Option Globetrotter UMTS/EDGE nie odbiera smsow w iplus m

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
krzysztof_wroclaw

Option Globetrotter UMTS/EDGE nie odbiera smsow w iplus m

Post autor: krzysztof_wroclaw »

Witam,
czy ktos z uzytkownikow forum korzysta z modemu option globetrotter UMTS/EDGE w iplusie ?
testowalem dwa egzemplarze tego modemu na kilku roznych kartach SIM i na wszystkich byl problem z ODBIERANIEM sms-ow.
Z aplikacji iplus manager mozna wysylac i odbierac sms-y. Problem jest tylko z tym, ze ta aplikacja nie odczytuje sms-ow przychodzacych do karty.
Wyglada to tak:
-z aplikacji i plus manager wysylam smsa na telefon komorkowy
-odbieram tego sms-a na telefonie i odpisuje na niego.
-na telefon dostaje POTWIERDZENIE dostarczenia sms-a (czyli, ze wedlug sieci plus moj sms dotarl do modemu i powinien byc do odczytania w aplikacji iplus manager
- na modem NIC jednak nie dociera. Aplikacja nie wyswietla zadnego otrzymanego smsa (a nadawca otrzymal potwierdzenie, ze sms dotarl do modemu)
"zaginiony" sms dociera do karty sim (tej, ktora byla w modemie globetrotter) dopiero jak sie ta karte sim wsadzi do normalnego telefonu

pod 601 101 101 nie maja pojecia co jest przyczyna tego bledu (albo pojecie maja i tradycyjnie dla plusa klienta maja gleboko..)
instalacje, resinstalacje aplikacji iplus manager 1.2. instalacje i deinstalacjie sterownikow nie pomagaja. dzial dezinformacji reklamacyjnej plusa zwala wine na bledne aplikacje (oczywiscie nie bledne aplikacje w modemie i nie blednie napisany iplus manager) i zaleca oddac modem do "ekspertyzy"

czy ktos jeszcze probowal wysylac i odbierac smsy z aplikacji iplus manager przy modemie option globetrtotter UMTS /EDGE?
Ciekaw jestem czy to u kogos dziala ?

z gory dzieki za informacje na ten temat.
wb1024

Problemy z iPlus

Post autor: wb1024 »

To standard w PlusGSM, że jeżeli sprawa jest trochę trudniejsza i sam sobie nie porawdzisz, to nikt inny Ci nie poradzi.

U od samego początku nie mogę połączyć się przez GPRS. UMTS działa dobrze (mam Option Globetrotter UMTS/EDGE). Godziny spędziłem na rozmowach z konsultantami. Modem był w naprawie, gdzie nie stwierdzono żadnych usterek. Wymieniłem SIM na inny (z 93 05 xxx na 93 04 xxx). I dalej nic.

Jak nie usuną karty z sieci (nie zresetują ustawień), to czasami nawet nie chce się zalogować do sieci. A jak się zaloguje, to gdy brak czegoś innego niż GPRS, połączenie czasami nawiąże ale nawet numerów IP nie mogę wypingować.

Do tego przed połączenie mogę mieć pełny zakres, zaraz po połączeniu spada on nagle do zera.

Jak ktoś coś wie, co z tym zrobić, to bardzo proszę o odpowiedź na [email protected]

Z góry dziękuję. Wojtek.
ODPOWIEDZ