Yagi 19 i PLANET ( WL- U356A)

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
the_fect
Początkujący użytkownik forum

Yagi 19 i PLANET ( WL- U356A)

Post autor: the_fect »

witam

posiadalem od dluzszego czasu PLANET (WL-U356A) karte radiową , i odbieral mi WIFI ale slaby zasięg był. Postanowiłem zakupić do tego antene Antenekierunkową YAGI NCOMP 19 dBI / I dziwne troche jak dla mnie ale nie znajduje żadnych nadajników ( moze poza jednym )
Nie znam się na tym zabardzo , jestem ciemny w tych tematach . Może musze zmienić karte? Hm prosze o pomoc
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Re: Yagi 19 i PLANET ( WL- U356A)

Post autor: zDaleKi »

the_fect pisze:Postanowiłem zakupić do tego antene Antenekierunkową YAGI NCOMP 19 dBI / I dziwne troche jak dla mnie ale nie znajduje żadnych nadajników ( moze poza jednym )
Na początku pytanie: gdzie kupiłeś tę antenę?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
the_fect

Antene kupiłem w sklepie komputerowym NETCOMP.
zDaleKi

Przez chwilę pomyślałem, ze na Allegro. A te z allegro często są kiepskiej jakości.
Możesz zamieścić tu fotkę tej anteny?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

the_fect pisze:odbieral mi WIFI ale slaby zasięg był
na małej antence Ci odbierało? czy miałeś jakąś antenę i wymieniłeś na większą?

Takie anteny mają coś takiego jak polaryzacja pionowa/pozioma w zależności od zamontowania. Jak długi kabel masz przy niej? Czy wycelowałeś w kierunku nadajnika (bazy) z którego odbierałeś sygnał? Jaka jest odległość od nadajnika?
Nie pomagam na PW!
the_fect

wojteks pisze:
the_fect pisze:odbieral mi WIFI ale slaby zasięg był
na małej antence Ci odbierało? czy miałeś jakąś antenę i wymieniłeś na większą?

Takie anteny mają coś takiego jak polaryzacja pionowa/pozioma w zależności od zamontowania. Jak długi kabel masz przy niej? Czy wycelowałeś w kierunku nadajnika (bazy) z którego odbierałeś sygnał? Jaka jest odległość od nadajnika?

Odbieralo mi na temtej małej antence własnie. wymianiłem dopiero teraz na tą Yagi.

Kabel jest na 5m, antena była wykierowana w nadajnik , inni z mojego bloku a nawet piętra maję identyczne anteny z tego co widze i maję skierowane w tę stronę co ja, w takim razie musi im chodzić :/ nadajnik jest okolo 100 m

Ma jakieś znaczenie to że ta antena nie pasuje do tej karty? lub na odwrót?
A może chodzi tu o jakies sterowniki ? czy coś..

[ Dodano: 2007-12-22, 13:42 ]
BliSki pisze:Przez chwilę pomyślałem, ze na Allegro. A te z allegro często są kiepskiej jakości.
Możesz zamieścić tu fotkę tej anteny?

Obrazek

fotka ze strony sklepu
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

jak nadajnik jest 100m od Ciebie to trzeba było kupić antenę panelową np. coś takiego http://cyberbajt.pl/cyber.php?get=produkt,5

a to na 100m i tak za dużo, moim zdaniem masz za mocną antenę (albo uszkodzoną), jak jeszcze możesz to oddaj do sklepu albo wymień na panel (w tym sklepie nie mają paneli chyba).
Jeszcze sprawdź polaryzację (tam gdzieś będzie kreska na antenie z czoła jak masz pionowo daj poziomo albo odwrotnie).

Ta antena dla mnie to tak samo jakbyś na allegro kupił.
Nie pomagam na PW!
zDaleKi

wojteks pisze:moim zdaniem masz za mocną antenę (albo uszkodzoną)
Ja stawiam na uszkodzenie, np. kabla. Bo coś odebrać na niej powinno się dać ;)
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Awatar użytkownika
Borg
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Borg »

BliSki pisze: Ja stawiam na uszkodzenie, np. kabla. Bo coś odebrać na niej powinno się dać ;)
np. źle zarobiona końcówka :)

the_fect najprościej wziąć antenę i przetestować u kogoś innego, co do samej jakości czy będzie to allegro czy jakiś sklep komputerowy liczy się renoma producenta - ja nie słyszałem o netcomp więc różnie może być w środku.

ps. jeszcze jedna sprawa yagi to kierunkowa antena więc nie ma co się dziwić że może nie odbierać całej okolicy.
ODPOWIEDZ