Problem z graniem na radiówce

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
majkel142
Początkujący użytkownik forum

Problem z graniem na radiówce

Post autor: majkel142 »

Witam wszystkich. Jest to pierwszy mój post na tym forum więc jakbym się gdzieś pomylił to prosze mnie nie zjechać.

Mam problem z moim internetem radiowym. Mianowicie chodzi mi konkretnie o granie przez sieć w gre Star Wars Jedi Knight: Jedi Academy. Szczerze powiedziawszy posunołem się do wszystkiego aby ta gra chodziła mi bez lagów. Pierwsze co zrobiłem to kupiłem orginał, ale to nic nie dało. Jestem w sieci LAN i parametry mojego łącza nie spadają poniżej 512kb/s. Czasem dochodzi nawet do 2mb/s, co prawda żadko ale się zdaża. Sprawdzałem internet w różne sposoby. Między innymi na stronie TP gdzie zrobiłem pomiar łącza. Dlaczego na TP? Ponieważ mój administrator posiada neostrade 4mb którą rozdziela na innych użytkowników drogą radiową. Ja mam do jego domu jakieś 500 m więc w sumie nie tak daleko - brak drzew, 0 przeszkód, praktycznie widze jego dom. Najlepsze jest to że inne gry w miare płynnie chodzą kiedy gram przez internet, ale nie ta. Sprawdzałem pingi na onecie i nie przekraczają one 100ms. Komputer mam dość słaby bo procek do celeron 2.0 a pamięć kingstona 512mb. Może to wina karty sieciowej która jest zintegrowana z płytą główną? U góry na strychu mam satelite oraz taką jakby tube (admin na to chyba parabola mówił) i jest ona długa na 40 cm.. coś takiego. Podobno przy takim połączeniu sygnał jest bardzo mocny.. no ale cóż..niestety. Co lepsze.. kiedy ściągam programy np z www.pliki.pl to mój transfer nie spada poniżej 40kb/s czasem nawet jest 300kb/s ale co z tego jak i tak gra mi laguje. Myślałem że może wysyłanie jest do bani.. ale na teście TP wysyłanie wychodzi "bardzo dobrze" W tej grze nie gram na zagranicznych serverach lecz na polskich np z pifpafa. Dlatego kompletnie nie rozumiem co może być. Dodam jeszcze że wcześniej grałem w tą gre przez Neostrade ale niestety przeprowadziłem się i jestem skazany na radiówke. Przez nią strony otwierają się bez zarzutów - nawet szybciej niż przy neo 512. Jestem bardzo zadowolony z niej jeżeli chodzi o prace przy stronkach ale gra wymięka. Proszę o wszelaką pomoc.

P.S mój modem czy AP nie znam sie na tym zbyt dobrze jest firmy PLANET. To jest taka skrzynka w do której wchodzi kabel anteny a z boku jest wejście pod kabel Enthernet który przez kabel jest podpięty pod karte sieciową.

Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi.
Awatar użytkownika
Borg
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: Problem z graniem na radiówce

Post autor: Borg »

Witamy na forum.

Tuba to antena typu yagi pewnie.
Poza tym nie ma Neostrady 4 MB a nawet gdyby była to nie można jej dzielić poza lokal bo to nie zgodne z regulaminem :hyhy: .
Jeżeli inne gry chodzą płynnie to nie wina wifi - jeżeli to nie wina wifi to raczej nie to forum. Jeżeli masz oryginał to zwróć się do producenta/wydawcy. Zbyt słaba konfiguracja też może lagować - próbowałeś zagrać na najniższych detalach ?
Jeżeli dalej upierasz się że winna jest sieć to najprościej wziąć komputer do kogoś znajomego podłączonego do innej sieci i tam sprawdzić. Jeżeli na innej sieci będzie dobrze działać - musisz naciskać admina być może zablokował Ci jakieś porty albo ustawił na niskim priorytecie.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Ewentualnie routing do danego serwera jest po prostu kiepski. Sprawdzales pingi bezposrednio na serwer? Zobacz tez traceroute do serwera, moze ci idzie gdzies na okolo polski najpierw.
majkel142

próbowałem grać na najniższych detalach ale to nic nie dało... grałem wcześniej na neo bo miałem ją jeszcze kilka miechów temu.. ale teraz mam radiówke. Admin powiedział że wszystkie porty mam odblokowane. Co do tego by sprawdzić wersje że możliwe że jest słabsza to nie ma różnicy bo grałem na niej jak miałem neo i jest to wina czegoś innego. Poza tym na pudełku z tyłu wymaganiach gry Jedi Academy jest napisane że internet może być LAN/Internet. Ja mam LAN więc nie powinno być problemu. Rozumiem jakby to było tak że mi słabo strony chodzą a ściąganie z nich mam poprostu denne. Ale tak nie jest.. wszystko jest na najwyższym poziomie tylko nie gra. U mnie to wygląda tak że mam gniazdko w ścianie. TAm idzie do niego kabel z mojej zintegrowanej karty sieciowej i tym gniazdkiem idzie kabel w ścianie na strych gdzie mam APeka. Tam od niego wychodzi czarny kabel do anteny i rzecz jasna kabel Internetowy do mojego kompa. Wcześniej miałem to wszystko połączone jeszcze ze switchem Dell'a 10/100 Fast Enthernet ale postanowiłem go odłączyć bo nie musze dzielić sygnału gdyż mam tylko 1 komp. zastanawiam się tylko co mam zrobić. Czy zmienić karte sieciową która jako zintergrowana o nazwie Intel(R)PRO/100 VE Network Connection, poprostu nie wyciąga, czy może jest to wina tego że radiówka bardziej obciąża kompa niż kablowa sieć i poprostu mój Celeron 2.0 wymięka. Zrobiłem tyle testów że chyba tylko to pozostaje. Ale pytam tutaj bo może jest jeszcze coś czego nie wiem. Nie będe kupywać jakiejś lepszej karty sieciowej np za 50 zł wiedząc że to nic nie da a rozwiązanie idze w inną strone. NAwet ostatanio zmieniłem połączenie na 100Mbps/Full Duplex bo też czytałem że tak trzeba ale i tak to nic nie daje.. prosze was... może jednak coś wymyślicie bo musze żyć z tym netem jeszcze przez 2 lata(bo neo dopiero wtedy do mnie dojdzie) a nie chce siedzieć cały czas na serverze z myślą że sobie pograć nie moge przez głupie lagi które jak wejde na server wachają się między 50 a 700. Co do sprawdzenia pingu bezpośrednio to nie wiem czy o to CI chodzi ale przed wejściem zawsze sprawdzam na x-fire jaki jest ping na servie. ale to na jedno wychodzi bo raz klikne jest 50 a potem klikne za 3 sekundy i jest 300. Poprostu nie wiem co jest...
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

majkel142 pisze:Poza tym na pudełku z tyłu wymaganiach gry Jedi Academy jest napisane że internet może być LAN/Internet. Ja mam LAN więc nie powinno być problemu.
To akurat nic nie znaczy. Tzn Internet znaczy ze sa publiczne serwery a LAN znaczy, ze mozesz pograc z kuplami po sieci.
majkel142 pisze:Czy zmienić karte sieciową która jako zintergrowana o nazwie Intel(R)PRO/100 VE Network Connection, poprostu nie wyciąga, czy może jest to wina tego że radiówka bardziej obciąża kompa niż kablowa sieć i poprostu mój Celeron 2.0 wymięka.
Ani jedno ani drugie. Sieciowka pracuje zawsze tak samo a jej obciazenie zalezy tylko i wylacznie od ilosci przesylanych danych. Caly "narzut" roboty zwiazany z radiem jest robiony przez APka. Zreszta samo pasmo do gry jest raczej malo wykorzystywane.
majkel142 pisze:nie wiem czy o to CI chodzi ale przed wejściem zawsze sprawdzam na x-fire jaki jest ping na servie.
Chodzi mi o tego zwyklego windowsowego pinga w cmd

Jak dla mnie to po prostu siec jest gdzies przypchana.Albo u twojego ISPa, albo u jego ISPa albo gdziekolwiek po drodze. Niestety z czyms takim bardzo ciezko sobie poradzic. Spytaj czy twoj ISP moze ci skonfigurowac jakis QoS dla tej gry konkretnej, chociaz to tez moze nic nie pomoc.
Awatar użytkownika
Borg
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Borg »

majkel142, pomyśl logicznie jeżeli inne gry w trybie sieciowym Ci dobrze działają, pliki się ściągają dobrze,strony www też, p2p działa, to raczej mało prawdopodobna wina karty sieciowej.

Ping do serwera sprawdzisz wpisując "ping adres ip serwera", to że miałeś kilka "miechów" temu Neo nic nie rozwiązuje, sprawdź teraz, być może coś nie tak jest z serwerami tej gry. Nie chcesz tachać komputera to weź idź do admina z tą grą, niech na swoim komputerze zainstaluje.
majkel142

Sprawdziłem przez cmd windowsa.. i owszem. ping bardzo wysoki.. INENTYCZNY jak ten jaki mam podczas gry.. wachania między 100 a 500.. tutaj się zgodzę.. a więc co to może być?? zablokowane porty?? na tescie onetu wyszedł mi ping poniżej 100 a przy sprawdzeniu na server wychodzi duuużo ponad 100. A więc co to może być?? Pytałem informatyków i powiedzieli że nie mają bladego pojęcia bo gdyby admin zablokował mi porty to bym się nawet na ten serv nie dostał.. a tak na wszystkie servy się dostaje.. ale ping okropny...
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

majkel142 pisze:zablokowane porty??
nie! blokowanie portow nie ma wplywu na ping
majkel142 pisze:na tescie onetu wyszedł mi ping poniżej 100 a przy sprawdzeniu na server wychodzi duuużo ponad 100.
brak zwiazku miedzy jednym i drugim :P

pogodz sie z tym - masz kiepska trase do serwera :/
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Może też być tak, że ISP (dostawca) kolejkuje cały ruch do internetu i akurat Twoja gra spada w ostatnią kolejkę (tak jak p2p).

Idź do dostawcy i porozmawiaj z nim o tej konkretnej grze, może coś poradzi.
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ