Yagi 19 i PLANET ( WL- U356A)
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Yagi 19 i PLANET ( WL- U356A)
witam
posiadalem od dluzszego czasu PLANET (WL-U356A) karte radiową , i odbieral mi WIFI ale slaby zasięg był. Postanowiłem zakupić do tego antene Antenekierunkową YAGI NCOMP 19 dBI / I dziwne troche jak dla mnie ale nie znajduje żadnych nadajników ( moze poza jednym )
Nie znam się na tym zabardzo , jestem ciemny w tych tematach . Może musze zmienić karte? Hm prosze o pomoc
posiadalem od dluzszego czasu PLANET (WL-U356A) karte radiową , i odbieral mi WIFI ale slaby zasięg był. Postanowiłem zakupić do tego antene Antenekierunkową YAGI NCOMP 19 dBI / I dziwne troche jak dla mnie ale nie znajduje żadnych nadajników ( moze poza jednym )
Nie znam się na tym zabardzo , jestem ciemny w tych tematach . Może musze zmienić karte? Hm prosze o pomoc
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Re: Yagi 19 i PLANET ( WL- U356A)
Na początku pytanie: gdzie kupiłeś tę antenę?the_fect pisze:Postanowiłem zakupić do tego antene Antenekierunkową YAGI NCOMP 19 dBI / I dziwne troche jak dla mnie ale nie znajduje żadnych nadajników ( moze poza jednym )
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
-
Antene kupiłem w sklepie komputerowym NETCOMP.
-
Przez chwilę pomyślałem, ze na Allegro. A te z allegro często są kiepskiej jakości.
Możesz zamieścić tu fotkę tej anteny?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
- wojteks
- *** Administrator ***
na małej antence Ci odbierało? czy miałeś jakąś antenę i wymieniłeś na większą?the_fect pisze:odbieral mi WIFI ale slaby zasięg był
Takie anteny mają coś takiego jak polaryzacja pionowa/pozioma w zależności od zamontowania. Jak długi kabel masz przy niej? Czy wycelowałeś w kierunku nadajnika (bazy) z którego odbierałeś sygnał? Jaka jest odległość od nadajnika?
Nie pomagam na PW!
-
wojteks pisze:na małej antence Ci odbierało? czy miałeś jakąś antenę i wymieniłeś na większą?the_fect pisze:odbieral mi WIFI ale slaby zasięg był
Takie anteny mają coś takiego jak polaryzacja pionowa/pozioma w zależności od zamontowania. Jak długi kabel masz przy niej? Czy wycelowałeś w kierunku nadajnika (bazy) z którego odbierałeś sygnał? Jaka jest odległość od nadajnika?
Odbieralo mi na temtej małej antence własnie. wymianiłem dopiero teraz na tą Yagi.
Kabel jest na 5m, antena była wykierowana w nadajnik , inni z mojego bloku a nawet piętra maję identyczne anteny z tego co widze i maję skierowane w tę stronę co ja, w takim razie musi im chodzić

Ma jakieś znaczenie to że ta antena nie pasuje do tej karty? lub na odwrót?
A może chodzi tu o jakies sterowniki ? czy coś..
[ Dodano: 2007-12-22, 13:42 ]
BliSki pisze:Przez chwilę pomyślałem, ze na Allegro. A te z allegro często są kiepskiej jakości.

fotka ze strony sklepu
- wojteks
- *** Administrator ***
jak nadajnik jest 100m od Ciebie to trzeba było kupić antenę panelową np. coś takiego http://cyberbajt.pl/cyber.php?get=produkt,5
a to na 100m i tak za dużo, moim zdaniem masz za mocną antenę (albo uszkodzoną), jak jeszcze możesz to oddaj do sklepu albo wymień na panel (w tym sklepie nie mają paneli chyba).
Jeszcze sprawdź polaryzację (tam gdzieś będzie kreska na antenie z czoła jak masz pionowo daj poziomo albo odwrotnie).
Ta antena dla mnie to tak samo jakbyś na allegro kupił.
a to na 100m i tak za dużo, moim zdaniem masz za mocną antenę (albo uszkodzoną), jak jeszcze możesz to oddaj do sklepu albo wymień na panel (w tym sklepie nie mają paneli chyba).
Jeszcze sprawdź polaryzację (tam gdzieś będzie kreska na antenie z czoła jak masz pionowo daj poziomo albo odwrotnie).
Ta antena dla mnie to tak samo jakbyś na allegro kupił.
Nie pomagam na PW!
-
Ja stawiam na uszkodzenie, np. kabla. Bo coś odebrać na niej powinno się daćwojteks pisze:moim zdaniem masz za mocną antenę (albo uszkodzoną)

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
- Borg
- Specjalista bezprzewodowy-junior
np. źle zarobiona końcówkaBliSki pisze: Ja stawiam na uszkodzenie, np. kabla. Bo coś odebrać na niej powinno się dać

the_fect najprościej wziąć antenę i przetestować u kogoś innego, co do samej jakości czy będzie to allegro czy jakiś sklep komputerowy liczy się renoma producenta - ja nie słyszałem o netcomp więc różnie może być w środku.
ps. jeszcze jedna sprawa yagi to kierunkowa antena więc nie ma co się dziwić że może nie odbierać całej okolicy.