czy warto dokupic antene do modemu gprs
Moderator: Moderatorzy
czy warto dokupic antene do modemu gprs
Obecnie naswoim modemie ememsurf mam cztery z pieciu kresek zasiegu
polaczenie w miare stabilne ale nieraz zrywa.srednia predkosc to okolo 40kb/s . czy warto zainwestowac w antene ?czy bedzie szybciej
polaczenie w miare stabilne ale nieraz zrywa.srednia predkosc to okolo 40kb/s . czy warto zainwestowac w antene ?czy bedzie szybciej
- sardo nunspa
- Stary wyga bezprzewodowy
niu kupuj
Mam gc75 w stacjonarnym PC na adapterze Ricoha, stoi to w takim miejscu ze było zero zasiegu na standardowej antence. dokupilem taki ogonek za 70zl zrobily sie dwie kreski,potem dokupiłem najwiekszą antene kierunkową jaka była na allegro i 10 metrów kabla - 4kreski(na pięć). Preztestowałem wszyskie sieci Era zdychała po jakichś 10 minutach( radio disabled, ani sie połaczyc, ani rozłączyc nie mogłem- dead lock totalny, a kreski miała 3)
. Pozostałe miały po 4 kreski i szły ładnie. Wybrałem iPlusa, jestem glad. Nie widze różnicy między 4 a 2 kreskami. Też mi czasem zrywa na 1-3sek i nic złego z tego nie wynika. 

Latka lecą...
- dreamoftheviper
- Stały użytkownik forum
Re: czy warto dokupic antene do modemu gprs
Antena kierunkowa zawsze poprawia predkosc i zasieg modemu tylko musisz ja odpowiednio skierowac na BTSa z EDGE pod warunkiem ze twoj modem obsluguje EDGE powinno pomoc.
-
- Stały użytkownik forum
obok modemu mam kabel do anteny tv która jest na balkonie, nie ma żadnego zasilacza ani wzmacniacza, nie narzekam na zasięg modemu ale czy dałoby coś jak bym zrobił rozgałęzienie i podłączył modem do anteny tv???
przypadkowo antena jest mniej więcej skierowana w okolice pobliskiego bts'a, czy koniecznie musiałaby to być wyłacznie specjalna antena???

ja juz tego probowałem z kierunkową i szerokopasmową anteną TV, z takim samym skutkiem - zanik sygnału. TV(45-850MHZ) i GSM(900 i1800MHZ) to jednak dwa różne światy. Proponuje kupić antenę kierunkową gsm, na allegro chodzą ponizej stówki. A jak Juz będziesz miał tę antenę to umieść ją możliwie daleko od telewizyjnej. Antena TV moze stłumić sygnał GSM, a antenka GSM moze powodować interferencje, co pogorszy jakość odbieranych kanałow TV
- klisza
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Drogi wr. Jeśli jest to modem GPRS to lepszego transferu już nie będzie. To jest teraz maksymalna prędkość łącza dla każdego użytkownika. Jeśli chcesz szybciej, to jedynie przez EDGE lub UMTS.wr pisze:Obecnie naswoim modemie ememsurf mam cztery z pieciu kresek zasiegu
- dreamoftheviper
- Stały użytkownik forum
Ale jesli Ci zrywa polaczenie to sporboj z antena skierowana na BTSA w twojej miejscowosci, nie powinno zrywac Ci polaczen i bedziesz mial zawsze 5 kresek zasiegu, ale lepiej kup modem z EDGE bedziesz bardziej zadowolony (bo EDGE juz sie tak szybko rozwija i bedzie wchodzil niedlugo w cala Polske tak jak GPRS ) Pozdrawiam