Orange free i problem z samoistnym rozlanczaniem. Co robic ?

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
kacper1984
Początkujący użytkownik forum

Orange free i problem z samoistnym rozlanczaniem. Co robic ?

Post autor: kacper1984 »

Witam
Jestem nowym urzytkownikiem ORANGE FREE. Karte mam GlobeTrotter z antena wzmacniajaca. Problem mam taki ze mimo posiadania 90% zasiegu w EDGU czesto bywa tak ze internet sie rozlacza i musze ponownie restartowac komputer zeby sie polaczyc. Bywa tak ze zasieg jest ale wszytsko pada, predkosc w ogole nie idzie i musze restarowac komputer. Przeinstalowalem windowsa ale dalej jest tak samo :( Nie wiem czego to moze byc wina. Czy spotkal sie juz ktos z czyms takim podbnym i jak sobie dal rade ? HELP !
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez kacper1984, łącznie zmieniany 1 raz.
przewaks
Stary wyga bezprzewodowy

Re: Orange free i problem z samoistnym rozlanczaniem. Co robic ?

Post autor: przewaks »

Takie problemy niestety czasem się zdarzają. Mogą być spowodowane zbyt dużym obciążeniem nadajnika, z którego korzystasz bowiem rozmowy głosowe mają priorytet nad transmisją danych. Proponuję sprawdzić połączenie w innym miejscu miasta. Ewentualnie można oddać modem do serwisu ale to raczej nie jego wina (no chyba, że w innej lokalizacji objawy będą identyczne). Zakładam, że skoro przeinstalowałeś system, jest on wolny od wszelkich wirusów/trojanów/spyware etc.
Jeśli Internet, to tylko w Play, jeśli telefon, to tylko w Orange
kacper1984
Początkujący użytkownik forum

Post autor: kacper1984 »

Chyba to co ,mówisz sie sprawdza. W dzien nie moge posiedziec duzej niz 10 minut w necie zebym nie musial go restartowac. Czesto sam sie rozlacza srednio w VOLUME nie osiagam nawet 1mb. Natomiast w nocy smiga duzo lepiej, volume siega 7-8 mb po czym juz dalej nie idze. Ale mam pytanie czy to normlane ? Czy ja podpisujac umowe z firma zakladajaca mi orange zgodzilem sie na ...... taryfe nocna :szok: Na razie 60 zł miesiecznie w plecy .Czy wymiana modemu cos by dala ? Bo zarywanie nocy chyba mija sie z celem. Co mi radzicie ? prosze o kontakt na priv te osoby ktore mialy badz maja podbny porblem do mojego

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez kacper1984, łącznie zmieniany 1 raz.
Corpose
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Corpose »

Nowy modem Ci raczej nie pomoże. A zamiast resetować kompa, próbowałeś zresetować modem? U mnie to pomaga (wyjmuję go z kompa i ponownie wkładam).
Chlebem się nie najesz, gdy się z drugim nie podzielisz!
przewaks
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: przewaks »

Można alternatywnie poszukać innego nadajnika w Twojej okolicy, kupić antenę kierunkową i sprawdzić jak wówczas by to działało.
Jeśli Internet, to tylko w Play, jeśli telefon, to tylko w Orange
ODPOWIEDZ