nadajniki, ale jedno co mnie dziwi, jest to że nadajnik HSDPA jest ode mnie oddalony jakies 1,5 km , a mój modemik łapie marne 3G .przy komendzie AT+CSQ wartość wynosi max 2,99 . Pewnie modem mój łapie 3G z bardzo daleka, że zasięg jest tak niski

Moderator: Moderatorzy
No jasna sprawa że jak wymusze to będzie 3G, ale dalej zasięg 3G jest lichy.Ale Mi chodzi o to, jak wymusić połączenie z konkretnym BTs.[/b]Jaco pisze:Jeśli to modem z możliwością wymuszenia 3G to je wystarczy uruchomić na modemie.Jedyna wada takiego sposobu to jeśli zasięg 3G będzie zanikał to modem będzie się rozłączał nie mając możliwości przełączenia się na EDGE przykładowo.
To są tylko parametry że odbierasz z tego nadajnika sygnał HSDPA i aby połączyć się z tym nadajnikiem musisz zaopatrzyć się w antenę tylko dla HSDPA na częstotliwość 2100 i skierować ja na ten nadajnik. Zablokować w modemie możliwość przełączania się na inne częstotliwości.paolo997 pisze:CHCE WIEDZIEĆ JAK SIĘ POŁĄCZYĆ Z KONKRETNYM BTS'EM NA PODSTAWIE CID I LAC.
Jedynym sposobem w przypadku UMTS/HSDPA jest antena kierunkowa+szczęście. W technokogi gprs/EDGE możliwe jest programowe wybieranie poszczególnych BTS-ów za pomocą netmonitora w telefonach Nokia. Być może dla najnowszych Noki przewidziana została taka opcja, ale my tego nie wiemy, bo nie odkryto jeszcze do nich netmonitorów.paolo997 pisze:JESZCZE RAZ NAPISZE: CHCE WIEDZIEĆ JAK SIĘ POŁĄCZYĆ Z KONKRETNYM BTS'EM NA PODSTAWIE CID I LAC. A NIE CHCE WYMUSZAĆ POŁĄCZEŃ!