Nie moge podpiać klientów pod siec
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Nie moge podpiać klientów pod siec
Witam,
Potrzebuje pilnej pomocy. Ostatnio padła mi siec i wymienilem caly sprzet nadawczo odbiorczy na nowy. Mam ok 25 klientow podpietych na 2 antenach.
Problem jest na jednej z nich, mam wlaczone na AP szyfrowanie MAC i nie moge podlaczyc 2 klientow. Nie bylo by moze nic w tym dziwnego gdyby nie fakt ze wszyscy inni smigaja bez problemu. Sygnal u tych 2 klientow jest dobry, predzej chodzili bez problemu. Jeden jest podpiety n radiowce Ralink (choc tez probowalem przez D-link) a drugi przez AP.
Prosze tylko mi nie mowcie ze mam sprawdzic wpisane MAC-i bo to juz ze sto razy sprawdzalem i wpisywalem na nowo.
Bede wdzieczny za kazda pomoc i kazdy pomysl ktory pomoze mi rozwiazac ten problem.
Potrzebuje pilnej pomocy. Ostatnio padła mi siec i wymienilem caly sprzet nadawczo odbiorczy na nowy. Mam ok 25 klientow podpietych na 2 antenach.
Problem jest na jednej z nich, mam wlaczone na AP szyfrowanie MAC i nie moge podlaczyc 2 klientow. Nie bylo by moze nic w tym dziwnego gdyby nie fakt ze wszyscy inni smigaja bez problemu. Sygnal u tych 2 klientow jest dobry, predzej chodzili bez problemu. Jeden jest podpiety n radiowce Ralink (choc tez probowalem przez D-link) a drugi przez AP.
Prosze tylko mi nie mowcie ze mam sprawdzic wpisane MAC-i bo to juz ze sto razy sprawdzalem i wpisywalem na nowo.
Bede wdzieczny za kazda pomoc i kazdy pomysl ktory pomoze mi rozwiazac ten problem.
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Re: Nie moge podpiać klientów pod siec
Sprawdź czy na innym sprzęcie będzie u nich działać. Np. na innej karcie czy innym AP. Skoro u niech nie działa, to wskazuje na uszkodzenie sprzętu lub błąd w konfiguracji. Konfiguracje zakładamy że mają OK, bo tak to wynika po części z Twojego postu.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
-
Karte radiowa juz u tego jednego goscia wymienialem na swoją D-linka ktora w 100% jest sprawna, kazalem mu nawet sformatowac dysk w celu unikniecia podejrzenia jakiegos blokujacego wirusa czy w cos w tym stylu.
AP jeszcze nie wymienialem na innego ale chyba bede musial to uczynic bo jakos innego wyjscia nie widze. Ciekawe czy tylko na tym innym AP bedzie chodzic, ale to sie okaze jak to mowia w praniu...
AP jeszcze nie wymienialem na innego ale chyba bede musial to uczynic bo jakos innego wyjscia nie widze. Ciekawe czy tylko na tym innym AP bedzie chodzic, ale to sie okaze jak to mowia w praniu...
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zielony79, łącznie zmieniany 1 raz.
-
To niestety nic innego mi do głowy nie przychodzi. W tym kompie gdzie jest sieciówka spróbuj uruchomić kompa z płyty botowalnej z linuksem (np. płytą Live Ubuntu) bez instalacji tylko celem sprawdzenia, czy poprawnie zobaczy sieć.
A w drugim przypadku rozumiem, że AP jest poprawnie skonfigurowany jako APC, o MACa nie będę pytał, bo jak pisałeś są poprawne i na 100% jest podany MAC karty z kompa, który podpięty jest do tego APC? Bo może jest tak, że klient podał Ci MACa z AP, a powinien podać MACa karty LAN z kompa, bo APC jest przezroczyste pod tym względem.
A w drugim przypadku rozumiem, że AP jest poprawnie skonfigurowany jako APC, o MACa nie będę pytał, bo jak pisałeś są poprawne i na 100% jest podany MAC karty z kompa, który podpięty jest do tego APC? Bo może jest tak, że klient podał Ci MACa z AP, a powinien podać MACa karty LAN z kompa, bo APC jest przezroczyste pod tym względem.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
- wojteks
- *** Administrator ***
a czy Twoj laptop/komputer widzi sieć przez jego antenę, może antena padła (złączka sie uszkodziła, antena obróciła, opadła, zalała ją woda?) może masz szyfrowanie którego nie obsługują systemy operacyjne klientów. Podałeś za mało danych żeby jakąś rozsądną diagnozę postawić.zielony79 pisze:Karte radiowa juz u tego jednego goscia wymienialem na swoją D-linka ktora w 100% jest sprawna
Nie pomagam na PW!
-
Też dobre pytanie. Ale to mam nadzieję osoba, która jest ISP sprawdziła. Nawet mi to na myśl nie przyszło, że to mogłoby być nie sprawdzone.wojteks pisze:czy Twoj laptop/komputer widzi sieć przez jego antenę, może antena padła (złączka sie uszkodziła, antena obróciła, opadła, zalała ją woda?)

Dokładnie to samo mam na myśli.wojteks pisze:Podałeś za mało danych żeby jakąś rozsądną diagnozę postawić
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
- MaxFM
- Stary wyga bezprzewodowy
no nie do konca, z przezroczytych przychodzi mi na mysl tylko stary dlink 900. Inne tj. ovislink 5460 czy wszelkie sparklany, edki, blackap maja clonowanie MACów karty sieciowej. Mozna to nazwac przezroczystym. A np tplink WA501G ma stały i niezmienny MAC. Co do karty to nie wiem, trudno powiedziac. Ja zmieniłbym na taka jaka działa u innych.BliSki pisze:bo APC jest przezroczyste pod tym względem.
-
Nie wiem jeszcze jakie informacje mam podac, prosze mnie uswiadomic.
Na tych Ralinkach inni smigaja bez problemu a D-link tez chodzil bez problemu predzej.
Nie mam juz pojecia co moze byc bo probowalem u tego klienta z AP wymienic sprzet na inny (planet i Black Box) i ciagle nie moge uzyskac polaczenia. Przed awaria sieci smigalo bez problemu. Sygnal nie jest moze najlepszy ale jest wystarczajacy na podlaczenie go.
Na tych Ralinkach inni smigaja bez problemu a D-link tez chodzil bez problemu predzej.
Nie mam juz pojecia co moze byc bo probowalem u tego klienta z AP wymienic sprzet na inny (planet i Black Box) i ciagle nie moge uzyskac polaczenia. Przed awaria sieci smigalo bez problemu. Sygnal nie jest moze najlepszy ale jest wystarczajacy na podlaczenie go.
- wojteks
- *** Administrator ***
a na czym sprawdzasz ten sygnał? może jak sugerowałem wcześniej antena padła (czy wymieniałeś na inną). Co jest na bazie (dokładnie), co to znaczy :zielony79 pisze:Sygnal nie jest moze najlepszy ale jest wystarczajacy na podlaczenie go
co to za szyfrowanie bo nie znam takiego?zielony79 pisze:25 klientow podpietych na 2 antenach.
karta nie łączy się z AP czy nie ma internetu?zielony79 pisze:mam wlaczone na AP szyfrowanie MAC
przydzielasz IP po dhcp (wg MAC adresów) czy IP wpisywane z ręki a MAC tylko do autoryzacji na AP, może AP maskuje MAC adresy, może ..... wszystkiego nie zgadniemy
Nie pomagam na PW!