilność modemu i lapka.Mikolaj211 pisze:tylko może coś pominąłem...
Popatrz tu: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=56474#56474 świeżutkie

- Mikolaj211
Kurde... to będzie problem... Bo nie mam żadnej możliwości sprawdzić... A jeżeli telefon sony ericsson działa z nim jako modem, to modem pcmcia też powinien??
- Jaco
Ja mam Nokię 6230 której używałem jako modem i działała bez problemów ale jak zakupiłem GT MAX to mi się zawieszał i tylko restart pomagał. Miałem wcześnie GT Combo EDGE z WLAN i ten z kolei działał bez problemowo. Także tu jest loteria. 50% na 50%. Chyba że ktoś z naszych użytkowników forum posiada takowy lapek i ma modem na PCMCIA i by się wypowiedział.Mikolaj211 pisze:A jeżeli telefon sony ericsson działa z nim jako modem,
- Mikolaj211
Znalazłem to forum w tym temacie kogoś z tym laptopem. Niby już nie wchodzi na forum, ale napisałem do niego na gadu jaki miał modem z iplusa. Mam nadzieję, że odpisze. Pozdrawiam!
- Jaco
Napisz jak zakończyła się sprawa.Dla innych może to być cenna wskazówka.
- Mikolaj211
A więc nie odpisał... Ale zaryzykowałem i kupiłem nowy modem GC79 za 50zł!! Myślę, że chyba nie przepłaciłem 

- Jaco
Nie przepłaciłeś i mamy nadzieję że nie napiszesz postu POMOCY bo nie działaMikolaj211 pisze:Ale zaryzykowałem i kupiłem nowy modem GC79 za 50zł!! Myślę, że chyba nie przepłaciłem

- Mikolaj211
Aha, ważne pytanie: czy korzystanie z Wlanu jest darmowe przez tą kartę?? Bo coś mi chodzi po głowie, że komuś doliczyli do rachunku opłatę za WLAN...
- Jaco
Tak za darmo ale w Hot-Spotach lub jeśli jesteś w zasięgu darmowego dostępu do neta.Mikolaj211 pisze:czy korzystanie z Wlanu jest darmowe przez tą kartę
- Mikolaj211
A jeżeli kiedyś będę miał w domu jakiś inny internet, np. neo, i podzielę go przez router bezprzewodowy, to też będę mógł korzystać przez tą kartę?? Albo jeżeli zamówię sobie radiówkę i będzie łapać zasięg, to też mogę po podaniu jakiś tam haseł korzystać??
- Jaco
Możesz. Ale jak będzie po adresach MAC to będziesz musiał go podać adminowi sieci aby go przypisał. Wszystko zależy od zabezpieczeń sieci.Mikolaj211 pisze:to też mogę po podaniu jakiś tam haseł korzystać??
[ Dodano: 2007-12-04, 19:31 ]
Ale masz plany

- wojteks
- *** Administrator ***
TakMikolaj211 pisze:A jeżeli kiedyś będę miał w domu jakiś inny internet, np. neo, i podzielę go przez router bezprzewodowy, to też będę mógł korzystać przez tą kartę??
Tak ale radiówki przeważnie wymagają anten zewnętrznych lub musisz mieć AP client i AP/router (inny niż dla neo) dla WiFI wewnątrz domku dla laptopaMikolaj211 pisze:Albo jeżeli zamówię sobie radiówkę i będzie łapać zasięg, to też mogę po podaniu jakiś tam haseł korzystać??
Nie pomagam na PW!
- Mikolaj211
To ja tylko nie rozumiem takiej rzeczy - przecież mogę sobie taką kartę kupić, nie mieć iplusa i korzystać za darmo z Hotspotów plusa....
Jeszcze takie pytanie - co polecacie do tej karty?? Iplus Menagera, tego tam writllesa czy coś od se, czy Dial-up??
A karta będzie jutro wysłana, więc na piątek ją będę miał na pewno i w weekend właśnie testy na laptopie
Jeszcze takie pytanie - co polecacie do tej karty?? Iplus Menagera, tego tam writllesa czy coś od se, czy Dial-up??
A karta będzie jutro wysłana, więc na piątek ją będę miał na pewno i w weekend właśnie testy na laptopie

- Jaco
Z plusa na pewno nie skorzystasz. To nie jest tak jak sobie wyobrażasz. Darmowy w uczelni itp.Mikolaj211 pisze:To ja tylko nie rozumiem takiej rzeczy - przecież mogę sobie taką kartę kupić, nie mieć iplusa i korzystać za darmo z Hotspotów plusa....
Zdecydowanie.Mikolaj211 pisze:Dial-up??
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Jeżeli korzystasz z płatnego hot-spota danego operatora, to mogą Ci to doliczyć. Dlatego lepiej korzystać z darmowych hot-spotów. Ich spis jest na forum.Mikolaj211 pisze:Bo coś mi chodzi po głowie, że komuś doliczyli do rachunku opłatę za WLAN...
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
- Mikolaj211
A tu sie jeszcze okaże, że jestem w zasięgu superszybkiej sieci bezprzewodowej...
Tylko ciekaw jest skąd, na takim
miałaby się wziąć sieć bezprzewodowa
Ale dzięki za pomoc. Napisze jak to wszystko będzie działać
Tylko ciekaw jest skąd, na takim

- wojteks
- *** Administrator ***
np. od sąsiada/firmy który ma neo/dsl czy inne łacze szerokopasmowe i nie zabezpieczył dostępu (WEP, WPA, MAC czy cokolwiek innego)Mikolaj211 pisze:Tylko ciekaw jest skąd, na takimmiałaby się wziąć sieć bezprzewodowa
Ale dzięki za pomoc. Napisze jak to wszystko będzie działać
Nie pomagam na PW!
- Jaco
Nie popieramy tu takich metod dostępu kolego wojtekswojteks pisze:np. od sąsiada/firmy który ma neo/dsl czy inne łacze szerokopasmowe i nie zabezpieczył dostępu (WEP, WPA, MAC czy cokolwiek innego)

-
- Stary bywalec bezprzewodowy
A wiesz, że to jest włamanie?wojteks pisze:np. od sąsiada/firmy który ma neo/dsl czy inne łacze szerokopasmowe i nie zabezpieczył dostępu
Pozdr, (R) BliSki. (tm)