DZIWNY PROBLEM

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Funnek
Początkujący użytkownik forum

DZIWNY PROBLEM

Post autor: Funnek »

Posiadam karte sieciowa D-link DWL-520+ .programu D-link airplus ver 3.07 moj nadajnik jest na dachu mam zasieg 73% do anteny jest ok 1,8 km i mam taki problem ze nie moge otworzyc prawie przez caly dzien stronki obojetnie w jakiej przegladarce. ciagle pisze tylko zakonczono i lipa.A jak sprawdzam pingi z polecenia ping www.google.com -t to sa w mire dobre w granicy 65ms bez limitu uplyniecia czasu. Wstawie fotke na ktorej widac ze receive czyli odbior tez jest w porzadku. Koledzy tez uzywaja tej sieci w mojej wiosce i nie maja problemu. W zasiegu mam jeszcze inna antene ktora jest odemnie 200m i rowniez pingi sa dobre ale nie moge korzystac z internetu. Probowalem juz odinstalowac sterowniki karty, windowsa tez ponownie wgrywalem lecz bez skutku.Prosze o pomoc jesli ktos wie lub mial podobny problem jak to rozwiac lub wie co moze byc zepsute.Podejrzewam ze to cos z nadawaniem przezemnie sygnalu ale nie wiem nie znam sie nic i prosze o opis jak ewentualnie zmienic nadawanie czy cos.Pomocy!!<desperat>
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Re: DZIWNY PROBLEM

Post autor: Jaco »

Ty nadajesz neta bo pisząc
Funnek pisze:moj nadajnik
można przypuszczać że rozprowadzasz neta a nie z niego chcesz korzystać.

Na załączonym obrazku widać że jest to kanał 5 . Czy inni koledzy również korzystają z tego kanału?
Funnek

ja nie nadaje , a co do kanalu to nie wiem nawet nie uzywaja tego programu a-link air plus. tez nie uzywalem ale to nic niedaje a moge jakos kanal zmienic? w okolicy sa dwie anteny (rysunek) teraz o 3 w nocy to smiga dobrze ale w dzien masakra i to tylko u mnie, pingi mam git a nie moge stronki otworzyc a inny kumple z sasiedztwa tak to jest cyrk....plz help
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Funnek pisze:pingi mam git
to pingnij tak:
>ping www.onet.pl -t -l 1400

i zobaczysz jakie masz naprawdę pingi, oczywiście raz wtedy jak nie działa a drugi raz jak działa.
Nie pomagam na PW!
Funnek

caly czas uplynal limit czasu zadania Teraz akurat mam internet ale pewnie nie na dlugo
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Funnek pisze:caly czas uplynal limit czasu zadania
a jak normalnie pingasz? >ping www.onet.pl -t to co dostaniesz
mając internet pingaj dalej >ping www.onet.pl -t -l 100 potem 200 i tak dalej, zobacz na jakim pingu się zatrzymuje.
jak nie onet to pingaj google, wszystko jedno, jeszcze sprawdź czy pinga się twoja brama albo lokalny dns (z parametrem -l 1400 i mniejszymi)
Nie pomagam na PW!
Funnek

A wiec tak ping www.onet.pl -t -l 200 pingi w granicy 15-35ms czasami 45. Z wiekszymi parametrami tak samo, 1400 jak dalem to nawet nie ruszylo. Sprawdzalem to w nocy jak mialem neta./A mam takie pytanie bo jak w dzien jest duzo osob na sieci to moze mnie blokuje tylko nie wiem co? i moge jakos zmienic ten kanal (rys. channel 5) ?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Funnek pisze:Z wiekszymi parametrami tak samo,
Jaki największy przechodzi 1200-1300?? czy ile, napisz. Zbadaj koniecznie na jakiej granicy urywa się ping. Czy ping na adres IP bramy działa?, jeżeli tak to jakie przechodzą?
Funnek pisze:o jak w dzien jest duzo osob na sieci to moze mnie blokuje
Może tak być z powodu przeciążenia bazy/złej konfiguracji u dostawcy/przeciążenia łącza. Kanału nie dasz rady zmienić, to dostawca ustawia na bazie.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Borg
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Borg »

Funnek, a co Twój dostawca na to ? Jak rozumiem wcześniej nie było tego problemu czy od początku tak masz ? Czy u innych pingi są lepsze/gorsze ?

Bez problemowa praca w nocy raczej podpowiada iż nie jest to wina Twojego komputera, tak jak pisali wcześniej wojteks bardziej wygląda to na złą konfigurację/przeciążenie AP dostawcy.

ps. co do zmiany kanału to rozmawiaj z dostawcą netu.
ODPOWIEDZ