Czy to możliwe przeciążony nadajnik na wsi?

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
DatriX
Początkujący użytkownik forum

Czy to możliwe przeciążony nadajnik na wsi?

Post autor: DatriX »

Mieszkam na wsi, od ponad roku mam Orange Free z modemem ED77 to tej pory wszystko działało normalnie. Od ponad tygodnia net mi strasznie zamula w godzinach popołudniowych do północy(osobiscie sprawdzalem) najdziwniejsze jest to ze rano chodzi bardzo dobrze rezultaty pomiaru predkosci osiągam od 100 kb/s do 160 kb/s zaś wieczorem od 20 kb/s do 40 kb/s :cry: . Dzwonilem do BOKu to mi powiedzieli ze nic nie jest robione na nadajniku koło mnie i jedyną winą jest przeciążenie. Dodam że mieszkam 2-3 km od nadajnika i bardzo dobrze go widze.

[ Komentarz dodany przez: Jaco: 2007-12-16, 19:45 ]
Poprawa tytułu wątku.
[ Komentarz dodany przez: DatriX: 2007-12-16, 20:13 ]
moze sie troche źle wyraziłem "jedyną winą jest przeciążenie" dokladnie to mi powiedzieli:
-"Z tego co od Pana usłyszałem moge wywnioskować że przyczyną może być przeciążony nadajnik"
Ostatnio zmieniony 2007-12-16, 21:05 przez DatriX, łącznie zmieniany 4 razy.
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Re: Czy to możliwe przeciążony nadajnik na wsi?

Post autor: Jaco »

DatriX pisze:jedyną winą jest przeciążenie.
No i masz odpowiedź. Skoro rano dość dobrze działa tylko wieczorem robi problemy to właśnie jest obciążenie nadajnika.Jeśli używasz może anteny kierunkowej skieruj ją na inny nadajnik w twojej okolicy który może być mniej obciążony.
DatriX

no właśnie nie posiadam anteny... aha i zapomniałem dodac w ostatnim poście ze niekiedy transfer całkowicie zamiera na jakiś czas
Awatar użytkownika
Mikolaj211
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: Mikolaj211 »

Poszukaj na tej mapie nadajników w Twojej okolicy. Następnie, tak jak mówi kolega Jaco, kup antenę kierunkową i ustaw na jakiś inny nadajnik. Bo jeżeli to rzeczywiście przeciążenie sieci, to nic nie zrobisz innego... Jakbyś nie wiedział jaką antenę kupić - pisz do mnie :). Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Jaco

Mikolaj211 pisze:akbyś nie wiedział jaką antenę kupić - pisz do mnie
Lub skorzystaj z naszych porad: Jak wybrać antenę
DatriX

Obrazek
mapka z moim polożeniem(czerwony kwadrat) i otaczające go nadajniki
Jarek no.1

Post autor: Jarek no.1 »

Możesz próbować z jakąś anteną kierunkową wycelowaną w inny BTS, ale nie dam gwarancji że się poprawi.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

orange w okolicy ma niewiele BTSów więc wyboru prawie nie ma. Coraz więcej osób kupuje internet przez GSMy i nadajniki będą się zapychać (pierwszeństwo zawsze mają rozmowy głosowe)
Nie pomagam na PW!
DatriX

kolejne dni mijaja i internet dziala tak samo , gorzej niz po przycieciu predkosci...
A teraz moje pytanie : Czy jesli zadzwonilbym do BOKu opowiedzial zaistniala sytuacje to moglbym liczyc na obnizenie abonamentu w tym okresie rozliczeniowym?
Awatar użytkownika
Jaco

DatriX pisze:Czy jesli zadzwonilbym do BOKu opowiedzial zaistniala sytuacje to moglbym liczyc na obnizenie abonamentu w tym okresie rozliczeniowym?
Musiał byś to dobrze uzasadnić ale zbytnio na to bym nie liczył.Zawsze znajdą jakąś wymówkę.
ODPOWIEDZ