Problem Netgear i netia
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Problem Netgear i netia
Witam mam problem z internetem...
Mam internet z netii 1mb i jest on puszczony przez router Netgear'a przewodem na komputer stacjonarny i bezprzewodowo na laptopa.Co jakiś czas internet się rozłącza i po jakiś 2 minutach znowu się włącza. Na pewno nie jest to wina Netii ponieważ jak internet podłączam pod komputer poprzez modem netii wszystko działa...Wydaje mi się że jest to wina routera ale nie jestem pewien.Prosze o pomoc i z góry dziekuje.
Aha model routera to Netgear DG834G
Mam internet z netii 1mb i jest on puszczony przez router Netgear'a przewodem na komputer stacjonarny i bezprzewodowo na laptopa.Co jakiś czas internet się rozłącza i po jakiś 2 minutach znowu się włącza. Na pewno nie jest to wina Netii ponieważ jak internet podłączam pod komputer poprzez modem netii wszystko działa...Wydaje mi się że jest to wina routera ale nie jestem pewien.Prosze o pomoc i z góry dziekuje.
Aha model routera to Netgear DG834G
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez PatrykCiech, łącznie zmieniany 1 raz.
- dacula
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Re: Problem Netgear i netia
1. sprawdz rj (ale to raczej nie bedzie powodem skoro mowisz, ze na modemie dziala), sprawdz kabel, ktorym laczysz sie miedzy komputerem a routerem
2. byc moze router ma ustawiona jakas polityke dostepu (i np. blokuje dostep do netu w jakims okreslonym czasie)
3. i powiedz mi jeszcze jak to sie objawia to rozlaczenie? pojawia sie komunikat, ze kabel sieciowy jest rozlaczony? czy poprostu zanika ruch na laczu? czy taka sama sytuacja jest na obu komputerach jednoczesnie?
a jeszcze pytanie formalne...to jest internet po lini miedzianej z modemem, czy radio wimax (w tym przypadku ludzie czesto myla urzadzenie dostarczane przez netie z modem, a jest Voice Gateway)
mozesz poprosic netie o zmiane profilu, ktory bedzie korzystniejszy do wspolpracy z routerem
2. byc moze router ma ustawiona jakas polityke dostepu (i np. blokuje dostep do netu w jakims okreslonym czasie)
3. i powiedz mi jeszcze jak to sie objawia to rozlaczenie? pojawia sie komunikat, ze kabel sieciowy jest rozlaczony? czy poprostu zanika ruch na laczu? czy taka sama sytuacja jest na obu komputerach jednoczesnie?
a jeszcze pytanie formalne...to jest internet po lini miedzianej z modemem, czy radio wimax (w tym przypadku ludzie czesto myla urzadzenie dostarczane przez netie z modem, a jest Voice Gateway)
mozesz poprosic netie o zmiane profilu, ktory bedzie korzystniejszy do wspolpracy z routerem
- Borg
Jak często się to dzieje - co wtedy dzieje się z routerem (diody migają itp)? Czy jest to zależne od obciążenia? Jaki model routera ?
-
Internet wyłącza się w na komputerze ktory jest polączony kablem oraz na laptopie który jest połączony bezprzewodowo...Na laptopie sygnał jest tylko nie wchodzą strony, wyłącza sie gg itp...na komputerze również jest widoczne połączenie ale net nie działa.Sytuacja dzieje się jednocześnie na obu komputerach
Router Netgear DG834G
router na pewno nie ma ustawionej żadnej polityki dostępu
Dacula
nie rozumiem formalnego pytania:D
router sam kupiłem w media jak cos
Router Netgear DG834G
router na pewno nie ma ustawionej żadnej polityki dostępu
Dacula
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez PatrykCiech, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Chodzi o to czy podlaczasz go do linii telefonicznej czy do tajemniczego bialego pudelka ;PPatrykCiech pisze:Dacula
- wojteks
- *** Administrator ***
to jest netia po adsl (odpowiednik neostrady) czyli:
Czy możesz wejść na stronę konfiguracji routera, zakładka Status albo coś podobnego, żeby zobaczyć czy nie zastąpiło rozłączenie po stronie ADSL i modem nie czeka na ponowne połączenie z siecią, jak migają lampki od adsl? Czy telefony w domu masz podłączone przez splittery/filtry?
Czy możesz wejść na stronę konfiguracji routera, zakładka Status albo coś podobnego, żeby zobaczyć czy nie zastąpiło rozłączenie po stronie ADSL i modem nie czeka na ponowne połączenie z siecią, jak migają lampki od adsl? Czy telefony w domu masz podłączone przez splittery/filtry?
Nie pomagam na PW!
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Oby, bo juz przeciez ktos chcial dzielic kablowke routerem z modemem ADSL.wojteks pisze:to jest netia po adsl (odpowiednik neostrady)

Jesli problem polega na czestym rozlaczaniu sie ADSLa to moze byc problem z jakoscia polaczenia z centrala. W takim przypadku dobrze by bylo sprobowac na innym routerze. Mydelniczki na USB maja to do siebie, ze potrafia dzialac lepiej tam gdzie inne dzialaja gorzej, ale i vice versa (mialem kiedys to samo na neo, jestem dosc daleko od centrali, Cisco 827H trzymal polaczenie w okolicach godziny-dwoch bez rozlaczenia, natomiast mydelniczka rozlaczala sie od razu po nawiazaniu polaczenia; ale znam tez odwrotny przypadek).
-
Router podłączam do lini telefonicznej:D
Jeżeli chodzi o netie to działa tak samo jak neostrada...
Telefony w domu hm...mam filtr ale nie przy wszystkich telefonach, przy jednym nie ma.
Status routera: podaje screena:
http://www.wrzuta.pl/obraz/ljhW6whoIR/screen

Jeżeli chodzi o netie to działa tak samo jak neostrada...
Telefony w domu hm...mam filtr ale nie przy wszystkich telefonach, przy jednym nie ma.
Status routera: podaje screena:
http://www.wrzuta.pl/obraz/ljhW6whoIR/screen
- wojteks
- *** Administrator ***
To może być Twój problem, odłącz ten telefon i zobacz co wtedyPatrykCiech pisze:mam filtr ale nie przy wszystkich telefonach, przy jednym nie ma.
Na tym obrazku niestety niewiele widać, myślałem raczej o jakimś diagnostycznym od połączenia ADSL (poziomy sygnałów itp. ale może ten router tego nie ma)
Nie pomagam na PW!
-
jeszcze w ustawieniach routera była zakładka Diagnostics i to jest screen, moze zbyt duzo tu nie ma ale zawsze cos:D
http://www.wrzuta.pl/obraz/sVNyZKJAQV/screen2
http://www.wrzuta.pl/obraz/sVNyZKJAQV/screen2
- wojteks
- *** Administrator ***
niestety to też nie to, nie ma tam gdzieś ADSL status (może w adsl settings?)
co z odłaczeniem telefonu który nie jest podłaczony przez filtr? (albo nawet wszystkich telefonów na trochę)
co z odłaczeniem telefonu który nie jest podłaczony przez filtr? (albo nawet wszystkich telefonów na trochę)
Nie pomagam na PW!
-
adsl settings:
http://www.wrzuta.pl/obraz/gx0yb5qG7h/screen3
mozliwosc odłączenia telefonów bede miał dopiero w środe...Jak odłącze to dam znac
http://www.wrzuta.pl/obraz/gx0yb5qG7h/screen3
mozliwosc odłączenia telefonów bede miał dopiero w środe...Jak odłącze to dam znac
- wojteks
- *** Administrator ***
jeszcze nie o to mi chodziło ale pewnie ten router nie ma lepszego podglądu.
ustaw ADSL (G.DMT) a VC czy LLC zalezy od dostawcy, nie wiem co powinno być
Najważniejsze to odłączyć telefon bez filtru, on może bardzo degradować sygnał ADSL.
Najważniejsze to odłączyć telefon bez filtru, on może bardzo degradować sygnał ADSL.
Nie pomagam na PW!
- dacula
najwazniejszy jest filrt, tak jak powyzej Ci mowia, ale warto tez zglosic do netii niech zrobia pomiar lini 

-
dzięki to pomogłowojteks pisze: