WiFi, czyli sprzęt do podziału
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
WiFi, czyli sprzęt do podziału
witam, po krótce streszczę o co mi chodzi, mianowicie:
muszę wybrać jakiś sprzęt który podzieli mi łącze o przepustowości 6Mn (multimo) na 3 userów z czego jeden ma mieć nie więcej jak 1Mb, drugi user 3Mb i 3 user bez limitów czyli w porywach do tych 6Mb oczywiście żaden z nich nie ma mieć przydzielonych priorytetów, rozglądając się po allegro gośc oferujący PENTAGRAM Cerberus ADSL 2 Wi-Fi Plus 802.11 g twierdzi że się tak da i tu pytanie czy jest sens to kupić czy moze lepiej WRT54GL +Tomato albo DRAYTEK Vigor 2700e? co jest Lepsze dla amatora?
muszę wybrać jakiś sprzęt który podzieli mi łącze o przepustowości 6Mn (multimo) na 3 userów z czego jeden ma mieć nie więcej jak 1Mb, drugi user 3Mb i 3 user bez limitów czyli w porywach do tych 6Mb oczywiście żaden z nich nie ma mieć przydzielonych priorytetów, rozglądając się po allegro gośc oferujący PENTAGRAM Cerberus ADSL 2 Wi-Fi Plus 802.11 g twierdzi że się tak da i tu pytanie czy jest sens to kupić czy moze lepiej WRT54GL +Tomato albo DRAYTEK Vigor 2700e? co jest Lepsze dla amatora?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: WiFi, czyli sprzęt do podziału
Ja bym mysle wybral WRT54GL+Tomato z czyms takim: http://www.hyperwrt.org/forum/viewtopic.php?id=2002
Porownaj jeszcze szybkosci procesorow, wielkosc pamieci. QoS i limiting zzeraja duzo zasobow.
Porownaj jeszcze szybkosci procesorow, wielkosc pamieci. QoS i limiting zzeraja duzo zasobow.
-
właśnie już ten generator znalazłem na innej polskiej stronie..
ale może ktoś jeszcze doradzi jaki panel da rade w sytuacji takiej że user jest oddalony chyba trochę ponad 1 km i po drodze są konary drzew (same korony) drugi jest o jakieś 140 stopni różnicy
ale może ktoś jeszcze doradzi jaki panel da rade w sytuacji takiej że user jest oddalony chyba trochę ponad 1 km i po drodze są konary drzew (same korony) drugi jest o jakieś 140 stopni różnicy
- wojteks
- *** Administrator ***
w tej sytuacji zapomnij o WiFi, przez drzewa (szczególnie korony jak są liście) nie działawarn pisze:chyba trochę ponad 1 km i po drodze są konary drzew (same korony)
Nie pomagam na PW!
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
A jesli uparles sie na WiFi to nikt w zasadzie ci nie powie nic konkretnego. Trzeba sprawdzic, inaczej nie da rady 

-
nie jest co całkowicie nie widoczne i konieczne wifi bo to jednak daleko...
- Borg
- Specjalista bezprzewodowy-junior
tzn widać tego klienta czy nie widać ?warn pisze:nie jest co całkowicie nie widoczne i konieczne wifi bo to jednak daleko...
Bez sprawdzenia "na żywca" nikt Ci nie powie czy będzie link czy nie - poza może być tak że link będzie ale będzie niestabilnie i duże opóźnienia.