Przejsciowka

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Knyaz-KV
Początkujący użytkownik forum

Przejsciowka

Post autor: Knyaz-KV »

Witam!
Uzywalem wyszukiwarke, poczytalem tematy. Ale malo konkretow. Chcialbym sie zapytac po kolei:

1. Na allegro jest sporo przejsciowek PCI-PCMCIA, no w roznych cenach. Ktos pisze ze przejsciowka pasuje do kart GPRS/EDGE/UMTS (ceny w okolicach 40-50zl), ktos pisze ze pasuje do kart GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA (ceny w okolicach 70-80zl). Czy te przejsciowki naprawde tak sie roznia ze dla jednych pasuje HSPDA, dla drugich nie? Czy to po prostu blad sprzedawcow takie rozdzielenie tych przejsciowek na pasujace i nie pasujace?

2. Duzo bylo napisane o problemach RICOHa. Czy to nadal aktualne czy to bylo tylko jeden raz na poczatku 2007 roku?

3. No i w koncu jaka przejsciowke doradzicie kupic - RICOH, UNITEK, ELSA, ENE? Doradzacie ze wzgledu najmniejszych konfliktow z PC.

Modem ktory planuje uzywac - AirCard 875.

Dziekuje bardzo za kokretny odpowiedzi.
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Re: Przejsciowka

Post autor: Jaco »

Na 100% nikt z forum ci nie zagwarantuje że ta czy inna nie będzie sprawiała konfliktów.
Knyaz-KV

Jaco,
Zgadza sie, ale ja i nie prosze o podpis krwia:) Chce uslyszec opinie tych ktorze uzywaja, koledzy ktorych uzywaja, koledzy kolegow ktorych uzywaja. No i o tej roznice w HSDPA bardzo bym chcial sie dowiedziec.
Awatar użytkownika
Jaco

Knyaz-KV pisze:Chce uslyszec opinie tych ktorze uzywaja,
Ale nie wszyscy dla przykładu mają taką samą płytę główną co Ty. Poza tym tu jest więcej użytkowników mających laptopy a jak mają już modemy do PC to głównie na USB właśnie ze względu na problemy z przejściówkami.
Knyaz-KV

Jaco,
o plycie glownej tez czytalem. Dlatego chce poczytac ktora przejsciowka ma najrzadsze problemy niezaleznie od karty. Mozliwe ze ktoras jest kompatybilna z wieksza iloscia plyt glownych, ktoras mniej. Chce zrobic mala statystyke + i - jakichkolwiek kart. No i powtorze sie, jakby mi ktos wyjasnil o co chodzi z tym HSDPA, to bym juz troche wiedzial na ktora przejsciowke trzymac kurs.
Awatar użytkownika
Jaco

Knyaz-KV pisze:jakby mi ktos wyjasnil o co chodzi z tym HSDPA,
Przejściówka nie ma z tym nic wspólnego.To modem odpowiada w jakiej technologi jest stworzony do pracy i w jakim akurat przebywasz zasięgu. Przejściówka jest tylko przejściówką.
Awatar użytkownika
canidy
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: canidy »

Większość używała przejściówek Ricoha, w tym również i ja. Działało bez problemu, ale z autopsji pamiętam, że niezależnie jaka i do czego jest to przejściówka to zwykle sporo z nią kłopotu. Ogólnie do PC powinno się kupować tylko na USB, bo po co komplikować sobie życie.
rewqqq

Post autor: rewqqq »

Używam takiej przejściówki RICOH z allegro za 49zł na moim PC.
Modem to globetrotter 3g HSDPA. Zero problemów z instalacją i działaniem.
Płyta główna gigabyte socket 939. Procesor athlon 64 3200+
Awatar użytkownika
vego21

Post autor: vego21 »

Ponieważ mój laptop wyzionął ducha zmuszony byłem zaopatrzyć się w przejściówkę PCMCIA do komputera stacjonarnego. Kupiłem na allegro PCI to PCMCIA Controller Card za 49zł. Korzystam z modemu Option Globetrotter EDGE i jedyne co musiałem zrobić to go zainatalować, przejściówkę instaluje winda.
Pozdro.
Knyaz-KV

Dziekuje bardzo wszystkim za wypowiedzi!
ODPOWIEDZ