Livebox
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
Livebox
Mieszkam w Zgorzelcu - województwo dolnośląskie, południowy zachód polski na granicy z niemcami i chcę założyć livebox'a ale bez telewizji i jeżeli było by sporo taniej to i bez telefonu czy jest u mnie taka możliwość i jaki będzie abonament - odpowiednio internet i kablówka i sam internet?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Livebox
Livebox z kablowka nie ma nic wspolnego. Livebox to jest routerek, ktory tepsa moze za oplata dodac do neostrady. Co sie przez to zyskuje to mozliwosc wlasnie ogladania TV przez internet, ktory jest DSLem a nie kablowka.
Co do kosztow zajdz na http://www.tp.pl/prt/pl/klienci_ind/internet/
Jesli chodzi o dostepnosc to najlepiej zadzwon na infolinie, zapewne poprosza o nr telefonu i ci powiedza co i jak.
Co do kosztow zajdz na http://www.tp.pl/prt/pl/klienci_ind/internet/
Jesli chodzi o dostepnosc to najlepiej zadzwon na infolinie, zapewne poprosza o nr telefonu i ci powiedza co i jak.
-
- Stały użytkownik forum
Chce wziąść livebox'a z tego względu że niema u mnie w ogóle niema linii tp - kabli a najbardziej interesuje mnie to żeby był internet, tv mi niepotrzebna bo mam polsat cyfrowy...
Ostatnio zmieniony 2007-12-30, 23:01 przez kemot, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Chyba nie do konca sie rozumiemy
Livebox to nie jest usluga internetowa czy cos. Livebox to urzadzenie (router/modem) do neostrady.

-
- Stały użytkownik forum
No to chce mieć neostradę przez liveboxa - kiedyś miałem telefon w tp numer jest chyba zamrożony, więc jest taka możliwość jaka <font color="#FF00FF"><b>»»nie mam««</b></font> linii?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Wazne zeby miec kabel. Wtedy jest najpewniej mozliwosc (zawsze sa wyjatki - wtedy trzeba pytac juz na infolinii).
Co do liveboxa to ja bym sie w to nie bawil i sprawil sobie wlasny router.
Inna sprawa, ze jak bierzesz sam necik bez telefonu to ci zedra oplate za "utrzymywanie linii" czy jak to sie tam nazywa, ktora jest (byla?) wieksza od najtanszego abonamentu. Chyba, ze mam nieaktualne informacje, bo na szczescie mi sie udalo uciec od molocha ;P
Co do liveboxa to ja bym sie w to nie bawil i sprawil sobie wlasny router.
Inna sprawa, ze jak bierzesz sam necik bez telefonu to ci zedra oplate za "utrzymywanie linii" czy jak to sie tam nazywa, ktora jest (byla?) wieksza od najtanszego abonamentu. Chyba, ze mam nieaktualne informacje, bo na szczescie mi sie udalo uciec od molocha ;P
-
- Stały użytkownik forum
Czyli jak nie mam kabla a mam numer zamrożony to mogę niemieć szans na neostradę przez livepluga? To lipa bo jadę teraz na GPRS w Orange Free i chyba niema nic gorszego...
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Tzn jak zamrozili ci numer to zabrali ci tez kabel?
Chodzi o miedziana pare telefoniczna.

-
- Stały użytkownik forum
Zamrozili bo się przeniosłem do Dialogu jakieś 1.5 roku temu wyprowadziłem się z bloku i odtąd zaczął się mój problem, a właściwie brak neta - nawet żadna radiówka nie łapie a nie mam nawet 500 m do centrum miasta, czy istnieje dla mnie jakaś alternatywa? chodzi mi o neta 1 Mb.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
A dialog zly? Tez maja calkiem przyzwoitego DSLa z tego co pamietam.
-
- Stały użytkownik forum
Niema niestety żadnych kabli - ani TEPSY ani Dialogu czytałem o Wimaxie ale to w ogóle jest tak zacofane na dolnym śląsku... kiedyś coś mówili gdzie że w Krakowie prezentowali jakieś skrzynki z internetem - je się niby do kompa podłącza i jest internet bez żadnych dodatkowych kabli.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Jesli brak kabli to niestety alternatywy sa nijakie. Albo tak jak masz GPRS albo WiMAX. Przedzwon do Netii w takim razie i popytaj jak jest z WiMAXem w twojej okolicy. Ewentualnie mozesz zapolowac na jakiegos lokalnego dostawce radiowego (wifi). Jak masz lapka to odpal NetStumbler i poszukaj czy sa jakies sieci bezprzewodowe w okolicy.
-
- Stały użytkownik forum
Mam stacjonarny komputer, ale jak próbowali kiedyś monterzy radiówkę instalować to niebyło zasięgu radiówki tylko jakaś niezabezpieczona sieć z dobrym sygnałem, ale <font color="#FF00FF"><b>»»nie wiem««</b></font> czy to WiFi, czy to jest legalne tak się podłączać?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Owszem, WiFikemot pisze:niezabezpieczona sieć z dobrym sygnałem, ale <font color="#FF00FF"><b>»»nie wiem««</b></font> czy to WiFi
Bez wiedzy wlasciciela zdecydowanie nie. Ale moze warto by sie bylo dogadac? Tylko teraz trzebaby zapolowac na wlasciciela ;Pkemot pisze:czy to jest legalne tak się podłączać?
-
- Stały użytkownik forum
<font color="#FF00FF"><b>»»nie wiem««</b></font> zobaczę jeszcze, tak apropo to we wrześniu 2006 byłem w TP w sprawie neo to powiedzieli mi żebym przyszedł za 1.5 roku czyli w marcu wychodzi, ale znając życie to pewnie znów miła pani powie żeby za 1.5 roku przyjść, myślisz że coś się zmieni? bo w końcu na wsi niemieszkam?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Dla jednego czlowieka to im sie nie chce jasnie szanownych d... ruszac, wiem z doswiadczenia z lublina - niby nie taka wiocha, ale...
Inna sprawa jakby tak kolektywnie z sasiadami sie zebrac, moze by to mialo jakies przebicie, ale nie wiem.
No ale zapytac zawsze warto
Inna sprawa jakby tak kolektywnie z sasiadami sie zebrac, moze by to mialo jakies przebicie, ale nie wiem.
No ale zapytac zawsze warto

-
- Stały użytkownik forum
No ale TP to jest firma przez państwo finansowana, nieda rady ich jakoś przycisnąć do muru żeby trochę zmiękli, z sąsiadami to ciężko raczej będzie bo u nich radiówki o dziwo łapią i je mają...
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Nie tam, tepsa dawno juz przez panstwo nie jest finansowana, panstwo ma troche udzialow tylko. Ogolnie to telekomunikacja polska jest francuska =P
-
- Stały użytkownik forum
Jeszcze jedno pytanko: Czy jest możliwość zmniejszenia pingu w grach w GPRS? wiem że cudów niebędzie ale żeby trochę chociaż.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Niestety znowu zle wiadomosci - nie da rady. Najwiekszy narzut i tak ma sama technologia. Generalnie opoznienie pinga nie jest zalezne od uzytkownika
Chyba, ze duzo sciagasz z maksymalna szybkoscia albo otwierasz cala mase polaczen. Mimo wszystko GPRS nie pozwoli na granie po necie i kropka 

-
- Stały użytkownik forum
U innych GPRS też tak wolno chodzi dzisiaj? ja rano mogłem normalnie korzystać - transfer ok 5 Kb/s ale teraz to jest tragedia, strony się ledwo wczytują w końcu zrobiłem test i wyszło mi Download: 29 kbps (3.6 KB/s) Upload: 13 kbps (1.6 KB/s) a normalnie to mam 46 i 18, przekroczenie limitu nie powinno mieć wpływu gdyż rano normalnie korzystałem a miałem już ponad 500 MB ściągnięte przecież.