nie wiem czemu, ale spadł mi okropnie zasięg. Modem, w tym miejscu gdzie jest zawsze ma tylko 3 kreski, a dzienny transfer to max 58MB (net jest odpalany o godz. 8 i wyłączany ok. 2 w nocy). I kiedy sprawdzam zawsze ok. 23 to jest ok. 50MB. Nie wiem czemu tak jest. Mój komp jest praktycznie cały czas w użytku... spędzam ok. 9H przed kompem... Gdy miałem jednego dnia 5 kresek zasięgu (mój sąsiad, który mieszka dalej o 100m ode mnie [ma 100m dalej do anteny w gdańsku] ma ciągle 5-6 kresek... nigdy nie spada poniżej). A gdy miałem raz 5 kresek, to po jednym dniu używaniu neta, transfer skoczył do 218MB, strony się szybciej wyświetlały itp.
Czy jest możliwość zwiększenia zasięgu? Próbuje właśnie przemieścić Modem w inne miejsce. Proszę o informacje, bez dodatkowych kosztów jak np. Antena - myślę, że nie będzie potrzebny zakup anteny jak już taki zasięg osiągnąłem. ^^
P.S Moja mama w pokoju ma zasięg FULL ciągle na modemie NetBox 2, chciałem go użyć, jednak kiedy podpinam do USB, to komp go nie widzi. Niby diodka miga, ale komp nie widzi. A ten NetBox2 miał być do kompa, a Huawei e220 do lapka... i co gdybyśmy kupili tylko Netbox2? ;>
Proszę o informacje, dziękuje i pozdrawiam,
Junior ^^
[ Dodano: 2007-12-22, 19:25 ]
Co do transferu, to chodzi pobrane dane. Aktualnie (19.24) mam danych pobranych na 24.81Mb, a wysłanych na 5.72Mb.
Coś tutaj nie gra... ;/ Po całym dniu tylko 24Mb, a często odwiedzam takie serwisy jak np. EPULS czy Fotka... lub stronki z dużą ilością grafik...

A i dodam, że używam Firefoxa i nie wszystkie obrazki się ładują.

[ Dodano: 2007-12-22, 19:58 ]
Ratunku!! Poprzenosiłem modem... wszedzie 2 kreski lub 1... wrzucilem na stare miejsce... rozłączyło się... zalogowalem i 3 kreski ale POŁĄCZENIE GPRS !!
Zdjęcie:

Ale wiecie co? Nie wiem czemu, połączyło z 53kb/s (chyba GPRS), ale śmiga szybciej niż to EDGE (236kb/s). Czemu tak jest? Szybciej się strony włączają i transfer poboru skacze po 6kb/s gdy wczytuje strone (w iplus manager pokazuje). A na tamtym polaczeniu po 2-3 skakalo ;/
Jak to możliwe, że na GPRS szybciej net działa? ;/
[ Dodano: 2007-12-22, 21:06 ]
Zrobiłem testy i:
Kod: Zaznacz cały
GPRS pobieranie 20 kbit/s , wysyłanie 3 kbit/s
EDGE pobieranie 66 kbit/s , wysyłanie 9 kbit/s
[ Dodano: 2007-12-22, 23:22 ]
Po 2 godzinach chodzenia neta mam już 21MB pobranych i 5 wysłanych. ŚWIETNIE