siec lokalna

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
lafar
Początkujący użytkownik forum

siec lokalna

Post autor: lafar »

Witam

Po przeczytaniu kilkunastu postow na forum, kupilem wreszcie router wag200g. Mam jednak maly problem. Na moim PC stacjonarnym, podlaczonym po kablu do routera, gdzie jest Win Xp sp2, normalnie w otoczeniu sieciowym widze mojego lapka i zgrywam sobie pliki od niego. Natomiast na lapku gdzie jest vista (polaczony bezprzewodowo), nie widze stacjonarnego PC. Grupy robocze są takie same, nie wiem po czyjej stronie jest wina. Proszę o pomoc.

Pozdrawiam.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Re: siec lokalna

Post autor: zDaleKi »

lafar pisze:Natomiast na lapku gdzie jest vista (polaczony bezprzewodowo), nie widze stacjonarnego PC
Rozumiem, że na obydwu komputerach masz jakieś katalogi udostępnione? Sprawdź też FireWalle, bo one często blokują takie połączenia.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
lafar

obydwa firewall'e oczywiscie powylaczane, katalogi tak samo tez sa udostepnione i tu i tu.
Awatar użytkownika
wikara
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: wikara »

Zainstaluj na lapku też windowsa xp z sp2 i tak samo wszystko poustawiaj jak na stacjonarnym, i powinno działac.

Ps: Na lapku masz Viste x32bit jeżeli nie to jak masz taką to powinieneś sobie zainstalować bo x64 niestety ma kłopoty z tego co wiem z udostępnianiem plików z systemu x32bit
pozdrawiam! :cfaniak:
lafar

mam 32 bitowa viste, dzieki ale chcialbym obejsc sie bez instalacji xp'ka
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

Coś gdzieś kiedyś czytałem (jak mnie pamięć nie myli) o podobnym problemie. Jak znajdę, to podam linka.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
lafar

witam, moze ktos pomoc?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Czy próbowałeś dodać miejsce sieciowe ręcznie (w laptopie wpisując \\192....\ czy jaki tam masz adres IP).

Inna metoda do sprawdzenia to dodanie na PC (w XP) takiego samego usera/hasła jak masz pod Vista.

Czy zadziała nie wiem ale czasami pomaga.
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ