witam wszystkich
problem polega na tym że chcę w mieszkaniu mieć sieć bezprzewodową (po przeczytaniu waszych postów już wiem że trzeba kupić router z adsl) ale co z przesłaniem tego neta na odległość 100m do mieszkania gdzie dość często bywam i też by się przydało pośmigać po necie.
w drugim mieszkaniu będzie to ten sam laptop co w pierwszym jedynie odległość jest barierą
czy np standardowy router ma taki zasięg czy trzeba dokupić do niego antenę czy coś w tym stylu sam nie wiem.czy antena musi być w miejscu rozdziału neta czy w miejscu odbioru (lapek ma wbudowane wifi)
Pomóżcie mi rozwiązać ten problem
myślałem o linksys bo podobno są dobre tylko który model?
net24+wifi+odległość100m
Moderator: Moderatorzy
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: net24+wifi+odległość100m
a jaką sieć masz w tej chwili??? bo router z wejściem rj11 (adsl) dla linii telefonicznej jest potrzebny do usługi Neostrada lub podobnej, do usługi DSL lub podobnej potrzeba router z wejściem rj45 (na skrętkę, ethernet, czy jak tam zwać)aciu10 pisze:po przeczytaniu waszych postów już wiem że trzeba kupić router z adsl
Na 100m powinna wystarczyć jakaś antena panelowa jak nie ma za dużo ścian a nawet antena od routera/AP jakby była otwarta przestrzeń, tego nie da się prosto określić.
Nie pomagam na PW!
teraz mam net24 przez speedtouch 330 do lapa przez usb
ale jaki router kupić aby dało sie w razie czego wzmocnić sygnał wymieniając antenkę lub jakaś inna opcja i czy jak wymienię antenę to w drugim mieszkaniu lapek spokojnie złapie
ale jaki router kupić aby dało sie w razie czego wzmocnić sygnał wymieniając antenkę lub jakaś inna opcja i czy jak wymienię antenę to w drugim mieszkaniu lapek spokojnie złapie
- wojteks
- *** Administrator ***
Na przykład router/modem z odłączaną antenką (można podłączyć inną na RP-SMA)
http://allegro.pl/item281545802_netgear ... 2lata.html
lub dowolny inny ale musi mieć modem adsl i odłączaną antenę
http://allegro.pl/item281545802_netgear ... 2lata.html
lub dowolny inny ale musi mieć modem adsl i odłączaną antenę
Nie pomagam na PW!
stosunek ceny do jakości wydaje się niezły
netgear może da rade
dzięki za info poczytam jeszcze na forach o tym netgear
netgear może da rade
dzięki za info poczytam jeszcze na forach o tym netgear