jak uzyskać lepsze połączenie???

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
wsnap
Początkujący użytkownik forum

jak uzyskać lepsze połączenie???

Post autor: wsnap »

Witam :) jestem tutaj nowy, o bezprzewodowym internecie mam bardzo małe pojęcie, dlatego też mam nadzieje, że ktoś z Was będzie mógł mi pomóc. Mój problem wygląda następująco: mieszkam 30-40 metrów od Instytutu Stosunków Międzynarodowych UMK w Toruniu. Na naszym uniwerku istnieje sieć eduroam, z której studenci mogą bezpłatnie korzystać. We wspomnianym wyżej instytucie znajduje sie jeden z nadajników, niestety, mój laptop łapie w domu bardzo słaby sygnał i to w dodatku w jednym miejscu ( co dziwne, wcale nie przy oknie, gdzie jest najbliżej ). moje pytanie jest następujące: jak mogę uzyskać lepsze połączenie? czy zakup karty takiejtakiej
bądź takiej alfa
umożliwi mi lepsze połączenie? Czytałem także ostatnio o routerach, które routingują sygnał radiowy, czy to może mi pomóc? Instalacja anteny na zewnątrz raczej odpada. Próbowałem sie czegokolwiek dowiedzieć od informatyków UMK, jednak nie są oni skłonni do pomocy. Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Re: jak uzyskać lepsze połączenie???

Post autor: zDaleKi »

Skoro masz laptopa, to zakładam, że chciałbyś wykorzystywać jego mobilność, czyli przemieszczać się z nim czasami po domu lub choćby poserfować w kanapie czy fotelu.
Zatem poczytaj to: > Dzielenie internetu radiowego WiFi na dwa i więcej komputerów <

Tych Twoich wynalazków na USB bym nie kupował, to drugie to zdecydowanie za drogie.
Tylko kupił Access Pointa i ustawił w tryb Client (ACP) i postawił tam gdzie jest najlepszy sygnał a dalej z APC już zwyczajną skrętką do notka. Lub jeżeli chcesz po WiFi to drugi AP lub router z WiFi.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
wsnap

hm...

cóż, zakupiłem dzisiaj access point Eidmax EW-7206APG. niestety, albo ja nie potrafię go skonfigurować (co jest całkiem możliwe przy zbyt dużej ilości nie zrozumiałych dla mnie pojęć-laik ze mnie:( ), albo jest zbyt słaby. Fakt faktem w jednym miejscu wyłapałem sieć eduroam, jednakże ap nie chcial się z nią połączyć:( czy ma to związek z tym, iz sieć ta jest zabezpieczona przez certyfikat i dodatkowy program, który identyfikuje kompa poprzez konto i hasło????) przeczytam sobie spokojnie zalecony przez Ciebie temat, może wtedy mnie oświeci... dzięki za informacje, pozdrawiam
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

wsnap pisze:czy ma to związek z tym, iz sieć ta jest zabezpieczona przez certyfikat i dodatkowy program, który identyfikuje kompa poprzez konto i hasło????
A to nie łaska było w I poście napisać!!!! to istotnie zmienia problem.

jaki program, jaki certyfikat, jakie konto/hasło (gdzie podawane w latopie?)
Nie pomagam na PW!
wsnap

ups... :(

cóż, przepraszam, nie pomyślałem o tym.... program to Secure W2 o nazwę konta i hasło pyta przy instalacji-następnie loguje się automatycznie, a certyfikat jest niezbędny do korzystania z wielu usług w sieci UMK, brak jego instalacji powoduje tylko ostrzeganie o otwieraniu bezpiecznych stron UMK. Może informacje, które pomogą rozwiązać ten problem są tutajtutaj .
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

"połączenia na: WEP/TKIP, z metodą uwierzytelniania EAP-TTLS" tego ustawienia prawdopodobnie nie ma w zakupionym AP. Najpierw było pytać a potem kupować.
Nie pomagam na PW!
wsnap

ze sprzętem to akurat nie problem, mogę oddać :) czy mógłbyś mi polecić odpowiedni sprzęt, który sprawdzi sie w tym przypadku, będę ogromnie wdzięczny :)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

niestety moja wiedza na to nie pozwala, nie spotkałem się jeszcze z siecią zabezpieczaną EAP-TTLS
Nie pomagam na PW!
wsnap

ok, rozumiem. Mimo wszystko dziękuję za pomoc. Przynajmniej moja wiedza troszkę się powiekszyła

[ Dodano: 2007-12-15, 21:42 ]
poszperałem troszkę w internecie, czy ten sprzęt się nadaje?link
Awatar użytkownika
MaxFM
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: MaxFM »

zerknij za TPLINK-TL-WA501G, obsluguje: WEP 64/128/152-bit,WPA,WPA2,TKIP,AES
ODPOWIEDZ