Prośba o poradę - budowa prostej sieci opartej o WiFi

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
przewaks
Stary wyga bezprzewodowy

Prośba o poradę - budowa prostej sieci opartej o WiFi

Post autor: przewaks »

Mam taki problem. Stoi przede mną zadanie stworzenia sieci z dostępem do Internetu. Nie ma w tym niby nic trudnego. Problem jednak z odpowiednim doborem sprzętu i tu moja gorąca prośba o pomoc.
Już tłumaczę o co chodzi i jakby to miało wszystko wyglądać.

Schematyczna budowa sieci:
INTERNET---modem/router---switch (3 podłączone komputery)---AP - - - - - - AP---switch (5 komputerów)

--- połączenie kablem
- - - połączenie WIFI

Chodzi najogólniej o to, że potrzebuję połączyć bezprzewodowo 2 oddalone od siebie o ok. 20 metrów pomieszczenia. Całość chciałbym oprzeć na urządzeniach Linksysa (lub ewentualnie innej firmy - jakiej?). Problem w tym jakie AP dobrać aby możliwe było stworzenie "bezprzewodowego mostu" i to zabezpieczonego najlepiej WPA/WPA2. Dobrze by też było gdyby w międzyczasie dodatkowe np. laptopy mogły mieć dostęp do sieci.

Będę wdzięczny znawcom routerów i AP za kokretną odpowiedź :)
Jeśli Internet, to tylko w Play, jeśli telefon, to tylko w Orange
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Re: Prośba o poradę - budowa prostej sieci opartej o WiFi

Post autor: zDaleKi »

Jaki to będzie operator? pytam, bo nie wiem dlaczego chcesz mieć modem +router.
Ja bym chyba jednak sugerował osobno modem, bo to będzie moim zdaniem bardziej uniwersalne w razie zmiany operatora. natomiast zestaw: router---switch (3 podłączone komputery)---AP, tu bym proponował LinkSysa WRT54GL.
Natomiast jako drugie AP w funkcji APC np. WAP54G-EU.

EDIT:
Obydwa mają odłączane anteny, wiec w razie problemu będziesz mógł dokupić anteny zewnętrzne, ale sądzę, że 20m spokojnie na standardowych pójdzie. Tylko nie wiem w jakich pomieszczeniach chcesz tego używać? "Mocno żelbetonowych"?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

przewaks pisze:NTERNET---modem/router
jaki internet??? neostrada/dsl/stałe łacze od ISP(po rj45)/stałe łącze po WiFi/czy coś innego

Uściślij proszę
Nie pomagam na PW!
przewaks
Stary wyga bezprzewodowy

Z tego co się orientuję, ma to być Neostrada/DSL. Oczywiście, nie upieram się przy modemie zintegrowanym z routerem. Jaki jednak modem wybrać (niezbyt drogi i dostępny w sklepach bo transakcje poprzez Allegro nie wchodzą w grę)?
BliSki pisze:atomiast zestaw: router---switch (3 podłączone komputery)---AP, tu bym proponował LinkSysa WRT54GL
Tak, też o czymś takim myślałem :) W razie czego, jeśli zajdzie taka potrzeba, zawsze switcha można dokupić i podłączyć.
BliSki pisze:Natomiast jako drugie AP w funkcji APC np. WAP54G-EU.
A czy takie rozwiązanie obsłuży WPA/WPA2? No i czy nie będzie to wymagało wgrania np. Tomato? Zdaję sobie sprawę, że alternatywny soft jest lepszy ale w tym akurat wypadku chciałbym zostać przy oryginalnym no chyba, że będzie to konieczność. Pytam, bo w Tomato nie siedziałem zabardzo i nie do końca się orientuję w jego możliwościach.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

przewaks pisze:Jaki jednak modem wybrać
Modem musi zapewnić Ci usługodawca i musi mieć wyjście LANowskie, czyli na RJ45.
Ale jak piszesz, że będzie to jakieś Neo, to zapewne będą chcieli wcisnąć na USB.
Ja jak już pisałem jestem za tym aby modem było osobno, wtedy bardzo łatwo zmienić operatora np z nesotrady na kablówkę itd. A tak jak masz modem w routerze, to już kablówki nie podłączysz.
przewaks pisze:W razie czego, jeśli zajdzie taka potrzeba, zawsze switcha można dokupić i podłączyć
Dokładnie. Masz tam już 4 porty w standardzie, jak będziesz potrzebował więcej, to dokupisz switcha i już. teraz potrzebujesz jak pisałeś 3.
przewaks pisze:czy takie rozwiązanie obsłuży WPA/WPA2
Z tego co wiem, to obydwa mają WPA2, wiec musi działać.
przewaks pisze:czy nie będzie to wymagało wgrania np. Tomato
Tomato do routerka nie jest tu konieczne, bo wszystko co potrzebujesz tam masz.

No chyba, że będziesz chciał sterować poziomem mocy na routerku... ;)
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
przewaks
Stary wyga bezprzewodowy

Dzięki za pomoc.
BliSki pisze:Modem musi zapewnić Ci usługodawca (...) Ale jak piszesz, że będzie to jakieś Neo, to zapewne będą chcieli wcisnąć na USB.
Tak zapewne będzie o ile nawet już nie jest :D Nadal więc pozostaje kwestia wyboru jakiegoś modemu więc byłbym wdzięczny za ewentualne rady w tym zakresie. Na Allegro patrzyłem, że można kupić modemy ADSL D-Linka ale zastanawiam sie czy to jest dobry sprzęt czy też może lepiej czegoś innego szukać.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Tak na prawde w roli modemu moze dzialac dowolny router z mozliwoscia ustawienia trybu Bridge, a takie cos mozna kupic za grosze (najlepiej bez wbudowanego switcha).
Jesli chodzi o same modemy to tutaj jest kilka wymienionych: http://neostrada.info/modemy.php
Ja osobiscie do D-Linka podchodze z dystansem, ale rzesze zwolennikow twierdza inaczej :mrgreen: Zreszta sam modem DSL z ethernetem (nie-USB) co raz ciezej dostac.
przewaks
Stary wyga bezprzewodowy

Jo_gurt pisze:dowolny router z mozliwoscia ustawienia trybu Bridge
Czyli jaki :?: Bo ja się nie spotkałem z takim routerem. Ostatecznie kupię router z wbudowanym modemem bo z tego co się dowiedziałem, to z Neostrady raczej się nie zrezygnuje, co najwyżej zamieni na DSL-a. A chyba router z modemem ADSL będzie się nadawał do DSL tp?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

przewaks pisze:A chyba router z modemem ADSL będzie się nadawał do DSL tp?
Tak, TP innego DSL'a poza ADSLem nie oferuje. Szumnie nazwany InternetDSL jest też zwykłym ADSLem niestety.
przewaks pisze:Czyli jaki :?: Bo ja się nie spotkałem z takim routerem.
Ciekawe, bo np Linksys WAG200 czy Planet ADE4000 miały taką możliwość. Podejrzewam, że to dość standardowa fukncja.
http://www.linksys.com/ui/files/WAG200G ... /Setup.htm (encapsulation: Bridged Mode Only)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

przewaks pisze:co najwyżej zamieni na DSL-a. A chyba router z modemem ADSL będzie się nadawał do DSL tp?
nie bedzie pasował, do DSLa tpsa daje własny modem z wyjściem rj45 dlatego albo od razu zmień na DSLa i kup router kablowy.

Do neo możesz kupić router(WiFi) z modemem za 150-200zł a po przejściu na DSLa zmienić (ten od neo sprzedać) na inny z wejściem rj45

albo najprościej kupić najtańszy router kablowy do neostrady (np.TP-link TD 8840, około 90-100zł) i do tego Acces Point a po przejściu na DSLa zmienić tylko router (podobna cena)

Rozwiązań wiele, trudno wybrać najlepsze
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

wojteks pisze:zmień na DSLa i kup router kablowy.
router kablowy? A co kablowka ma do DSLa? :zdziwko: DSL to DSL, jest linia telefoniczna i jest RJ11
Byl okres taki ze TP dawalo login i haselko dla uslugi, a teraz (chyba) nie bardzo chce dawac - z tym moze byc problem jesli chodzi o swoj sprzet. Ale nie wiem czy ichnie urzadzonko NATuje standardowo?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

napisałem kablowy w sensie wejścia WAN jako gniazdo RJ45 do skrętki bo usługa DSL (ze stałym IP publicznym) z tpsa jest zakończona modemem z gniazdkiem rj45, nie ma możliwości podłączenia własnego modemu. Tpsa kasuje za włączenie jakichkolwiek dodatkowych usług na modemie więc najrozsądniej mieć własny router (można porty przekierowywać itp.)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

wojteks pisze:z tpsa jest zakończona modemem z gniazdkiem rj45, nie ma możliwości podłączenia własnego modemu. Tpsa kasuje za włączenie jakichkolwiek dodatkowych usług na modemie więc najrozsądniej mieć własny router (można porty przekierowywać itp.)
Tak, piszemy o tym samym ;P Tzn ten modem od tepsy jest tez zwyklym routerem z modemem ADSL, z checia za odpowiednia oplata wlacza NAT i inne takie, ale po co to komu jak latwiej i taniej podlaczyc wlasny router =P
przewaks
Stary wyga bezprzewodowy

Zastanawia mnie tylko 1 rzecz. Skoro TPSA daje modem ADSL, który jest też routerem, to dlaczego właściwie nie mogę podłączyć własnego routera z modemem? Przecież oni nie są chyba w stanie sprawdzić co jest podłączone? Co innego w przypadku np. sieci TV kablowej ale i tu teoretycznie istnieje możliwość podłączenia własnego modemu kablowego jeśli go ktoś posiada na własność - trzeba tylko podać jego dane (MAC, S/N itp.).
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

przewaks pisze:to dlaczego właściwie nie mogę podłączyć własnego routera z modemem? Przecież oni nie są chyba w stanie sprawdzić co jest podłączone?
nie bo nie, nie chcą mieć problemów z konfiguracją/kontrolą parametrów a za dodatkowe funkcje (NAT, firewall itp.) skasują gotówkę.

Sprawdza się łatwo co jest podłączone po MAC adresie (nie sklonujesz bo nie wiesz na jaki),
łatwiej w kablówce coś własnego podłączyć bo to zwykły router z wejściem WAN RJ45 i bez problemu MAC sklonujesz z PCta.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Dokladnie, najlepiej nie kombinowac wtedy i uzyc ich modemu a do niego podlaczyc swoj router dopiero.
ODPOWIEDZ